Negocieri lente şi anemice

Streleț: „Timofti poate începe oricând consultările, problema este însă când le va termina”

Delegațiile celor trei partide ale fostei alianțe de guvernare continuă negocierile. Mersul și rezultatele acestora sunt însă secrete pentru presă și societatea civilă. Președintele RM Nicolae Timofti va iniția în scurt timp consultările cu fracțiunile parlamentare pentru a desemna o candidatură la funcţia de prim-ministru. Deputatul PD Dumitru Diacov consideră că aceste consultări vor începe săptămâna curentă.

Ieri a avut loc a treia rundă de negocieri între delegațiile celor trei formaţiuni ale defunctei AIE 2 cu privire la semnarea noului acord de coaliție. Ca de fiecare dată, negociatorii au fost foarte secretoși cu presa și nu au dezvăluit mai nimic. Numai PD-istul Valeriu Lazăr, referindu-se la termene, a spus că „este vorba de câteva săptămâni”. Cert este faptul că președintele RM Nicolae Timofti va începe consultările cu fracțiunile parlamentare chiar dacă cele trei partide ale fostei alianțe nu vor semna un nou acord de guvernare. Unii comentatori sunt de părerea că negocierile sunt sortite eșecului deoarece la acestea nu participă liderii celor trei partide.

Negociatorii însă nu sunt de aceeași părere. „Comentatorii au opiniile lor și își fac treaba. Noi avem mandatul nostru și ne mișcăm conform acestuia”, a menționat pentru JURNAL Valeriu Streleț, unul dintre participanții la negocieri.

Noul acord nu ţine de o perspectivă imediată

Streleț a declarat că liderii celor trei partide nu vor participa direct la negocieri, ei vor apărea atunci când vor prezenta noul acord. „La aceste întâlniri participă doar grupurile de negociatori. Acesta este formatul. Atunci când se va ajunge la o serie de compromisuri, varianta finală a acordului negociat ar putea fi făcută publică de către cei trei lideri”, a declarat Valeriu Streleț pentru JURNAL. În ce priveşte termenele în care se va ajunge la semnarea noului acord, Valeriu Streleț a remarcat doar că acestea nu țin de o perspectivă imediată.

Președintele de onoare al PD Dumitru Diacov a explicat pentru JURNAL că liderii PD participă la negocieri indirect. „Liderii PD sunt la curent cu toate discuțiile ce se desfăşoară. De fiecare dată membrii delegației informează conducerea partidului. Așteptăm momentul în care se va produce o înțelegere mai clară”, a menționat Diacov pentru JURNAL.

Secretomania delegaţilor

Schema negocierilor este prestabilită. Delegații din partea celor trei partide se întâlnesc, discută aproximativ trei ore şi pleacă la sediile partidelor pentru a comunica rezultatele și „temele pe acasă”. Delegații înaintează anumite priorități, viziuni ale partidului despre noul acord, după care pleacă la sediile partidelor unde discută, fac teme și realizează noi liste cu priorităţi și viziuni. Aceste teme reprezintă un secret. „S-a stipulat că nu vor fi făcute publice niciun fel de declarații care ar complica negocierile, inclusiv atacuri, presiuni, șantaje. Din păcate, unii colegi nu țin cont de acest memorandum”, spune Streleț.

Solicitările lui Timofti, ignorate de foştii lideri ai AIE

În scurt timp, președintele RM, Nicolae Timofti, va trebui să înceapă consultările cu fracțiunile parlamentare pentru a desemna o candidatură la funcția de prim-ministru. Timofti a și expediat acum o săptămână scrisori celor trei partide ale fostei coaliții de guvernare în care a solicitat stabilirea unei agende a consultărilor. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Vlad Țurcanu, a specificat pentru JURNAL că Nicolae Timofti le mai oferă celor trei partide „doar câteva zile” pentru găsirea ieșirii din impas.

Contactat de JURNAL, Dumitru Diacov a declarat că președintele se va întâlni cu fracțiunile parlamentare săptămâna curentă. „Președintele trebuie să se întâlnească cu fracțiunile parlamentare. Şi e de dorit să o facă atunci când va exista o bază pe care se poate merge înainte”, a specificat Diacov. Președintele de onoare al PD a mai specificat că șeful statului se va întâlni cu fracțiunile parlamentare chiar dacă nu se va ajunge la o înțelegere de principiu între cele trei părți.

Când va încheia Timofti consultările?

La rândul său, Valeriu Streleț a declarat că Nicolae Timofti poate oricând să se întâlnească cu fracțiunile parlamentare pentru a se consulta cu acestea. Problema este însă când se vor finaliza consultările și care va fi rezultatul lor. „Cred că președintele Timofti poate iniția consultările oricând. O altă întrebare este când le va încheia. Ar putea să le înceapă mai devreme. Au fost trimise scrisori. Le-am primit și am răspuns că suntem deschiși acestor negocieri”, a menționat Streleț.

Deputatul liberal Valeriu Saharneanu a declarat pentru JURNAL că cel mai probabil președintele va începe consultările când se va forma o nouă majoritate parlamentară, care va avea o viziune comună asupra candidaturii de premier. „Acum se lucrează la elaborarea unui nou document, expresia juridică a noii majorități parlamentare. După ce va fi constituită majoritatea, președintele se va întâlni cu fracțiunile parlamentare”, a specificat deputatul.

Vadim Vasiliu 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)