NEGRU // Ce au în comun Chirtoacă şi Voronin?

Încheierea crizei politice în RM nu pare să placă Moscovei. Deşi premierul Dmitri Medvedev l-a felicitat pe Iurie Leancă cu ocazia învestirii guvernului, gestul său nu exprimă adevărata atitudine a Kremlinului faţă de evoluţia evenimentelor de pe scena politică moldovenească.

Prima întrebare

Zilele trecute, principala televiziune de ştiri a Rusiei – Rossia 24 – şi-a anunţat auditoriul despre „acţiunile de proteste în masă”, pe care le va organiza opoziţia în RM, „în timpul apropiat”. Motivele: „nivelul scăzut de trai” şi „legea egalităţii şanselor”. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a beneficiat de un interviu de peste 11 minute, în care a prezentat guvernarea în cele mai negre culori, folosind un limbaj care nu face cinste unui lider de partid şi fost şef de stat, dar nici unei televiziuni de stat. Epitetul „neofascişti” aplicat guvernanţilor a fost dintre cele mai decente pronunţat de liderul PCRM. E greu de crezut că Rossia 24, televiziune de stat, a declanşat un război informaţional împotriva RM, fără ştiinţa lui Putin.

E grăitor faptul că prima întrebare a reporterului televiziunii ruse a fost legată de „entuziasmul” cu care Europa a întâmpinat formarea coaliţiei proeuropene şi atenţia cu care ea urmăreşte evenimentele din RM. Întrebarea vine deloc întâmplător după ce, nu demult, un înalt funcţionar al MID şi-a exprimat nemulţumirea faţă de implicarea Europei în formarea unui nou guvern proeuropean la Chişinău.

Moscova se uită cu ochi rivali la implicarea UE în criza politică din RM. Miza Kremlinului era alta, stabilitatea şi liniştea în RM nu intrau în calculele sale. Par să se înscrie într-un efort destabilizator mai amplu şi acţiunile provocatoare ale separatiştilor de la Tiraspol. Răspunsul lui Voronin a fost pe potriva întrebării: Europa „spală enorme sume de granturi, fură credite” împreună cu coaliţia „banditească, coruptă, mafiotă” şi „acoperă părţile dorsale ale corpului” coaliţiei. Se vede că cenzorii ruşi sunt foarte indulgenţi faţă de modul de exprimare al reprezentantului opoziţiei moldoveneşti. Limbajul propriilor opozanţi este cenzurat mult mai riguros, ca să nu spunem că n-au acces la televiziunea de stat.

Grija de „suveranitate”

Reporterul nu s-a căznit să pară cât de cât obiectiv, să-şi camufleze atitudinea faţă de puterea de la Chişinău, întrebările erau formulate în aşa fel încât lui Voronin nu-i rămânea decât să blameze şi să ameninţe actuala guvernare. Peroraţiile sale despre legea şanselor egale, care a fost adoptată „în dispreţul religiei noastre sfinte”, i-a oferit jurnalistului rus ocazia să remarce că astfel RM îşi „pierde suveranitatea”. Aici efortul televiziunii ruse se întâlneşte cu cel al Bisericii Ortodoxe Ruse, care incită spiritele prin intermediul unui grup de preoţi, „coordonaţi” de episcopul Bălţiului, Markel. Ei cer anularea legii respective, ameninţând că, în caz contrar, vor organiza proteste şi îi vor excomunica pe liderii Coaliţiei. De parcă Biserica le-ar aparţine, ar fi proprietatea lor.

În loc să-i asigure pe telespectatorii ruşi că RM îşi „fortifică” suveranitatea cu ajutorul trupelor ruse aflate nelegal pe teritoriul nostru, Voronin i-a speriat şi mai tare, vorbindu-le despre închiderea şcolilor ruseşti „în primul rând”, comentând astfel pe marginea unei alte întrebări tendenţioase despre „un proiect de lege aflat spre examinare în parlament, care poate lipsi limba rusă de statutul ei de limbă de comunicare interetnică”. Actualii guvernanţi „vor să ne facă români”, s-a lamentat isteric principalul comunist.

Sacramentala întrebare

La sacramentala întrebare „ce-i de făcut?”, el a promis că PCRM va provoca alegeri anticipate, organizând proteste în masă şi acţiuni ample de nesupunere civilă. În general, Voronin a lăsat impresia unei „dulău” care voia să pară fioros, reacţiona cu zel la semnalele interlocutorului, dar comportamentul său nu speria, ci trezea mai curând sentimente de jenă, de ridicol.

Oricum, Voronin poate fi înţeles. Orice amânare a alegerilor anticipate, câteva luni de activitate normală a guvernului şi Coaliţiei sunt primejdioase pentru unitatea şi potenţialul electoral al PCRM. Mai puţin inteligibilă pare poziţia liberalilor care s-au pomenit în aceeaşi barcă cu comuniştii.

Formarea Coaliţiei şi liniştea care s-a lăsat peste scena politică pare să-l deranjeze şi pe primarul Chişinăului, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. Epitetele pe care le foloseşte el la adresa CP nu diferă mult de ale lui Voronin. „Să dea Domnul ca Europa să închidă în continuare ochii la hoțiile care se fac la noi și neregulile care se întâmplă. Astfel, să ne ofere libera circulație până la viitoarele alegeri parlamentare. Este singura șansă ca să se obțină ceva”, proroceşte el. Fireşte, ar trebui să credem că „hoţiile” şi „neregulile” nu vizează municipiul Chişinău. Iar cuvintele lui Chirtoacă „suntem în liniștea dinaintea unei furtuni”, rezonează la unison cu ameninţările lui Voronin de a scoate oamenii în stradă.

Lovind cu „parul”

Considerând, probabil, că a rezolvat toate problemele Chişinăului, că obiectivul de a-l transforma într-o capitală europeană a fost atins, primarul nostru s-a apucat febril de problemele Ministerului Educaţiei, în special de bacalaureat. Evident, oricine e expert în educaţie, şi dl Chirtoacă nu prezintă o excepţie, dar, iarăşi, contează de pe ce poziţie te pronunţi. Referirile la „Gestapo”, „lagăre de concentrare” în legătură cu organizarea examenului de bacalaureat nu sună tocmai corect din partea sa. Nu seamănă a critică, seamănă a lovitură cu parul. Sună a nesimţire, a nesăbuinţă, a sminteală. Admitem că el a uitat cum a câştigat alegerile în Chişinău, dar nu crede că aceste atacuri disproporţionate la adresa Ministerului Educaţiei ar putea provoca reacţii similare, l-ar putea lipsi de sprijinul formaţiunii politice respective în Consiliul Municipal? Nu are nevoie primarul de acest sprijin? Se crede infailibil? De ce repetă el gesturile iraţionale ale unchiului său?

De ce îl asistă Chirtoacă pe Voronin (şi Rusia din spatele acestuia) în clătinarea bărcii, iată o întrebare care ar trebui să şi-o pună membrii PL.

Nicolae Negru

 

The following two tabs change content below.