Necunoscuta din Vărzăreşti

28 de ani între patru pereţi

Decesul Galinei Vorobiova din Vărzăreşti a scos la iveală faptul că ea nu locuia singură în apartamentul cu două camere din blocul cu trei etaje situat în centrul satului Vărzăreşti, raionul Nisporeni, fostul judeţ Ungheni. În casă mai era şi Marina, fiica femeii, care, timp de 28 de ani, nu a ieşit din casă şi de care nu ştia nimeni. Vecinii susţin că au aflat la o lună de la moartea femeii că are o fiică şi că au locuit alături de ea timp de aproape 30 de ani.

Marina LIŢA

La cei 59 de ani ai săi, Marina Vorobiova din Vărzăreşti a locuit jumătate de viaţă în casă. Timp de 28 de ani, a privit lumea de la etajul trei al odăi în care trăia şi, deşi ea cunoştea pe toată lumea, locuitorii din Vărzăreşti au aflat abia în aprilie 2011 de existenţa ei. „Locuiesc de mulţi ani aici. Pe Marina am văzut-o după moartea Galinei. Îmi amintesc că, atunci când am vrut să ne conectăm la gaz şi să reparăm reţelele de apă, aveam nevoie să intrăm la ea în apartament şi cu mare greu ne-a permis. Pe urmă am înţeles motivul”, spune Ana Praporşcic, o vecină.

Paştele Blajinilor pe drumuri

Ana ne povesteşte că, înainte de Paştele Blajinilor, s-a întors de la ţară şi a observat uşa la apartamentul vecin deschisă. „Am intrat şi am văzut-o pe bătrână la podea, cu piciorul bandajat. Abia de respira. Am chemat salvarea, dar nu am rămas pe loc, pentru că trebuia să plecăm înapoi la rude. Era Paştele Blajinilor…”, explică femeia.

În apartamentul 17 de la etajul trei al unuia din cele două blocuri de locuit, aerul este apăsător şi e semiîntuneric. Puţina mobilă este aşezată haotic. „Aici, am găsit-o pe Galina bandajată”, îmi arată vecina. În altă cameră vedem două fotolii, o măsuţă pe care stă un ceas oprit la ora trei şi jumătate, un pat, un dulap şi multe cărţi. Într-un colţ – mai multe perechi de încălţăminte veche. Şi e frig… Frigul intră prin geamurile sparte. „A fost un vânt puternic asta-vară, a stricat geamurile şi nimeni nu s-a apucat să le repare”, spune Ana Praporşcic.

„Veniţi şi o luaţi!”

„Atunci când mama a căzut şi şi-a fracturat piciorul, Marina a bandajat-o şi a rugat-o să-i permită să cheme pe cineva în ajutor. Mama însă nu a dorit. Doar atunci când nu mai putea vorbi, fata a luat paşaportul cu pensia primită şi a ieşit să caute ajutor. Nu ştiu cum, dar a ajuns în marginea satului şi a urcat în microbuzul Ungheni-Nisporeni, care merge şi spre Chişinău, şi a coborât la Gara de Nord. A stat două zile acolo, până a dat de ea directorul gării. La toate întrebările, Marina spunea că mama ei este bolnavă şi s-ar putea să fi murit. Acesta a chemat medicii şi au internat-o la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chişinău”, intervine Zinaida Stratulat, care are grijă acum de Marina.

Aceasta susţine că nu ştia absolut nimic despre Marina. „Pe 30 aprilie, a venit pe adresa primăriei o scrisoare de la Chişinău prin care anunţau să venim şi să o luăm acasă, că nu au ce să-i facă. Ea nu are poliţă medicală”, spune Stratulat. „După ce am adus-o, am fost la cimitir. A început să plângă şi să întrebe de ce mama a murit şi ea este în viaţă. Îmi spunea să o omor şi pe ea, căci nu mai vrea să trăiască”, îşi întrerupe gândul femeia.

Un secret ţinut o viaţă

Mihail Ciupercă, medic psihiatru la Spitalul republican de Psihiatrie din Chişinău, este în concediu şi nimeni altcineva nu a ştiut să ne spună nimic nou despre cazul Marinei.

