NEGRU // Coaliţia Proeuropeană, probleme de trăinicie, de imagine şi de eficienţă

Prima întrebare ce se pune în legătură cu constituirea noii Coaliţii Proeuropene, e cât de trainică va fi aceasta, cât va dura? La ora scrierii acestui articol încă nu a fost publicat acordul de constituire a CP, ca să putem evalua dacă Filat, Lupu şi Hadârcă au prevăzut suficiente „mecanisme”, care să asigure buna funcţionare a acesteia.

Două aspecte

Din acest punct de vedere, trebuie să se ia în calcul două aspecte. Primul e că nimeni nu era mulţumit de AIE, nici Filat, nici Lupu, nici Ghimpu, fiecare din motive diferite. Ceea ce îi plăcea unuia nu plăcea celorlalţi, şi viceversa. În timp ce Filat acuza interferenţa partenerilor în actul guvernării şi, în acelaşi timp, faptul că ei îşi permit să critice guvernul, Lupu şi Ghimpu îi reproşau manifestările de aroganţă, lipsa de comunicare şi intenţia de a-i marginaliza, refuzul de a-i implica în procesul de guvernare. În mod paradoxal, toţi aveau dreptate. Nu se putea tolera existenţa a trei guverne în loc de unul, miniştrii PD şi PL primind indicaţii de la liderii de partid, după cum nu era corect ca premierul Filat să îşi ignore partenerii de alianţă în probleme importante de interes general. Resentimentele, frustrările, neîncrederea acumulate pe parcurs au atins un nivel critic, aşa încât episodul cinegetic din 23 decembrie 2012 a avut efectul unei scântei într-un depozit de muniţii. Corabia AIE s-a sfărâmat, lovindu-se de un „recif” (numit „Pădurea Domnească”), pentru că avea defecte serioase de construcţie, dar şi din cauza echipajului, care s-a comportat execrabil.

Compromiterea instituţiilor

Cel de-al doilea aspect e că s-au compromis nu numai liderii, dând dovadă de micime, de egocentrism şi egoism patologic, ci au fost compromise şi instituţiile de stat, începând cu procuratura, care a tăinuit omorul lui Sorin Paciu, cu CNA care şi-a sincronizat acţiunile cu demiterea lui Plahotniuc, declanşând o campanie împotriva PLDM, şi terminând cu Curtea Constituţională, ale cărei decizii au dat impresia că ar fi fost pregătite în sediul PD. De aceea UE, în persoana lui Catherine Ashton, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, şi Štefan Füle, comisarul pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate, apelează „la toate autoritățile statale, la clasa politică și la societatea civilă să acorde o atenție deosebită importanței de a asigura funcționarea imparțială, bazată pe lege, transparenţă și eficienţă a tuturor instituțiilor, inclusiv a organelor ce aplică legea și a agențiilor de reglementare, precum și protecția diversității, pluralismul și calitatea în mass-media”. UE se pronunţă pentru o reformă constituţională „care ar consolida principiul echilibrului instituțional și ar preveni apariția unor crize similare pe viitor” .

Societatea civilă

Societatea civilă nu este pomenită întâmplător în apelul semnat de Ashton şi Fule. De dragul adevărului, trebuie să spunem că „societatea civilă” a fost destul de pasivă în criza care s-a încheiat, părând dezorientată şi timidă, temându-se să nu fie acuzată de partizanat. Fără societatea civilă, instituţiile statului nu vor reuşi să iasă de sub controlul politicienilor, care se conduc de interesele lor meschine, obscure. Oligarhii nu vor ceda din proprie iniţiativă puterea. E nevoie şi de presiunea societăţii în acest sens.

Puţine „feţe noi”

Cea de-a doua întrebare ţine de „noua” faţă a guvernului şi, iarăşi, de eficienţa „în sine” a echipei guvernamentale. Până şi Dirk Schuebel, Ambasadorul UE la Chişinău, a recunoscut, cu toată prudenţa unui diplomat european, că se aştepta „la mai multe schimbări”, la mai multe „feţe noi”. Schimbări dictate de probleme de imagine sunt doar una, cea a ministrului Culturii, Monica Babuc. Apariţia celorlalte trei nume noi – Tatiana Potâng (prim-viceprim-ministru), Octavian Bodişteanu (ministrul Tineretului şi Sportului) şi Vasile Botnari (ministrul Transportului) au fost determinate de retragerea PL, grupul lui Ghimpu, de la guvernare şi repartajarea funcţiilor ministeriale în legătură cu aceasta.

Aparent, ar fi fost în interesul PLDM să-i retragă pe miniştrii cărora le-au fost intentate, pe drept sau pe nedrept, dosare penale, căci astfel are de suferit imaginea partidului. O urmărire penală nejustificată se reflectă la fel de negativ asupra reputaţiei unui politician ca şi una motivată. Filat a insistat însă asupra „continuităţii”, probabil, pentru a demonstra că mai are deplină încredere în miniştrii săi. Gestul său consecvent vrea să spună că îi consideră nevinovaţi şi că acţiunile CNA împotriva lor au fost motivate politic.

O sfidare a CC

Pare să fie şi o sfidare indirectă a deciziei Curţii Constituţionale care l-a lipsit pe liderul PLDM de dreptul de a mai candida la funcţia de prim-ministru şi la orice altă funcţie înaltă în baza moţiunii de cenzură înaintate de comunişti, a unor suspiciuni de corupţie ce „planau” asupra guvernului. Un prim-ministru demis de parlament din motive de corupţie nu poate candida la o funcţie înaltă, iar un ministru poate? PLDM, având sprijinul majorităţii parlamentare, inclusiv al PD, care a votat pentru demiterea guvernului Filat, cum va răspunde Curtea la acest demers sfidător? Indirect, PD îi dă dreptate lui Filat privitor la acţiunile CNA faţă de miniştrii PLDM. A cerut cumva PD concesii din partea PLDM pentru acest sprijin? Va considera CC neconstituţională numirea lui Usatîi şi Negruţă în funcţia de miniştri în baza suspiciunilor ce planează asupra acestora, dacă moţiunea de cenzură a fost, de facto, anulată prin votul deputaţilor PD?

O singură echipă

Cu toată „vechimea” sa, guvernul Leancă are toate şansele de a reuşi, dacă va funcţiona la deplina sa capacitate, ca o singură echipă, nu ca trei în una. Abilităţile diplomatice şi de comunicare ale lui Iurie Leancă sunt un avantaj din acest punct de vedere, care pot compensa chiar şi lipsa de experienţă. Comunicarea (inclusiv cu liderii de partid) şi transparenţa sunt primele acţiuni în direcţia unei guvernări corecte, dinamice, eficiente.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.