NEGRU // Filat, cel bătut cu picioarele; frustrările din PD

Captivați de bătălia crâncenă, zgomotoasă, care se dă astăzi pe plan geopolitic, cu Rusia, pentru integrarea europeană, ne scapă o altă luptă, mai puțin spectaculoasă, mai puțin vizibilă, dar nu mai puțin înverșunată, nu mai puțin hotărâtoare pentru viitorul RM. E bătălia pentru „turta” preferințelor electorale, pentru reîmpărțirea acesteia, pentru ocuparea unei poziții cât mai bune către momentul când se va da startul oficial al alegerilor parlamentare, pe care unii le doresc anticipate, alții – ordinare. Firește, această bătălie nu a încetat nici pentru un moment, a fost mereu întreținută de opoziție, de „câinii flămânzi”, de partidele care nu au nimerit la masa puterii.

Unele atacă nu numai actuala guvernare, ci și PCRM, poziționându-se ca o forță nouă, a treia. Există și partide care par „specializate” în lupta împotriva unor partide din „arcul” guvernamental, după cum există și jurnaliști, bloggeri care par să urmărească obsesiv orice mișcare a unor anumiți lideri politici, ignorând acțiunile altora. Aceasta face parte, de cele mai multe ori, din lupta nevăzută ce se dă între partidele fostei AIE – PLDM, PD și PL pentru locul de „prima vioară” într-o viitoare coaliție sau chiar pentru locul întâi în preferințele electoratului, pe care îl ocupă, deocamdată, PCRM.

Un progres

Deși e pace și liniște în cadrul Coaliției de guvernământ, deși liderii CP nu se mai atacă între ei, aceasta nu înseamnă că ele vor împărți „frățește” electoratul, că rivalitatea dintre Filat și Lupu/Plahotniuc s-a încheiat odată cu acordul de formare a unui guvern comun. Lupta pentru supremație nu a încetat și nici nu putea să înceteze, doar că a fost limitată în manifestări, se desfășoară „în culise”, mai subtil, mai puțin vizibil. Ceea ce e un progres.

„Bucata” electorală cea mai mare, râvnită de PD şi de celelalte partide este, în mod evident, deținută de PLDM. PD, cu programul său proeuropean, nu poate râvni la nucleul electoratului comunist. Șansele de rupere a electoratului PLDM, care e mai divers, eterogen, sunt mult mai mari. Partidul lui Filat îi stă în cale nu numai lui Plahotniuc, ci și tuturor celor care se doresc „lideri naționali”, și celor care vor slăbirea dreptei pe scena politică moldovenească, deturnarea cursului proeuropean al RM. Cu PLDM în proporțiile actuale lucrul acesta ar fi mai dificil, dacă nu imposibil. Sigur, Filat nu este un ideolog, el nu urmează doctrine politice, nu poate fi considerat un politician de dreapta în adevăratul sens al cuvântului, programul său este eclectic, mesajele confuze uneori, europenismul declarat este amestecat cu gesturi reflexive proruse, de admirație față de regimul lui Putin, dar, atâta timp cât respectă cursul integrării europene, PLDM rămâne a fi cea mai importantă formațiune, principala forță motrice a cursului proeuropean, ocupând un loc strategic pe scena politică moldovenească.

Trădător sau impulsiv?

Având, după incidentul din Pădurea Domnească, după demiterea procurorului general Valeriu Zubco, un avantaj moral și politic enorm, liderul PLDM l-a pierdut în urma unor acțiuni politice negândite bine, impulsive, a căror miză se pare că nu a înțeles-o până la capăt. Denunțarea acordului AIE a fost un act enigmatic, provocator, diversionist, dacă nu inept, stupid, pe care l-a plătit cu demiterea din funcția de premier. S-a reabilitat, făcând un pas înapoi și propunându-l la postul de premier pe Iurie Leancă. Dacă ar fi procedat altfel şi ar fi declanşat alegeri anticipate, s-ar fi confirmat acuzaţia lui Ghimpu de trădare, de complicitate cu Moscova. Oricum, unele semne de întrebare mai rămân, căci nu a fost primul său caz de destabilizare a alianţei de guvernământ.