Primarul de Vărzăreşti, Ion Crudu, a fost ales în iunie 2011 şi nu a cunoscut nimic despre acest caz. „Asistentul social mi-a spus că, împreună cu Zinaida Stratulat, i-a perfectat actele şi Stratulat a fost desemnat tutorele ei legal, pentru că Marina Vorobiova are deficienţe psihice”, susţine Crudu.

Pentru că apartamentul a fost deconectat de la energia electrică şi nu se încălzeşte de mai mulţi ani, aceasta locuieşte într-o căsuţă în apropiere. „O cunoşteam pe mama fetei şi nu puteam să nu o ajut. Ce să facem în această situaţie? Eu şi unele vecine le ajutam, le dădeam câte ceva de mâncare. Dar nu ştiam în ce condiţii trăiesc ele. Pe timp de iarnă se încălzeau cu două sticle de apă! Mâncau din ce le dădeau oamenii! Niciodată însă nu s-a plâns şi nu accepta persoane străine în casă. Dar vreau să vă spun că era o persoană citită, o intelectuală. Aşa am găsit noi limbaj comună”, spune Zinaida Stratulat, tutorele.

„Vreau să mor!”

În timp ce vorbim, uşa se deschide şi îşi face apariţia o femeie micuţă, îmbrăcată în negru şi cu privirea rătăcită. Se aşază cuminte pe scaun şi priveşte pozele ei din tinereţe, se uită lung la tânăra care zâmbeşte şi tace. „Ea nu aude bine, de aceea trebuie să-i vorbiţi mai aproape de ureche”, îmi spune Zinaida Stratulat.

„Eu am căzut, m-am lovit de gheaţă şi am intrat în depresie. Sunt bolnavă. Aveam voie să ies, dar aveam depresie. Când îmi era rău, stăteam culcată, când mă simţeam mai bine, citeam. Eu nu ţin minte ce citeam. Aveam diferite gânduri negre. Voiam să-mi pun capăt zilelor”, îmi spune tăios Marina, privind în continuare pozele. „Prin ce este interesantă viaţa? Absurditate continuă. Eu sunt în depresie, nu ţin minte nimic, nu vreau nimic. Totul mă dezgustă!”, râde isteric.

Ce se va întâmpla cu ea nu se ştie. „Am încercat să găsesc actele pentru apartament, dar au dispărut. Documentul tehnic de la Oficiul Cadastral nu este. Apartamentul nu a fost privatizat, pentru că nu i-au ajuns atunci câteva bonuri. Acum locuieşte în casa mamei mele. Mai departe nu ştiu ce va fi”, conchide Stratulat.

Mihail Ciupercă, medic psihiatru la Spitalul republican de Psihiatrie din Chişinău, este în concediu şi nimeni altcineva nu a ştiut să ne spună nimic nou despre cazul Marinei. Primarul de Vărzăreşti, Ion Crudu, a fost ales în iunie 2011 şi nu a cunoscut nimic despre acest caz. „Asistentul social mi-a spus că, împreună cu Zinaida Stratulat, i-a perfectat actele şi Stratulat a fost desemnat tutorele ei legal, pentru că Marina Vorobiova are deficienţe psihice”, susţine Crudu.

Singură pe lume

Marina Vorobiova trebuie să primească o pensie de 98 de lei pe lună şi un ajutor social de 440 de lei. „Singurul ei serviciu a fost de bibliotecară în Nisporeni, timp de şase ani. După aceea, a venit la Varzăreşti, unde maică-sa a primit apartament şi nu a mai ieşit până acum din casă”, comunică Zinaida Stratulat, tutore.

Întreb dacă mai are rude. „Bunicii de pe mamă au decedat în anii ’80. Galina, mama Marinei, a divorţat de soţ şi a venit la părinţi în Nisporeni. Nu ştim nimic de soarta tatălui. Sunt multe semne de întrebare lăsate în urma morţii Galinei”, încheie Zinaida Stratulat.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)