Neglijenţa criminală

Una dintre fostele bucătărese: „La angajare, am fost întrebată dacă pot să schimb buteliile de gaz”

barbat si sotie

Alina şi Andrei Iarîn, proprietarii Cafenelei „La Soacra”. Foto: ok.ru

În timp ce părinţii victimelor exploziei din Piaţa Centrală îşi înmormântează copiii, administratorii localului, soţii Iarîn, sunt acuzaţi doar de cauzarea de vătămări corporale grave sau medii, de încălcarea disciplinei de lucru şi a normelor tehnice şi de protecţie antiincendiu în cadrul întreprinderilor supuse riscurilor de incendiu. Potrivit fostelor angajate, proprietarii cafenelei au ştiut despre scurgerile de gaz. Mai mult, aceleaşi surse ne-au mai spus că Alina Iarîn ar fi mituit inspectori fiscali pentru a evita controalele.

Procurorul Vlad Guzic, responsabil de acest caz, ne-a declarat că învinuirea nu a fost schimbată după decesul celor patru persoane, deoarece acuzarea aşteaptă expertizele medico-legale. „Persoanele au decedat la Bucureşti. Nu avem dreptul să deducem ipotetic cauza morţii lor”, ne-a spus procurorul. Din cei cinci angajaţi din tura în care a avut loc explozia, doar Andrei Arapan şi Mariana Voina au supravieţuit.

Explozia de acum o lună a stârnit îngrijorarea mai multor vânzători din piaţă, mai ales a proprietarilor de tarabe din preajma fostei cafenele. Oamenii spun că vina pentru explozie o poartă administratorii localului, soţii Andrei şi Alina Iarîn. „Eu luam prânzul aproape în fiecare zi în acest local. Pe 9 ianuarie, nu am venit la lucru, căci am avut ceva acasă”, ne-a spus o vânzătoare de cipici.

Ştiau că buteliile de gaz erau defecte

Întrebând mai mulţi vânzători de la tarabe dacă îi cunosc pe administratorii „La Soacra”, am aflat că aceştia arendau localul şi că ar mai avea unul, cu aceeaşi denumire, dar care este momentan închis. O fostă angajată a localului cu pricina ne-a spus că patronii ar fi fost autoritari şi avari. „Pentru ei, conta banul, şi nu oamenii. Ştiau că mirosea a gaz de la butelii”, ne-a afirmat ea.

Mărturia acesteia a fost confirmată de Eugen Oprea, tatăl Angelei Oprea (25 de ani), fata decedată la Spitalul de Arşi din Bucureşti, care lucra ca vânzătoare. El ne-a declarat că, până în prezent, a scris doar o singură explicaţie la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, în care a indicat tot ce ştia despre local şi în ce condiţii se lucra acolo. „Fata mea lucra ilegal, fără niciun document. Nepoata mea, Mariana Voina, era bucătar-şef acolo. Până la producerea exploziei, Alina Iarîn a fost preîntâmpinată de mai multe ori de angajaţii săi că miroase a gaz şi că buteliile sunt defecte. Femeia însă, mereu nemulţumită, le spunea angajaţilor săi să-şi caute de treabă. Nepoata mea mi-a spus că, până la explozie, au venit doi bărbaţi pentru a efectua un control şi stăpâna le-ar fi dat 4000 de lei ca să evite controlul. Aşa i-a spus stăpâna localului Marianei”, ne-a spus bărbatul.

Mariana Voina a lucrat ca bucătar-şef aproape un an, în timp ce autorizaţia de funcţionare a cafenelei a fost emisă în august 2015, potrivit funcţionarei de la primărie Marcela Donţu. „Lucram ilegal, fără poliţă de asigurare medicală. Iniţial, am primit un salariu de 3000 de lei, iar din septembrie 2015, am început să ridic 4000 de lei. Lucram 48 de ore, după care aveam o pauză de alte 48 de ore”, a afirmat Mariana Voina.

Mită pentru funcţionari în mărime de 4000 de lei

Şi Mariana Voina ne-a spus că proprietara ar fi fost foarte agresivă şi s-ar fi purtat cu angajaţii „de parcă am fi fost nişte cârpe”. „Noi trebuia să facem mâncare bună, dar cu foarte mare economie de produse. La angajare, am fost întrebată dacă pot să schimb butelia de gaz. Am spus da. Numai bucătarii-şefi o schimbau, adică eu şi Eugenia, colega din cealaltă tură.”

Tânăra ne-a mai spus că, în decembrie 2015, au fost efectuate controale în piaţă. Doi bărbaţi care au luat odată prânzul în local i-ar fi dat Cristinei, fata de la tejghea, o bancnotă de 200 de lei. După aia, ei i-ar fi cerut bonul de casă, însă Cristina nu a putut să îl dea, deoarece localul nu ar fi avut maşină de casă. Pentru a scăpa de proces-verbal, Alina Iarîn le-ar fi dat celor doi 4000 de lei. „Aşa ne-a spus proprietara după ce a mers cu ei la etajul trei, unde are un birou”. Maşina de casă a apărut în local la trei zile după asta, în aparat fiind introduse până la 1000 de lei pe zi, bonuri de 20-30 de lei.”

Mariana Voina îşi aminteşte cu groază prin ce a trecut. „Toate fetele de la bucătărie au murit. Şi locul meu era acolo. Ieşisem pentru câteva minute ca să schimb două vorbe cu verişorul meu, Sergiu Oprea. Eram la masa lui când s-a produs explozia. Îmi amintesc cum ne-a cuprins pe toţi o flacără şi am început să ardem. Strigam toţi, peste tot fum. Ne împiedicam de scaune, mese…”, îşi aminteşte tânăra.

Şi Violeta Şterbate, mama Nicoletei Gladiuc, din Ochiul Alb, Drochia, care a fost înmormântată ieri, 4 februarie 2016, a spus pentru JURNAL de Chişinău că fiica ei lucra ilegal în localul respectiv ca bucătăreasă, ca şi ginerele ei Andrei Arapan, care lucra ca furnizor şi hamal.

Soţii Iarîn se află în arest pentru alte 30 de zile. Decizia a fost luată marţi, 2 februarie curent, de către Judecătoria sectorului Râşcani. Procurorul Vlad Guzic din cadrul Procuraturii mun. Chişinău a declarat pentru JURNAL de Chişinău că învinuirea rămâne deocamdată neschimbată. Soţii Iarin au fost deja interogaţi. Aceştia riscă până la zece ani de închisoare.

6 victime rămân internate

Potrivit inspectorului pentru protecţia muncii, Vasile Guja, care investighează acest caz, pe moment, din declaraţiile a două persoane care sunt spitalizate, s-a stabilit că în tura în care a avut loc deflagraţia, în local erau cinci persoane – cele trei femei care au decedat la Spitalul de Arşi din Bucureşti şi două persoane spitalizate la Chişinău.

Până în prezent, nu am putut contacta patronii localului din cauza că aceştia se află în arest. Octavian Cirimpei, şeful Secţiei arsuri termice a Centrului Republican de Arsuri Termice din Chişinău, a declarat că din cei nouă pacienţi internaţi în secţia pe care o conduce, trei au fost externaţi.

Cei şase pacienţi care se află în prezent în spital au fost supuşi intervenţiilor chirurgicale, şi anume a transplanturilor de piele. În săptămânile ce urmează unii vor fi externaţi. Peste 3-4 luni, după un control al pacienţilor, se va putea şti care dintre ei vor rămâne invalizi din cauza arsurilor grave la mâini.

The following two tabs change content below.