Trebuie să recunoaştem, liderul PLDM suportă cu stoicism şi demnitate loviturile care curg asupra sa din toate părţile. În el lovesc nu numai angajaţii lui Plahotniuc, ci şi comuniştii, forţa a treia şi „idioţii utili” de toate culorile. Asistăm de fapt la o execuţie publică a lui Filat, o armată de comentatori, bloggeri sunt fixaţi pe persoana sa, aşa încât cei angajaţi de el să-i lustruiască imaginea nu reuşesc să facă faţă volumului de lucru. Declarându-l cadavru politic, unii încearcă să lovească în el cu picioarele. Zilele trecute, a fost acuzat de naţionalism, că ar fi încălecat „mârţoaga antirusismului”, pentru faptul că a chemat societatea să se solidarizeze şi să reziste embargoului rusesc. Reintrat în penumbră, rivalul său Vlad Plahotniuc este mai puţin vulnerabil în faţa presei. Filat este „lapidat” şi pentru concesionarea Aeroportului Chişinău unei companii ruseşti şi pentru cedarea pachetului majoritar de acţiuni ale BEM unei companii obscure, cu capital rusesc, în spatele căreia s-ar putea ascunde acelaşi Plahotniuc.

De neînlocuit

Fireşte, nimeni nu este de neînlocuit, dar e puţin probabil ca cineva dintre liderii actuali să poată repeta succesul electoral al PLDM. Cei care încearcă să-l „asasineze” politic pe Filat, trebuie să conştientizeze şi să-şi asume consecinţele. Distrugerea sau fragmentarea PLDM ar avantaja PD şi PL, dar ar simplifica şi revenirea la putere a forţelor revanşarde, proruse, a comuniştilor în primul rând, ne-ar putea întoarce la situaţia de până la 7 aprilie. Iar ca să distrugi un partid în condițiile noastre, s-a mai spus, trebuie să-l distrugi pe liderul său.

S-a amintit de multe ori, în legătură cu embargoul rusesc, că ceea ce nu te omoară, te întăreşte. Dacă va rezista loviturilor, „execuţiei”, dacă nu se va lăsa provocat şi nu va clătina din nou barca guvernării, Filat are şansa să ne surprindă din nou. Căci ultimul cuvânt îl vor avea alegătorii, cărora li se poate adresa direct.

Frustrări în PD

Lipsa democrației interne face ca și în cadrul partidelor să mocnească focul „insurgenței”, se observă încercări de regrupare, de redistribuire a „sferelor de influență”, de preluare a posturilor de comandă. Nu numai PL, ci și PD pare să aibă probleme de acest fel. Corneliu Ciurea a publicat recent un material interesant, care pare să reflecte nemulțumirile și frustrările unor membri ai PD, din anturajul lui Marian Lupu. Dacă e să-l credem pe Ciurea, și nu avem motiv să nu-l credem, nu toată lumea este încântată de managementul partinic practicat de nou-venitul Plahotniuc, și de politica de cadre a acestuia. Ciurea sugerează că înlocuirea lui Lupu cu Corman la cârma parlamentului i-a tulburat pe unii membri PD. În surdină, pare să se dea o luptă pentru supraviețuirea politică a lui Lupu. Nu se știe cât de hotărâți sunt adepții săi să lupte pentru restabilirea democrației în PD, și cât de numeroși sunt, dar semnalele trimise de ei societății nu trebuie ignorate, sunt neliniștitoare. Democrația internă nu e mai puțin importantă, e şi un indiciu al gradului de democrație din societatea noastră în general. Lipsa de democrație internă împiedică maturizarea și consolidarea partidelor. Fragmentarea partidelor „mari” trebuie privită ca un proces involutiv, care poate să aducă fie o consolidare și reîntoarcere a PCRM, fie cronicizarea instabilității politice. Cu o mulțime de partide mici, alcătuirea și supraviețuirea coalițiilor de guvernare va fi și mai dificilă.

Nicolae Negru

 

The following two tabs change content below.