NEGRU // Criza AIE, demiterea lui Zubco şi rolul preşedintelui RM

Cazul omorului din Pădurea Domnească a ajuns într-un punct critic. De fapt acum începe adevăratul examen pentru AIE, pentru democraţia din RM.

De aprecierea pe care o vor da liderii AIE, de acţiunile lor de mai departe depinde dacă ne mişcăm spre un stat democratic, de tip european, în care se pune preţ pe lege şi moralitate, sau rămânem în continuare în zona statelor oligarhice, unde legea şi morala se află la cheremul celor care plătesc campaniile electorale.

La ţărmul Europei

Cu alte cuvinte, de liderii AIE depinde dacă corabia RM se salvează de furtuna abuzului şi corupţiei sau se scufundă lângă ţărmul râvnit al Europei. Un accident minor în aparenţă poate, ca o buturugă mică, deraia cursul european al AIE. Încercările unora de a aborda lucrurile ca pe „o afacere de familie”, ca pe o chestiune de rivalitate între PLDM şi PD, între Filat şi Plahotniuc, sunt, cel puţin iresponsabile, dacă nu e vorba despre partizanat criminal. Am da dovadă de ipocrizie, duplicitate, dacă am nega existenţa acestei rivalităţi, care, în mare măsură, e firească, dar nu se poate face abstracţie de datele obiective ale problemei, de faptul că înalţi funcţionari de stat s-au comportat ca nişte nomenclaturişti din perioada sovietică. Ca RM să se mişte înainte, ca guvernarea să demonstreze că nimeni nu este deasupra legii, ei trebuie puşi la respect.

Rolul altui Lupu

Dacă până acum tirurile „formatorilor de opinie” se concentrau asupra procuraturii şi poliţiei, noile detalii care au ieşit la iveală în ultima vreme varsă o lumină proastă şi asupra Agenţiei „Moldsilva”, condusă de un reprezentant al PL. Rolul lui Ion Lupu, directorul „Moldsilva”, „autoritate administrativă centrală în domeniul silviculturii şi cinegeticii”, a fost nu mai puţin dubios, atât din punct de vedere legal, cât şi etic. Componenţa grupului vânătoresc, faptul că s-a tras cu cartuşe interzise, neprofesionist, trădează o manifestare clientelară, prietenească, „familială”, cinci persoane fiind foştii săi colegi de la Nisporeni. În loc să vegheze la buna desfăşurare a „vânătorii de selecție la mistreț”, directorul „Moldsilva” s-a alăturat grupului de vânători „selecţi”, într-o acţiune distractivă sub camuflajul „reglementării efectivului de animale”, organizată într-o rezervaţie pe care era pus să o protejeze. El a procedat ca un director de stadion (sau baie publică) care iese pe terenul de fotbal (sau intră în sauna pe care o administrează) împreună cu invitaţii săi.

De ce a cedat MAI?

Acum liderii PL nu mai pot afişa o expresie de neutralitate, nu se mai pot eschiva scriind eseuri şcolăreşti despre vânătoare, cum a făcut-o dl Ghimpu. Înalţi funcţionari, reprezentând toate partidele de la guvernare, sunt implicaţi în cazul Paciu. Unii înainte, alţii după vânătoare. În complicitate, procuratura şi poliţia din Făleşti, cu aprobarea tacită a şefilor de la Procuratura Generală, au muşamalizat cazul, până la ieşirea la rampă a lui Sergiu Mocanu, pe 6 ianuarie. Dacă e să credem declaraţiei asistentei medicale de la spitalul din Făleşti, Inga Gligor, poliţia a „interogat-o” abia pe 6 ianuarie, iar procuratura şi SIS – pe 7 ianuarie. Ministrul de Interne Dorin Recean a precizat, pe 10 ianuarie, că poliţia din Făleşti a informat Departamentul de poliţie al MAI „abia pe trei ianuarie, şi nu despre acest incident, ci despre iniţierea unei cauze penale în privinţa unui omor”. Însă ministrul de Interne nu a explicat de ce a cedat poliţia şi MAI atât de uşor funcţiile investigative care îi aparţineau. În legătură cu aceasta, el i-a destituit din funcţii pe comisarul poliţiei din Făleşti, pe adjunctul acestuia şi pe alţi trei poliţişti care nu şi-au făcut datoria. Dar o demisie se cere şi în Ministerul de Interne.  Rămâne la latitudinea primului ministru să decidă cine a complotat cu procuratura generală în cazul tăinuirii omorului lui Paciu – viceministrul Ion Bodrug sau ministrul Dorin Recean.

