NEGRU // Filat contra Timofti?

Cazul deschiderii unui consulat rusesc la Tiraspol a devenit o chestiune de principiu, de orgoliu personal al vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Pentru noi însă e o chestiune de suveranitate, de demnitate naţională, de care nu putem face abstracţie de dragul unor câştiguri de moment.

E posibil ca Rogozin să-l fi determinat pe vicepreşedintele „Gazprom”-ului, Valeri Golubev, să-şi revadă decizia după ce se anunţase că acesta nu va veni la Chişinău. Ca să-şi atingă scopul personal, Rogozin a vrut, probabil, să-i dea premierului Filat satisfacţia unei cedări. Tot el a asigurat, pentru prima dată, participarea „observatorilor transnistreni independenţi” la lucrările comisiei interguvernamentale moldo-ruse. Premierul Filat a făcut, la rândul său, un gest similar, „de recunoştinţă”, acceptând deschiderea unui consulat rus la Bălţi, şi începerea negocierilor moldo-ruse privitor la consulatul de la Tiraspol.

Deschiderea unui consulat rus la Bălţi o fi fost pastila care să-i îndulcească lui Rogozin amărăciunea eşecului de la Tiraspol, ca să poată apărea în faţa admiratorilor săi de pe Facebook sau Twitter „călare pe motocicletă”, adică victorios ca întotdeauna. Prea multe „victorii” îşi doreşte el pe o suprafaţă atât de mică precum cea a RM.

Nu este însă suficient de clar ce anume se va negocia în cazul consulatului de la Tiraspol. Condiţiile pentru deschiderea acestuia, despre care vorbea ministrul de Externe, Iurie Leancă, înainte de Rogozin, nu vor fi întrunite în viitorul apropiat.

În aparenţă, la vârful puterii de la Chişinău pare să se contureze o divergenţă între Timofti şi Filat în această chestiune. Timofti a declarat, vineri, în cadrul clubului de presă, că Rogozin nu îşi va vedea visul împlinit atâta timp cât trupele ruse nu vor fi retrase de pe teritoriul RM.

Filat însă afirmă că nu vede „cu ce ar încurca inaugurarea acestui consulat general la Tiraspol, dacă condiţiile necesare, care iarăşi reies din norma internaţională, dar şi din norma naţională, sunt respectate”. Sigur, nu e nici o problemă, dacă sunt respectate „condiţiile necesare”. Însă care sunt acestea?

Spre deosebire de Timofti, premierul Filat nu precizează despre ce fel de condiţii este vorba, şi ce trebuie să facă Rusia pentru a le îndeplini. Pe 22 noiembrie, subiectul consulatului va fi discutat „în cadrul consultărilor consulare moldo-ruse”, a precizat el pentru Radio Europa Liberă.

Din punctul nostru de vedere, dl Filat face greşeala „personalizării” excesive a problemei respective şi, în general, a relaţiilor cu Rusia. El riscă să se lase prins de tactica şmecheră a lui Rogozin. Dacă deschiderea consulatului nu este acceptată, pierde Rogozin personal, amorul său propriu, dacă se acceptă – câştigă Rusia, dar pierde şi Filat, şi RM.

Purtătorul de cuvânt al premierului, Igor Volniţchi, a declarat pentru Jurnal TV că „poziţia preşedintelui nu-l va determina pe premier să se răzgândească în privinţa consulatului rus”.

Însă poziţia preşedintelui Nicolae Timofti are sens. Retragerea armatei ruse ar fi gestul cel mai convingător de respectare de către Moscova a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a RM. Altfel nici nu poate fi vorba de întrunirea condiţiilor convenţiei de la Viena referitor la serviciile diplomatice. Doar n-o să accepte Filat ca trupele ruse să asigure securitatea unui eventual consulat rus la Tiraspol. Aceasta va consfinţi o dată în plus controlul unei părţi a teritoriului RM de către Rusia. La ce bun?

The following two tabs change content below.