Necunoscutele afacerii de la Holercani

O firmă protejată de Voronin, implicată în scandalul de la Holercani

Spirite încinse la primăria Holercani după ce primarul a fost condamnat la şase ani de detenţie pentru înstrăinarea ilegală a circa 40 ha. Miercuri dimineaţă, aici a avut loc o şedinţă în cadrul căreia mai mulţi consilieri PLDM şi PDM au cerut explicaţii secretarei Primăriei şi inginerului cadastral privind modalitatea în care au fost falsificate deciziile.

O parte din consilieri şi locuitori ai satului au semnat un demers prin care au solicitat, prin intermediul avocatului, o pedeapsă mai blândă pentru primar ţinând cont că acesta nu are antecedente penale şi are doi copii mici.

Mai mulţi consilieri înclină să creadă că Primăria a fost folosită în această situaţie de firma ce intenţiona să procure pământul, însă care, la un moment dat, nu s-a mai arătat interesată de el. În 2008, SRL „Avicomagro”, administrată de Valeriu Verdeş, s-a adresat cu propunerea de a procura 20 ha de pământ pe moşia satului Holercani. În aceeaşi perioadă, firma respectivă, împreună cu „Biotex com”, companie a lui Oleg Voronin, procura terenuri la Trebujeni, Orhei, localitate situată în imediata apropiere de Holercani.

Interesaţi de terenuri erodate

Majoritatea consilierilor au votat decizia de a vinde 20 ha de pământ conducându-se de faptul că acolo era o râpă, aveau loc alunecări de teren şi nu prea era folosit de oameni. Primarul i-a informat că firma îl solicită pentru a sădi o livadă cu nuci. „Ne-am gândit că pentru sat e binevenită o livadă şi un nou agent economic care va achita impozite în bugetul primăriei şi am votat”, a spus Vera Cârnaţ, consilier local.

„Personal nu am votat această decizie, deoarece nu ni s-a prezentat harta terenurilor, nu era clar ce pământ vindem şi cui. Acum însă văd o greşeală mare, o greşeală de falsificare a documentelor, unde, în loc de 20 ha, au fost vândute 40 ha. Nu cred că e o simplă eroare şi nu e vina consilierilor, ci a anumitor persoane din Primărie”, se arată revoltat de falsificarea deciziei consiliului consilierul Ion Sandu.

Iată pădurea, nu-i pădurea

Licitaţia de vânzare a terenurilor n-a putut avea loc din cauza că a participat o singură firmă. Membrii comisiei de licitaţie, printre care primarul, secretara, soţul secretarei, inginerul cadastral al Primăriei, au decis să purceadă la „negocieri directe” cu firma. Până la urmă, acesteia i-au fost vândute trei terenuri cu suprafaţa de 40 ha, pentru care s-a obligat să achite circa 800 de mii de lei. Contractul prevedea că suma va fi achitată în rate, iar dacă cumpărătorul nu-şi va onora obligaţiile până în martie 2010, contractul se va rezilia.

Deşi reprezentanţii „Avicomagro” SRL au spus că vor planta nuci pe pământul respectiv, la scurt timp, aici şi-au făcut apariţia lucrătorii ocolului silvic Orhei. Cele 40 ha au fost plantate cu pădure. În doi ani, pădurea s-a uscat. Firma care se obliga să achite peste 800 de mii de lei a alocat pe contul Primăriei, potrivit secretarei Maria Sandu, doar 70 de mii de lei. În 2011, administratorul SRL „Avicomagro” s-a adresat Primăriei Holercani cu solicitarea de a anula contractele, deoarece nu-i ajung bani pentru a cumpăra terenul.

Pământ plantat din donaţii externe?

