Negocieri privind crearea unei majorităţi proeuropene vor avea loc astăzi

lupu-bleadi

Foto: Nadea Roşcovanu

După demiterea guvernului Streleț, Acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană poate fi considerat ca reziliat, consideră Partidul Liberal Democrat. În același timp, Partidul Democrat a anunțat că de astăzi va lansa negocieri pentru constituirea unei noi majorități proeuropene, iar liberalii și deputații neafiliați au răspuns pozitiv la acest apel, transmite radiochisinau.md.

Partidul Democrat, ai cărui reprezentanți au votat alături de socialiști și comuniști pentru demiterea guvernului, a anunțat că nu va crea alianțe de centru stânga și optează pentru crearea unei noi majorități proeuropene. Liderul formațiunii, Marian Lupu, a declarat că în cel mai scurt timp va lansa invitația pentru inițierea discuțiilor.
Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a declarat că nu există altă soluție decât reluarea discuțiilor pentru formarea noului guvern. De asemenea, Iurie Leancă liderul unui grup de deputați neafiliați consideră necesară reluarea discuțiilor pentru crearea unei majorități parlamentare.

Partidul Democrat a încălcat acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană, iar Partidul Liberal-Democrat va decide comportamentul său din continuare, a anunțat vicepreședintele PLDM Vadim Pistrinciuc. El însă a menționat că formațiunea pe care o reprezintă va avea anumite condiții înainte de semnarea unui nou acord.
Alianța pentru Integrare Europeană III a fost creată la sfârșitul lunii iulie, aceasta fiind cea mai scurtă coaliție de guvernare din 2009 până în prezent. Certurile în alianță s-au amplificat după ce acum două săptămâni a fost reținut liderul PLDM Vlad Filat, fiind învinuit de corupție și trafic de influență. În prezent, în parlament sunt 45 de deputați socialiști și comuniști, 51 de deputați ai PLDM, PDM și PL și cinci deputați neafiliați.