NEGRU // AIE 3, trei scenarii posibile

Apar noi detalii în ceea ce se numeşte „proces de negocieri” pentru reconstituirea AIE. Ipoteza că Ghimpu nu vorbeşte din capul său, că există o coordonare de acţiuni între PD şi PL, se confirmă, după ce Lupu a declarat că democraţii nu vor vota un nou guvern decât dacă acesta va fi acceptat şi de liberali. De fapt, formula negocierilor este 2+1 şi, în asemenea condiţii, scenariul participării deputaţilor neafiliaţi nu poate fi luat în calcul.

Înşelat de aparenţe

Până şi liderul PLDM a fost înşelat de comportamentul democraţilor, afirmând zilele trecute că partidul său poartă discuţii serioase cu PD. Probabil, Plahotniuc s-a amuzat copios auzind aceasta. Situaţia dependentă explică incoerenţa şi nervozitatea lui Ghimpu din ultimele zile. Pe de o parte, el dă asigurări că alegerile anticipate dorite de comunişti nu vor avea loc, iar, pe de altă parte, se vede nevoit să împingă lucrurile spre alegeri. PD se ascunde în umbră, iar PL trebuie să facă lucrul murdar, s-a revoltat şeful PL, încercând să se disculpe: „Anticipatele le-a provocat Vlad Filat, nu Mihai Ghimpu și Partidul Liberal. Nu mă întrebați pe mine, întrebați-l pe dumnealui de ce a denunțat Acordul. PLDM-ul trebuie să înainteze altă candidatură. PD-ul să nu încerce să pună pe umerii PL-ului tot. Nu PL l-a demis pe Filat. Din contra, noi l-am urcat sus și n-a apreciat. Nu noi l-am demis și nu noi vrem să-l punem. Să-l pună înapoi, dacă mai au încredere în el. Eu și PL nu mai avem încredere în el”.

„Umorul” lui Ghimpu

Nu e pentru prima dată când liderul liberalilor îşi supraapreciază rolul. Nu el l-a „ridicat sus” pe Filat, ci alegătorii. Cu o zi înainte, aversiunea sa faţă de candidatura PLDM era motivată altfel. De fiecare dată Ghimpu adaugă ceva nou, ceea ce înseamnă că improvizează sau că pretenţiile nu i s-au cristalizat. Sare în ochi faptul că, în ultimele zile, el nu mai repetă acuzaţiile de abuz de putere, de trafic de influenţă. Iarăşi, alegerile anticipate le-au provocat cei care au demis guvernul, nu fără contribuţia PL. Ideea ca pe Filat să-l „pună înapoi” comuniştii care l-au demis este „amuzantă” în sine, dar nu cred că „umorul” e ceea ce ne lipseşte acum. PD a venit repede în ajutorul lui Ghimpu: „În situația în care nu avem o majoritate parlamentară instituționalizată, PD nu vede rostul și nu va vota nicio candidatură la funcția de prim-ministru”, a declarat Lupu.

Sigur, Filat a denunţat acordul AIE, dar numai logica răzbunării a dus la demiterea guvernului, spre bucuria celor care doresc instabilitate în RM. Şi logica răzbunării funcţionează în continuare. Mesajul transmis către el este univoc: ori PLDM propune alt prim-ministru, ori avem alegeri anticipate. Întrebarea e dacă Plahotniuc blufează sau se pregăteşte cu adevărat de alegeri? Răspunsul nu e clar. Să nu uităm însă că finanţatorul PD este produsul regimului comunist şi „întoarcerea la origini” nu are cum să-l sperie. Voronin nu l-a atacat niciodată, ba dimpotrivă, i-a luat apărarea. Declanşarea alegerilor anticipate ar fi „cadoul de împăcare” pe care oligarhul i-l poate oferi liderului comunist. Dacă e adevărat că Plahotniuc a format Alianţa, el o poate ucide fără regrete, căci nu democraţia este prioritatea unui oligarh.

Ignoranţa principalului jurist

Liberalii au motive serioase să se teamă de alegeri, dar, se vede, sunt forţaţi să le provoace. Subit, PL a încălecat din nou „căluţul” limbii române şi al românismului, un semnal că alegerile sunt aproape. Ieşirea lui Dorin Chirtoacă la rampa politică prevesteşte că unchiul său se va retrage din nou în umbră, ca alegătorii să poată vedea doar „brandul” norocos al partidului. Un brand care şi-a pierdut din strălucirea de altădată. Un nepot care seamănă tot mai mult cu unchiul său…

Dovada cea mai clară că ne îndreptăm spre alegeri anticipate e cerinţa lui Ghimpu ca preşedintele Timofti să-l înlăture pe Filat de la executarea funcţiei de premier şi să numească un premier interimar (în conformitate cu o decizie a Curţii Constituţionale referitoare la un articol care nu se mai regăseşte în Constituţie, după modificarea acesteia în 2000). Aceasta arată nu numai calitatea de jurist a dlui Ghimpu, ci şi disperarea sa.

RM nu va câştiga nimic

Dacă liderul PLDM e rău, PLDM e bun? Ce-i rămâne de făcut lui Filat? El stă în faţa unei dileme: să meargă în alegeri sau să se lase umilit, înfrânt? Un partid nu poate, în principiu, accepta ca cineva să-i dicteze. (Cum ar reacţiona Ghimpu, dacă liberal-democraţii ar pune condiţia schimbării liderului PL? Ce spunea el când Filat a dat de înţeles că nu-l va accepta pe Ion Ciobanu în funcţia de director al Agenţiei „Moldsilva”?) PLDM se pregăteşte de alegeri, am scris în unul din comentariile anterioare despre aceasta. Se vor găsi mulţi care vor justifica pasul respectiv. Şeful liberal-democraţilor se poate victimiza. Opinia exprimată de o cetăţeană că „era singurul care lucra şi a fost demis” poate fi folosită cu succes. Există premise ca PL şi PD să sufere pierderi electorale serioase. În special, PL, ca „instrument” al PD. Îşi fac iluzii cei care cred că „raportul de forţe nu se va schimba”. (Mai ieşiţi pe afară, băieţi!) Totuşi, chiar dacă Filat va avea satisfacţia victoriei, RM nu va câştiga nimic din aceste alegeri. Nu are cum. Prin urmare, trebuie evitate.

Rocada din PLDM

Pe de altă parte, e şi vina lui Filat că s-a ajuns până aici. Denunţarea acordului AIE a fost un pas negândit, impulsiv, iresponsabil, arogant, de răsfăţat al sorţii, de persoană care nu stă cu picioarele pe pământ. Ar fi corect să şi-l asume. Pentru greşeli se plăteşte. Există o ieşire onorabilă din situaţie. Se poate găsi o cale de mijloc. S-a mai scris că o rocadă în cadrul PLDM, Filat ocupând postul lui Iurie Leancă, de prim-viceprim-ministru, ministru de Externe, ar demonstra că este flexibil, că pune interesele comune mai presus decât cele personale şi de partid. Imaginea sa, a PLDM în general, va avea doar de câştigat. Există viaţă şi după ce ai ocupat postul de prim-ministru. Mai cu seamă că până la alegerile ordinare nu a mai rămas aşa de mult. Dacă Plahotniuc îi va refuza şi acest lucru, PLDM poate merge cu inima împăcată la alegeri anticipate.

Un al treilea scenariu e cel dorit de PLDM: ca Filat să fie prim-ministru. Nu-l excludem nici pe acesta. Cum spunea şi deputatul liberal Valeriu Munteanu, nimic nu este bătut în cuie în politica moldovenească. E partea ei cea mai dezgustătoare.

Nicolae Negru

 

The following two tabs change content below.