Vacanţa procurorului

În aceeaşi zi, procurorul general Valeriu Zubco s-a „autosuspendat” la cererea liderului PD şi spicherului Marian Lupu. (Ulterior s-a dovedit că dl Zubco şi-a prelungit pur şi simplu concediul.) Şi fotoliul lui Ion Lupu începe să se clatine, dar nu de la reacţia liderilor PL, ci după ce MAI a deschis un dosar penal în legătură cu vânătoarea ilegală din rezervaţia ştiinţifică Pădurea Domnească. (Nu e mai puţin important faptul că dl Ion Lupu l-a minţit pe premier, spunând că Victor Zubco nu a participat la vânătoare. Ceea ce vorbeşte în plus despre statutul moral al acestui funcţionar.)

Recursul la cazuistică

Liderii AIE apreciază în mod diferit gravitatea cazului. În timp ce premierul Vlad Filat insistă asupra convocării unei şedinţe a Parlamentului şi asupra demiterii procurorului general Victor Zubco, afirmând că acesta şi-a pierdut autoritatea morală de a conduce Procuratura Generală, Marian Lupu se pronunţă pentru formarea unei comisii parlamentare care să stabilească dacă dl Zubco a încălcat legea, ca şi cum legea morală, a bunului-simţ nu ar conta. Impresia e că liderul PD doreşte să-l scoată basma curată pe Zubco, recurgând la cazuistică. O comisie parlamentară e necesară pentru a stabili cum a fost împuşcat Sorin Paciu, cine a fost implicat la modul concret în tăinuirea omorului. Acest lucru nu poate fi lăsat pe seama Procuraturii Generale, care, spre deosebire de MAI, nu l-a demis pe procurorul raionului Făleşti. (Ceea ce înseamnă că Zubco se teme că acesta nu va accepta să fie ţap ispăşitor.)

Frustrări liberale

Din tabăra PL, doar Dorin Chirtoacă pare să pună corect accentele, dar o face în nume propriu, deşi formal se consideră vicepreşedinte al partidului. Ion Hadârcă, şi el vicepreşedinte şi lider al fracţiunii PL, a declarat, după şedinţa AIE, că poziţia partidului va fi expusă după revenirea din vacanţă a lui Mihai Ghimpu. În ultimele zile, însă, PL pare să încline spre poziţia PD, reprezentanţii săi adoptând, ca şi cei din PD, o atitudine defensivă. Într-o intervenţie la Euro TV, deputatul PL Valeriu Munteanu a negat că liderii AIE s-ar fi înţeles în privinţa convocării parlamentului în chestiunea aceasta. „Nu doresc ca cineva să fie erou şi cineva să ne arate cu degetul”, a afirmat el, trădând nişte frustrări mai vechi ale liberalilor în raport cu PLDM. Şi e păcat.

Dacă Lupu şi Ghimpu îşi vor uni eforturile pentru a-l apăra pe Victor Zubco, Alianţa se va compromite definitiv. Ei trebuie să înţeleagă că demisia procurorului general este în folosul, nu în dezavantajul formaţiunilor pe care le reprezintă. În democraţie, reputaţia procurorului trebuie să fie ireproşabilă. (Cazul Paciu şi cazul contrabandei de la Albiţa nu pot fi puse pe acelaşi cântar, cum încearcă să o facă dl Marian Lupu. Reacţia Serviciului Vamal a fost de data aceasta promptă şi pe măsură.)

Rolul preşedintelui

Deputaţii PLDM trebuie să insiste în Parlament asupra demiterii procurorului general, chiar dacă fracţiunile PD şi PL se vor opune în mod iraţional. Vor plăti pentru aceasta, vor trebui să-şi asume eventuala criză din AIE. Zubco trebuie să plece. O cere nu numai interesul AIE. O cere interesul RM. O cer regulile democraţiei. Preşedintele Nicolae Timofti nu mai poate sta la o parte, trebuie să se implice, să ajute, fie şi simbolic, la demiterea înaltului demnitar compromis moral în primul rând. Cuvântul său ar putea să încline balanţa, să-i trezească pe cei care se vor opune. Democraţia în RM trebuie salvată, în pofida unor sinucigaşi, kamikaze politici, a unor lideri fictivi sau care, eventual, şi-au pierdut raţiunea.

The following two tabs change content below.