„Avicomagro” SRL s-a arătat dispusă să restituie cele 40 ha şi nu a cerut să i se întoarcă cele 70 de mii de lei. „În perioada guvernării comuniste, se acordau granturi din bani externi pentru împădurirea terenurilor. Când ofiţerii anticorupţie au început să investigheze acest caz, ne-au spus printre altele că firma respectivă a câştigat un astfel de grant şi, prin împădurirea acestor terenuri, au fost spălate circa cinci milioane de lei. Însă deoarece această firmă e protejată de persoane sus-puse, nu s-a putut face nimic”, ne spune unul dintre foştii consilieri locali, solicitând să nu-i publicăm numele în ziar. De aceeaşi părere este şi consilierul PLDM, Igor Slavenschi, care consideră că cineva a avut nevoie de acest teren pentru a câştiga un grant, după care n-a mai avut nevoie de el.

JURNALUL a încercat să afle opinia directorului SRL „Avicomagro”, Valeriu Verdeş, despre aceste informaţii. Secretara Olga Mereanu a solicitat să-i lăsăm un număr de telefon, după care vom fi contactaţi de acesta. La scurt timp, am fost sunaţi de secretară, care ne-a informat că directorul e plecat în concediu în afara RM şi nu poate fi contactat.

A sădit păduri şi la Trebujeni

Inginerul Ocolului silvic Orhei, Petru Bârcă, îşi aminteşte că, prin 2008–2009, au fost contactaţi de reprezentanţii firmei „Avicomagro” pentru a împăduri cele circa 40 ha de pământ. Pentru serviciile de împădurire firma le-a achitat circa 70 de mii de lei. „Noi am sădit pădurea, era nevoie ca terenurile să fie îngrijite şi să fie asigurată paza. Aceste servicii costă mai scump. Reprezentanţii firmei însă nu s-au arătat interesaţi de ele”, ne spune Bârcă.

Atât acesta, cât şi şeful Inspectoratului Ecologic al raionului Dubăsari, Anatol Grăjdian, ne-au spus că nu ştiu din ce surse a avut loc împădurirea. Acesta a fost singurul agent economic în regiune interesat de împădurirea râpelor.

Primarul satului Trebujeni, Orhei, Tudor Moraru, ne-a informat că şi pe teritoriul acestei localităţi firma „Avicomagro” a procurat teren la marginea moşiei satului, într-o văgăună. În aceeaşi perioadă, aici au fost împădurite circa 25 ha de teren. „Din câte ţin minte, nu s-au prins toţi copacii, dar n-am mai fost de mult pe acolo, nu ştiu care e situaţia”, ne-a spus el.

Oficial, firma „Avicom-agro” se ocupă de creşterea păsărilor. Despre directorul acesteia presa a mai scris că, anterior, a cumpărat la un preţ de nimic Staţiunea de odihnă „Ceaika” a Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS) al Ministerului Economiei. Aceeaşi firmă deţine în banca controlată de familia Voronin, Fincombank, un pachet de 6,83% de acţiuni.

Primarul condamnat de o primă instanţă

Joi, 22 august, primarul de Holercani a fost condamnat de o primă instanţă la şase ani de detenţie şi a fost luat sub strajă din sala de judecată. Procurorii l-au învinuit de prejudicierea bugetului de stat cu peste şase sute de mii de lei. Primarul a fost învinuit că, în comun cu secretara Consiliului local Holercani, a falsificat decizia Consiliului local din 2008, prin care a dispus scoaterea la licitaţie a celor circa 40 de hectare.

Primarul a mai fost învinuit că, în 2010, în lipsa deciziei Consiliului local, a încheiat un contract de arendă a unui teren cu un investitor italian, cu suprafaţa de 22 hectare, situat în intravilanul localităţii Holercani, stabilind preţul de arendă cu încălcarea prevederilor legale. Secretara Consiliului local Holercani a fost obligată să achite o amendă în valoare de 6000 de lei. Sentinţa poate fi atacată în decurs de 15 zile.

Atribuţiile primarului sunt preluate de viceprimar. Locuitorii satului sunt de părere că, chiar dacă acesta a greşit, trebuie să ispăşească o pedeapsă mai blândă, ţinând cont că nu a mai avut antecedente penale şi are doi copii mici. Marţi seară, consilierii comunişti din consiliul local au avut o întâlnire cu conducerea raionului şi cu deputatul comunist Vasile Şova, care a declarat că ţine situaţia sub control.

Svetlana COROBCEANU

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu