Negocieri pentru revenirea vinului moldovenesc pe piaţa rusă

Serviciul sanitar rus „Rospotrebnadzor” nu interzice definitiv livrările de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă, numai pentru că „înțelege businessul rus”. „De aceea, se duc negocieri intense cu autoritățile moldovenești”, a declarat șeful „Rospotrebnadzor”, Ghenadi Onișcenco, pentru presa rusă.

Totodată, medicul principal al Rusiei a dat de înțeles că această problemă nu poate fi rezolvată în favoarea vinificatorilor moldoveni, deoarece, potrivit lui, autoritățile din R. Moldova nu întreprind nimic pentru a asigura un control al calității vinurilor.

Șeful „Rospotrebnadzor” a negat că ar fi interzis vânzarea vinurilor moldovenești în Rusia și a spus că este întoarsă numai producția care nu corespunde cerințelor de calitate.

Potrivit „Rospotrebnadzor”, în perioada 1–17 august, din 37 de loturi de vin, 9 loturi de produse vinicole și 23 de loturi de divin, cu un volum total de 664,7 mii de litri, au fost reţinute 3 loturi cu un volum total de 23 de mii 460 de sticle de 17,5 de mii de litri ale combinatelor „Cricova” și „Ungheni Vin”.

Până acum, deja peste un milion de litri de vin moldovenesc a fost rebutat de „Rospotrebnadzor”, invocându-se un conținut ridicat de dibutilftalat în producţia companiilor vinicole „Sălcuţa”, „Basvinex” şi „Vinăria Bostovan”.

În total, 44 de întreprinderi vinicole din Republica Moldova au obţinut expertiza sanitaro-epidemiologică pentru reluarea livrărilor de vin în Rusia, după embargoul impus din 2006. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău