Negocieri pe timp de criză

Filat-Lupu1

Şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a solicitat politicienilor de la Chişinău să formeze cât mai repede o coaliţie majoritară şi un Guvern. „Cred că s-a ajuns la cea mai dificilă etapă, când a trecut timpul declaraţiilor şi a venit cel al implementării reformelor concrete. Nu trebuie să mai pierdem timpul valoros pentru discuţii de suprafaţă. Pentru mine un guvern proeuropean este acela care întreprinde paşi concreţi. În Republica Moldova reformele nu au avansat. UE este gata să ajute să fie implementate reformele, dar aşteaptă să vadă că există cu adevărat o asemenea dorinţă”, a declarat şeful delegaţiei UE, citat de IPN.

Referindu-se la acordarea suportului financiar de către UE pentru acoperirea deficitului bugetar al Republicii Moldova, Tapiola a spus că Bruxelles-ul se abţine deocamdată. „Mai întâi Guvernul de la Chişinău trebuie să implementeze matricea de politici propusă de noi şi să asigure stabilitatea macroeconomică. Aceşti bani pe care este gata să îi ofere UE sunt nerambursabili. Dar UE trebuie să se asigure că banii vor fi folosiţi conform destinaţiei, ca să fie atins scopul propus”, a adăugat ambasadorul UE.

Liderii PLDM și PD s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni. Cei doi au reiterat importanța creării majorităților din formațiuni proeuropene în consiliile locale, raionale și municipale. Totodată au anunțat despre reluarea negocierilor privind crearea unei noi majorități parlamentare în vederea alegerii unui nou guvern. Marian Lupu a reiterat importanta reluării negocierilor cu PL, specificând că „nu mai există timp pentru discuții lungi” și pentru „mofturi politice”. Iar liderul liberal-democraților, Vlad Filat, a declarat că e bine și corect ca PL, dacă doreşte să asigure o guvernare democratică în R. Moldova, să înceapă dialogul fără condiționări.

La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că susține crearea unei noi alianțe democratice, dar doar cu participarea celor trei partide PLDM, PDM, PL, nu și a PCRM. Totodată Ghimpu a mai declarat că nu renunță la ideea pe care a invocat-o și în prezența emisarilor occidentali în cadrul întâlnirii de la aeroport, de a avea un procuror imun la interesele diferitor grupări locale, candidatura căruia să fie susținută de partenerii europeni. Liberalul a mai spus că vrea ca negocierile să aibă loc în prezența presei și ca fiecare partid „ să-şi ia partea de putere care îi revine în conformitate cu procentajele obţinute la 30 noiembrie”.

De cealaltă parte, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că e gata să negocieze cu toate partidele de la guvernare. Acesta a lansat un apel către toate formaţiunile parlamentare pe care le-a îndemnat să se consolideze în vederea alegerii unui nou Guvern, pentru a putea depăşi situaţia de criză economică în care se află în prezent R. Moldova. „Ei înaintează propunerile lor, noi le înaintam pe ale noastre, mai întâi dorim să avem discuţii cu toţi şefii de fracţiune, apoi cu tot parlamentul. As fi foarte fericit să votăm toţi 101 pentru noul guvern. Candidatul trebuie să fie specialist şi să nu fie implicat în diferite scheme și interese”, a spus Voronin.

Declarația liderului comunist a trezit suspiciuni în rândul socialiștilor. „Am ajuns s-o vedem și pe asta, Voronin se cere în coaliție cu unioniștii și oligarhii. Vladimir Nicolaevici, la ce s-a ajuns?!”, a ironizat Igor Dodon.

Democrații au salutat inițiativa comuniștilor, iar liberal-democrații s-au arătat convinși că ideea este irealizabilă deoarece sunt forțe în Parlament care nu susțin vectorul european al R.Moldova.
O nouă rundă de negocieri cu participarea PLDM, PDM și PL va avea loc până la finele acestei săptămâni.

Între timp, directorul biroului Freedom House de la Vilnius, Lituania, Vytis Jurkonis, a declarat în cadrul unei ședințe la care a fost prezentat raportul stării de lucruri din R. Moldova, că „Bruxelles-ul nu se poate baza doar pe platformele proeuropene ale unor partide politice, într-un mediu dominat de corupţie profundă, în care angajamentele politice şi ideologice ajung în umbra îmbogăţirii personale şi unde mâna cleptocratică a regimului rus este în apele sale”, după anticoruptie.md. Acesta a specificat că, dacă până nu demult ţara noastră era prezentată ca poveste de succes a Parteneriatului Estic, ultimele evoluţii – inclusiv scandalul din sistemul bancar și demisia prim-ministrului – indică faptul că imaginea creată ar fi fost doar o iluzie.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu