NEGRU // 10 Plahotniuci, 10 Ghimpi şi nici un Filat. Este Ghimpu agentul Moscovei?

Cel care ar fi spus în 1999, înainte de demiterea guvernului ADR, că Iurie Roşca acţionează ca un trădător, ca un agent al Rusiei, ar fi fost considerat nebun sau orbit de ură faţă de „unul din cei mai consecvenţi luptători împotriva ocupaţiei ruseşti”. Când autorul acestor rânduri punea uneori la îndoială logica, raţionalitatea şi intenţiile liderului FPCD, era imediat „lapidat” de către admiratorii acestuia, iar în „Flux” apăreau articole kilometrice în care se spunea că este un „detractor”, un personaj „negru în cerul gurii” şi, „fireşte”, dependent de KGB.

Un alt „bărbat al neamului”

Acum pe scena noastră s-a ridicat din ceaţa perestroikăi un alt „erou”, un alt „bărbat al neamului”, la fel de intransigent, inflexibil, la fel de „onest şi direct”, ca Iurie Roşca. Dacă veţi spune că Mihai Ghimpu, care „a luptat toată viaţa împotriva comuniştilor şi împotriva ocupaţiei ruseşti”, acţionează ca un agent al Rusiei, veţi fi pus imediat la zidul infamiei de către simpatizanţii „cu ochi aprinşi” ai PL (care, în mare parte, au votat cândva cu PPCD). Ne vom asuma acest risc, căci faptele vorbesc de la sine: ori liderul PL nu este independent, ori delirează.

Cu musca pe căciulă?

De altfel, Ghimpu a fost primul care a întrevăzut în intenţiile lui Filat de demitere a lui Plahotniuc similitudini cu evenimentele din 1999, „mâna Moscovei”. Nu e cumva gestul celui cu musca pe căciulă? Deşi Filat a dat înapoi, a declarat că iese din acordul AIE, dar nu a ieşit, colegii săi de Alianţă au profitat din plin de pasul său nechibzuit, iraţional, au împins lucrurile într-o direcţie pe care liderul PLDM nu o dorise şi nu o prevăzuse. În loc să tragă o linie, Ghimpu şi Lupu au preluat „drapelul” lăsat de Filat şi au continuat „cauza Moscovei”. Guvernul era demis de cinci zile deja, iar liderul PL nu se putea calma, nu avea somn. Nici măcar duminică, acest „creştin” nu a luat o pauză, ci a continuat să dea cu piciorul în Filat cel căzut. Deşi fapta lui Filat e deja istorie, deşi gestul său de părăsire a acordului AIE a fost doar declarativ, deşi a plătit pentru „greşeala sa” prin umilirea din Parlament şi demisie, Ghimpu insistă ca să plătească şi RM.

Mimarea negocierilor

A-l boicota pe liderul PLDM după şedinţa de duminică a Consiliului Politic al PLDM, care a decis, în mod previzibil, ca partidul să participe la negocieri fără „precondiţii, fără abordări ultimative”, Filat rămânând candidatura la postul de prim-ministru, înseamnă să subminezi sau să mimezi negocierile. Apoi, cum poţi să accepţi un partid şi să nu accepţi liderul ales al partidului respectiv? Nu e aberant, nu e un capriciu acest gest? Aşa e, dar e şi singura cale de a provoca alegeri anticipate, de a face jocul Rusiei. E adevărat că alţi reprezentanţi ai PL nu sunt atât de categorici, dar îi va asculta Ghimpu?

Reproşându-i lui Filat că nu a adus dovezi în privinţa lui Plahotniuc (şi aici are dreptate), Ghimpu scrie pe blogul său duminical că Filat s-a „îmbogăţit substanţial”, prin „grav trafic de influenţă, contrabandă, corupţie”, fără să aducă el însuşi dovezi în acest sens, căci e singura cale de a provoca alegeri anticipate. De altfel, şi despre Ghimpu se vorbeşte că s-ar fi îmbogăţit, că posedă o reţea de benzinării, că a profitat de comenzi de stat… Să ceară cumva şi PLDM retragerea liderului PL din politică? A şi recunoscut el însuşi că nu poate trăi din salariul de deputat. Acum, dacă crede că este văzut ca un model de comportament moral, se înşală amarnic.

Europenii da, Ghimpu ba!

