NEGRU // Filat, pasul următor

E uşor a scrie despre „sistemul ticăloşit”, „putred”, sau despre „dimensiunea umană” la general, cum o fac unii. Mai dificil e să spui lucrurilor pe nume: că imensul scandal declanşat de omorul din Pădurea Domnească putea fi stins într-o singură zi, dacă liderii PD şi PL ar fi reacţionat aşa cum se cuvine într-un stat democratic.

Şi mai bine ar fi fost dacă persoanele care au participat la vânătoarea „boierească” ar fi demisionat din proprie iniţiativă, dar până la o asemenea „performanţă” mai e mult. Aceasta e de fapt adevărata „dimensiune umană” a cazului, pe care unii încearcă să o înlocuiască cu o făţarnică preocupare pentru sentimentele familiei îndoliate a lui Sorin Paciu. Cu siguranţă, nimănui nu face rău plecarea lui Zubco.

Devierea atenţiei

Şansele lui Filat de a „vâna dividende politice”, după cum s-a exprimat un deputat PD, au fost asigurate de Plahotniuc şi Lupu, care au încercat să-l protejeze pe „omul lor”, să-l scoată basma curată, să amâne discutarea cazului său „până nu se va pronunţa o comisie de anchetă”. Mai mult, punând în mişcare recent reformatul Centru Anticorupţie, şi mass-media pe care le controlează, s-a fabrikat în grabă un alt scandal, privind cercetarea penală a ministrului Sănătăţii Adrian Usatâi, interpretându-se „creativ” un ordin al acestuia referitor la reorganizarea Spitalului Clinic Republican. Devierea atenţiei opiniei publice a eşuat fiindcă dosarul prezentat publicului nu era destul de convingător. O sumară cercetare a documentelor, puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii, demonstrează că „pericolul iminent” ca o bancă să preia nişte spaţii gajate de către SCR, nu era deloc iminent („care este gata să se producă, să se întâmple (și nu se poate amâna sau evita; inevitabil” – dexonline.ro). A şi fost eliminat prin gajarea utilajului sosit între timp. (Vom reveni cu detalii în unul din numerele viitoare.) Însă Plahotniuc a ratat o imensă ocazie de a se reabilita, de a demonstra că este un politician civilizat, modern, nu un „raider”, care ocupă un post politic. Nu îşi poate înfrânge reflexele posesive, dictatoriale, este un grandoman, a pierdut simţul realităţii, nu este atât de inteligent pe cât se spunea?

Scandalul părea epuizat

Cu demiterea unanimă a procurorului general şi formarea comisiei parlamentare pentru elucidarea celor întâmplate în Pădurea Domnească şi după vânătoare, scandalul părea epuizat. O mişcare dubioasă a lui Marian Lupu a reaprins conflictul. Abuzând de postul său, el a exclus de pe ordinea de zi a celei de-a doua şedinţe extraordinare a Parlamentului chestiunea demiterii lui Vlad Plahotniuc, după cum au cerut comuniştii. Evident, liderul PD s-a speriat că fracţiunea PLDM va vota alături de PCRM, după ce Filat i-a cerut lui Plahotniuc, la „Moldova în direct”, să coboare din prezidiu. Decizia deputaţilor PLDM de a nu participa la şedinţa respectivă a stârnit panică în tabăra PD. Înţelegând că recursul său la cazuistică legislativă nu salvează situaţia, Marian Lupu a inventat pe loc o legendă: PLDM s-a înţeles cu PCRM să declanşeze alegeri anticipate, punând astfel în pericol semnarea acordurilor de asociere, de liber schimb şi regimul fără de vize cu UE.

Ghimpu toarnă gaz peste foc

Mihai Ghimpu a mers şi mai departe. În loc să tempereze spiritele, el a ieşit în faţa ziariştilor cu un alt „eseu”, de fapt o filipică nu tocmai coerentă împotriva lui Filat. Ideea pe care a încercat să o transmită liderul PL e că, sub pretextul luptei cu Plahotniuc, Filat ar realiza planul Moscovei de distrugere a AIE, aşa cum Iurie Roşca, sub pretextul luptei cu corupţia, a torpilat, în 1999, guvernul ADR, nu cu mult înainte ca la summitul UE de la Helsinki să se pună în discuţie viitorul european al RM.

