NEGRU // Dorin Chirtoacă, nepot sau politician?

O nouă lovitură de teatru pe scena politică de la Chişinău. Disidenţa din rândurile deputaţilor liberali, şapte la număr, care au declarat că acţiunile lui Mihai Ghimpu din ultima vreme comportă riscul declanşării alegerilor anticipate cu consecinţele revenirii comuniştilor la putere, împing PL în opoziţie, schimbă radical situaţia în ce priveşte reconstituirea AIE. Rolul şi posibilitatea de influenţă a deputaţilor neafiliaţi antieuropeni din grupul Dodon şi Mişin, se reduce din nou. Dar aceasta strică şi calculele PD de a obţine o mai avantajoasă împărţire a „turtei” guvernamentale. După cum scrie Valeriu Saharneanu, PD îl încuraja pe Ghimpu în poziţia sa intransigentă faţă de Filat. Acum se va vedea dacă Lupu şi Plahotniuc doreau sincer refacerea AIE sau îl foloseau pe Ghimpu pentru a se răzbuna pe liderul PLDM.

Aşteptările din afară

Sigur, apariţia grupului disident îl favorizează pe liderul liberal-democraţilor. Totuşi, blamându-l cu multă pasiune, numindu-l distrugător al PL, să nu ne prefacem că nu am observat comportamentul jenant, autodistructiv, al lui Ghimpu din ultima vreme, care a făcut să le plesnească răbdarea mai multor membri PL. Intransigenţa, inflexibilitatea, agresivitatea liderului PL, care ardea toate punţile în relaţia cu PLDM nu putea să nu-i îngrijoreze şi pe partenerii noştri occidentali. După cum a explicat Ion Hadârcă, prim-vicepreşedintele şi şeful fracţiunii PL, grupul reformator a răspuns astfel unor aşteptări venite „din spaţiul mediatic, din teritoriu, de la comentatori, din afara republicii”. Rusia, care a păstrat tăcere, nu avea de ce să intervină, fiindcă acţiunile lui Ghimpu răspundeau aşteptărilor sale de instabilitate.

Mesaje de peste Prut

Dimpotrivă, şi de la Bruxelles, şi de la Bucureşti veneau îndemnuri de a se pune cât mai repede capăt crizei politice, de a se acorda sprijin politic lui Vlad Filat la postul de prim-ministru. După ce preşedintele României Traian Băsescu a lăsat să se înţeleagă că nu doreşte demiterea guvernului Filat, după ce premierul Victor Ponta a discutat cu Vlad Filat proiectele de viitor comune ale guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău, intervenţia consilierului prezidenţial Iulian Chifu, de joi seara, la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, a conţinut un mesaj şi mai tranşant: „Dacă erau poziţionări de făcut, lucruri de negociat, ameninţări credibile de lansat, acestea toate s-au făcut. A persista în poziţii neconstructive e dezastruos pentru Republica Moldova şi mersul său european. Acesta e un comportament inacceptabil”, a punctat consilierul lui Băsescu. Dar Ghimpu era de neînduplecat. Ca un nesăbuit el conducea partidul, dar şi RM, spre dezastru. Anume în acest moment critic au ieşit în faţă cei şapte deputaţi, doi miniştri, cinci viceminiştri…

