NEGRU // Filat aşteaptă „reabilitarea”?

O televiziune, despre care se spune că i-ar aparţine lui Plahotniuc, nu uită să „precizeze” în fiecare text referitor la negocierile dintre PLDM-PD-PL că „fosta Alianţă de guvernare, AIE 2, s-a destrămat după ce liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că formaţiunea pe care o conduce denunţă Acordul Alanţei. La rândul său, liderul PD, Marian Lupu, a menţionat că Vlad Filat a desfiinţat Alianţa şi a lăsat ţara fără majoritate parlamentară”.

Manipulare

Modul acesta de a prezenta lucrurile este de fapt o manipulare. „Diavolul”, ca de obicei, se ascunde în detalii. În realitate, PLDM nu a ieşit din Alianţă, Guvernul a continuat să funcţioneze, şi putea să funcţioneze până azi dacă PD nu vota împreună cu PCRM moţiunea de cenzură, printre acuzaţiile înşiruite fiind „dezastrul” şi „corupţia”. Nu declaraţia lui Filat din 13 februarie privind ieşirea din acordul AIE, ci moţiunea de cenzură înaintată de PCRM şi votată de PD, a dus la căderea guvernului şi, implicit, la desfiinţarea Alianţei.

Voronin a râs

Până şi Voronin a râs de prostia PD, care a votat demisia Guvernului, fără a-şi retrage miniştrii. De unde rezultă că sunt corupţi şi ei. Ulterior, şi Lupu şi Ghimpu au declarat la unison că, de fapt, votul de neîncredere l-a vizat doar pe premierul Filat, şi trebuie să plece doar el. Aici e de fapt „şmecheria”. Fără a justifica pasul, inept din mai multe puncte de vedere, al liderului PLDM, de dragul adevărului, trebuie să constatăm că majoritatea parlamentară a desfiinţat-o, de facto, PD, cu sprijinul moral şi informaţional al PL. În niciun fel, actul din 13 februarie nu a fost pomenit în moţiunea de cenzură. Referirile ulterioare nu sunt decât încercări de a distorsiona adevărul. Chiar şi Ghimpu, în alocuţiunea sa din parlament, a vorbit sub impresia interceptărilor telefonice apărute în presă şi a acţiunilor CNA împotriva miniştrilor PLDM.

Stigmatul „corupt”

O relaţie normală dintre partide trebuie bazată pe nişte principii, pe corectitudine mai întâi de toate. Când cineva vrea să-şi păcălească partenerul, crezându-se mai şmecher, cade singur în groapa pe care o sapă.

Când Filat le-a recomandat celor care l-au demis să nu destupe şampania, gestul său putea fi interpretat ca o bravadă, ceva de tipul „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”. Iată că apele încep să se limpezească şi tactica sa prinde contur. Se confirmă, în fond, temerile noastre exprimate în alte comentarii. Filat urmăreşte „reabilitarea”. El refuză să plece cu stigmatul „corupt”, pe care i l-au imprimat pe frunte Lupu şi Ghimpu, împreună cu comuniştii. De aceea, el nu se grăbeşte să se întâlnească cu foştii săi parteneri, aşa cum a sugerat Lupu, după ce reprezentanţii celor trei partide din fosta AIE au constatat că şi-au epuizat mandatul, şi e timpul ca negocierile să continue „la un nivel superior”. „Ne vom întâlni atunci când va fi necesar. Întâlnirile de dragul întâlnirilor nu sunt eficiente”, a precizat Filat. Cu alte cuvinte, el aşteaptă de la Lupu şi Ghimpu un semnal care încă nu a venit. El aşteaptă, probabil, ca ei să spună în public: nu te considerăm corupt, am greşit şi, eventual, ne cerem scuze.

Strategi proşti

Un strateg bun ţine cont de faptul că adversarul, în situaţii fără ieşire, este capabil de acţiuni disperate, iraţionale, imprevizibile. Copleşiţi de sentimentul răzbunării, Lupu şi Ghimpu au urmărit „exterminarea totală” a liderului PLDM, afişând fariseic disponibilitatea de a reface Alianţa şi a evita alegerile anticipate. Dar socoteala de la târg nu se potriveşte cu cea de acasă. Dorinţa lor oarbă de a lua totul, „nimicindu-l” pe Filat, le poate juca festa, fiindcă nu ţine cont de „disperarea” lui Filat, care este forţat să plece de pe scena politică în momentul în care se bucură de simpatia unor actori de talie mondială, cum ar fi Angela Merkel, Jose Manuel Barroso etc.

Întrebarea e dacă liderul PLDM va merge „până la capăt” pentru a obţine „reabilitarea”? În cazul în care Lupu şi Ghimpu nu vor da înapoi, va apela el la „arbitrajul” poporului? Se pare că răspunsul este da. Hotărârea de majorare, cu 15 la sută, a pensiilor de până la 1300 de lei, adoptată de Guvernul Filat în ultima sa şedinţă este una electorală în mod evident. Din discuţiile cu unii reprezentanţi ai PLDM din teritoriu rezultă că ideea alegerilor anticipate nu îi sperie.

Ce ne va cânta cucul

Din punctul nostru de vedere, interceptările telefonice nu pot servi drept temei pentru „exterminarea politică” a lui Filat. Nu există nicio dovadă că el a acţionat în interes personal. Cei care vor să-l elimine din viaţa publică, ar trebui să aştepte verdictul justiţiei în acest caz. Cam aceasta a lăsat să se înţeleagă, zilele trecute, Ambasadorul SUA William H. Moser. Ca un gest de încredere faţă de Filat poate fi considerată şi discuţia telefonică avută cu premierul României Victor Ponta. Ei au vorbit despre proiecte de viitor.

Se pare că, dacă Lupu şi Ghimpu nu vor face un pas în urmă, cucul ne va cânta la urnele de vot. Conform înţelepciunii populare, ar trebui să cedeze cel mai deştept. Din păcate, pe nimeni dintre ei – nici pe Filat, nici pe Lupu, nici pe Ghimpu – nu îi putem considera dotaţi cu o asemenea calitate. Altfel nu se ajungea în această situaţie. Era suficient ca măcar unul dintre ei să fie un pic mai deştept decât ceilalţi.

Nicolae Negru

 

 

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)