Explicaţiile PLDM

Poziţia lui Filat nu este suficient de clară. Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a răspuns că Lupu inventează „scenarii paranoice şi apocaliptice”, că deputaţii PLDM doresc doar ca chestiunea destituirii lui Plahotniuc să nu depindă de hatârul lui Lupu. Şi premierul Vlad Filat, ignorând „eseurile” lui Ghimpu, a dat asigurări că PLDM nu va vota pentru alegeri anticipate şi că nu are nicio înţelegere secretă cu PCRM. Pe de altă parte, ei nu exclud demiterea lui Plahotniuc. „Încercările de a pune pe acelaşi cântar integrarea europeană şi… cu imaginea, interesele şi scopurile lui Vlad Plahotniuc nu au sorţi de izbândă… nu vom permite sacrificarea viitorului Republicii Moldova de dragul intereselor acestuia”, spune Streleţ. „Dacă are demnitate, dumnealui (Plahotniuc) ar trebui să își dea demisia din funcție și să rămână simplu deputat”, consideră premierul Filat. Şi dacă Plahotniuc nu are demnitate sau o are cât a lui Zubco, cum va proceda PLDM?

Prudenţă explicabilă

Prudenţa, atitudinea evazivă a lui Filat este de înţeles, deoarece consecinţele „coborârii” forţate în sală” a lui Plahotniuc par imprevizibile. Lupu se comportă ca un kamikaze, ca un sinucigaş politic sau ca un complice, dispus să sacrifice de dragul lui Plahotniuc nu numai partidul, AIE, RM, dar şi propria reputaţie. Dacă, orbiţi de răzbunare, liderii PD şi, nu este exclus, PL se retrag din Alianţă, aceasta nu va declanşa în mod automat alegeri anticipate, însă guvernul Filat va deveni dependent de PCRM, care se orientează în altă direcţie geostrategică şi doreşte alegeri anticipate. „Sabia” instabilităţii, a alegerilor anticipate va paraliza din nou RM, şi semnarea acordurilor cu UE poate fi periclitată. Astfel, Filat riscă să fie acuzat de trădare, ca şi Roşca. Poziţia liderului PLDM în acest caz mai este şubrezită şi de faptul că, în noiembrie 2012, deputaţii PLDM au votat împotriva demiterii lui Vlad Plahotniuc, în pofida declaraţiilor anterioare a premierului că el ar fi păpuşarul care a tras sforile în „atacurile raider” asupra unor bănci în vara anului 2011. Ce s-a schimbat din noiembrie până acum?

 

Datul „la moacă”

 

Cel puţin, până la şedinţa extraordinară a parlamentului, premierul nu pomenise de Plahotniuc. Dacă e să-l credem pe Lupu, conflictul între „doi Vlazi” a izbucnit în cadrul şedinţei Consiliului AIE, unde, se ştie, premierul a făcut presiuni asupra partenerilor de Alianţă în chestiunea destituirii lui Zubco. În nesimţirea sa lingvistică, „elevatul” spicher a spus că premierul era cât pe ce „să o ia la moacă”. Decizia de a se conforma iniţiativei lui Filat a venit după şedinţa AIE. Oricum, o supărare personală nu o poţi aduce drept argument într-o decizie de interes public, mai ales că Plahotniuc a votat pentru demiterea lui Zubco. Nu e de mirare că Vlad Filat a lăsat să se înţeleagă că nu se va grăbi în acest caz. Pentru a avea impactul necesar, un eventual demers de destituire a prim-vicespicherului trebuie bine pregătit, să aibă la bază rezultatele investigaţiilor care vor fi efectuate de comisia parlamentară ad hoc sau alte date incontestabile ale implicării liderilor PD în tăinuirea omorului din Pădurea Domnească. De aceea, e de presupus că, în viitoarele trei săptămâni, fracţiunea PLDM nu va aborda chestiunea respectivă, decât poate în plan legislativ. Următorul pas va depinde de ceea ce va spune comisia.

The following two tabs change content below.