Atenţie la Chirtoacă

În scandalul ce a urmat, cu acuzaţii de trădare şi excluderi spectaculoase din PL, toată lumina reflectoarelor este îndreptată iarăşi spre Mihai Ghimpu, deşi nu el, ci nepotul său Dorin Chirtoacă ar trebui să fie în centrul atenţiei. Unchiul reprezintă trecutul, nepotul este speranţa, viitorul Partidului Liberal, viitorul politicii moldoveneşti în general. Pe el au mizat, pe el l-au dorit reformatorii în fruntea partidului. Reacţia lui Chirtoacă a dezamăgit enorm. El nu a procedat ca un liberal, ca un democrat, el s-a arătat un imitator al unchiului său, care este liberal în vorbe, dar dictator în fapte. Proverbul cu surceaua care nu sare departe de trunchi se confirmă şi în acest caz. Fără să se gândească mult, Chirtoacă i-a etichetat pe disidenţi drept trădători şi a cerut excluderea lor din partid. „Ce au făcut colegii mei este un act de mârşăvie. Singurul care trebuie să rămână la conducerea partidului este Mihai Ghimpu”, astfel a răspuns Dorin Chirtoacă la iniţiativa lui Hadârcă, Bodrug, Guţu, Saharneanu, Arhire, Cojocaru, Vacarciuc, Marinuţa, Şalaru…. Sunt nume dintre cele mai grele în PL, care meritau să fie ascultate înainte de a fi „executate”. Se vede însă că orice opinie care diferă de a lui Ghimpu este interzisă în PL. Reforma este bună pentru RM, dar nu şi pentru PL, care rămâne a fi SRL-ul lui „unchiu”.

PL chifteşte de kaghebişti?

În loc să întreprindă acţiuni de împăcare, să organizeze o discuţie, să caute un compromis care ar salva partidul, Chirtoacă a lovit necruţător în disidenţi. Situaţia se aseamănă întrucâtva cu cea din cadrul AIE. În loc să încerce să calmeze spiritele după declaraţia liderului PLDM din 13 februarie, în loc să analizeze posibilele îmbunătăţiri ale acordului AIE, liderul PL a lovit în Filat şi a contribuit la demiterea sa, a distrus Alianţa pentru a demonstra că Filat este… trădător.

În loc să încerce să stopeze acţiunile pe care le califică drept kaghebiste, în folosul Rusiei, el le continuă, le dezvoltă, le amplifică, pentru a atribui altora consecinţele propriilor acţiuni. Ca un provocator de meserie, dl Ghimpu dă foc la casa PL pentru a demonstra că „reformatorii” sunt dirijaţi de agenţi FSB, că PL chifteşte de kaghebişti.

Şansa întârziată

Reacţia lui Chirtoacă putea înclina balanţa într-o direcţie sau alta. Din păcate, el s-a comportat ca un nepot, nu ca un politician sau, cel puţin, nu ca un politician vizionar. Sărind în apărarea unchiului său, a distrus partidul. Era şansa, un pic întârziată, de a prelua şi a consolida, a dezvolta o formaţiune care pierde tot mai mult din câmpul său electoral. În perioada de glorie a lui Ghimpu, când se afla în funcţia de preşedinte interimar, partidul său a pierdut peste 60 mii de alegători. Dacă în alegerile parlamentare din 29 iulie 2009 pentru PL au votat 232 108 alegători (14,68%), în cele de peste un an, din 28 noiembrie 2010, – 171 336 alegători (9,96%). (De altfel, pe site-ul PL nu sunt afişate decât rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 şi 29 iulie 2009. Lipsa rezultatelor din noiembrie 2010 e explicabilă în condiţiile în care acestea vin în contradicţie cu ponderea pe care dl Ghimpu şi linguşitorii săi o atribuie persoanei sale, în partid, în RM, şi pe arena internaţională.)

Împotriva „familiei”

Reintrat pe umerii nepotului său în politică, unchiul nu are decenţa să coboare de bună voie. Din punctul său de vedere, Chirtoacă e bun să conducă primăria unui municipiu de circa 1 milion de oameni, dar nu va face faţă funcţiei de lider de partid, care numără vreo 15 mii de persoane. Iar „nepotul” nu are curajul să-l dea jos de pe umerii săi pe „moşul” care a pierdut simţul realităţii. Chirtoacă va prelua, dacă va prelua cândva, o epavă, o formaţiune liberală de tip bolşevic, bine „cimentată”, dar inutilă, dăunătoare chiar pentru societate.

„Rar cine merge împotriva „familiei” pentru binele naţiunii şi cu vorba mereu a fost mai uşor decât cu fapta”, a rezumat cu amărăciune, pe blogul său, Vitalie Marinuţa, ministrul Apărării. În exerciţiu, deocamdată…

Nicolae Negru

 

 

 

The following two tabs change content below.