Ghimpu a mai declarat că în condiţiile actuale, „având aşa o şansă (de apropiere de UE), da’ să avem 10 plahotniuci şi 10 ghimpi, noi trebuie să trecem râul şi pe urmă să ne lămurim cu dânşii”. Prin urmare, pot să treacă „râul” 10 Plahotniuci, 10 Ghimpi şi nici un Filat?

Europenii îl acceptă pe Filat, numai liderul PL zice ba. Căci aceasta e singura modalitate de a provoca alegeri anticipate. Volens-nolens, te întrebi: cine este juristul Mihai Ghimpu, dacă ne împinge cu atâta încăpăţânare spre dezastru? Oricine ar fi, Putin ar trebui să-l decoreze, dacă va reuşi să torpileze formarea unui nou guvern.

În mod normal, înainte de a spune nu, dl Ghimpu ar trebui să afle ce gândesc alegătorii despre acest scandal. Percepţia alegătorilor ar putea fi alta decât crede liderul PL despre persoana sa. Săpând groapa lui Filat, riscă să cadă el însuşi în ea. Se spune că un sondaj efectuat de PD a schimbat optica lui Lupu şi Plahotniuc asupra situaţiei. Şi ar fi firesc pentru nişte oameni raţionali. Dar un gest raţional nu poate provoca alegeri anticipate…

Dezamăgirea de Filat

Fireşte, comportamentul lui Ghimpu nu îl justifică pe cel al lui Filat. Interceptările convorbirilor sale cu Vicol sunt, desigur, dezamăgitoare, chiar dacă nu e vorba despre „grav trafic de influenţă”. Conform Codului Penal, pe care un jurist trebuie să-l cunoască, trafic de influenţă se numeşte „primirea sau extorcarea de bani, titluri de valoare, alte bunuri sau avantaje patrimoniale, acceptarea de servicii, bunuri sau avantaje, personal sau prin mijlocitor, pentru sine sau pentru o altă persoană, săvârşite intenţionat de către o persoană care are influenţă sau care susţine că are influenţă asupra unui funcţionar, în scopul de a-l face să îndeplinească ori să nu îndeplinească acţiuni ce intră în obligaţiile lui de serviciu, indiferent dacă asemenea acţiuni au fost sau nu săvârşite”. Ceea ce înseamnă că Ghimpu trişează sau nu înţelege ce spune. Dezamăgirea noastră e că Filat îl imită pe Voronin, a procedat ca un prim-secretar al RSSM, nu ca un prim-ministru al unui stat ce tinde să se integreze în UE.

Lipsa de comunicare

O altă dezamăgire, la care ne-am mai referit de la primii săi paşi în postul de premier, este hiperbolizarea funcţiei sale, izolarea într-un fel de aroganţă oarbă, suicidală, care îl împiedică să comunice cu miniştrii, cu partenerii de alianţă. El crede probabil că se umileşte mergând pe jos sau întreţinându-se cu colegii săi. Faptul că AIE, guvernul nu au acţionat ca o echipă e şi vina premierului. Acest reproş îl sesizăm şi în declaraţiile lui Ghimpu şi în cele ale ministrului Economiei, Valeriu Lazăr. „Filat se consideră un Dumnezeu”, i-a reproşat şi Marian Lupu. O confirmă şi persoane care s-au aflat sau se mai află uneori în anturajul său. Aceasta o fi alimentând şi înverşunarea anti-Filat a liderului PL şi a altor foşti colegi ai săi. Ar fi bine ca, în semn de regret, de penitenţă, fostul premier să-şi ceară scuze de la Lupu şi Ghimpu, de la miniştrii pe care i-a ignorat. Dacă, bineînţeles, a realizat ce i se întâmplă şi doreşte să se schimbe. Nu e un fleac, cum poate să pară. Uneori, o mică rană, dacă nu e tratată la timp, poate fi fatală. Ar face bine să recitească Noul-Machiavelli, de George Powel, la a cărei lansare a participat nu demult. Aroganţa în politică face ca omul să piardă simţul realităţii. Iar pierderea simţului realităţii înseamnă moartea politicianului. Rămâne să vedem dacă de data aceasta glontele doar l-a atins, şuierându-i pe la tâmplă, sau chiar l-a nimerit în cap.

 

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)