Neclintiţii

JUSTIŢIE // Aproape toţi funcţionarii demişi de Chirtoacă au fost restabiliţi în funcţie

Au fost demişi de primar pentru că au comis ilegalităţi, dar instanţa de judecată i-a restabilit în funcţie invocând nerespectarea procedurii de demitere. Este vorba despre mai mulţi şefi de direcţie din cadrul Primăriei Chişinău concediaţi în ultimii trei ani la indicaţia lui Dorin Chirtoacă. Chiar dacă primăria a prezentat probe care demonstrează vinovăţia celor destituiţi, judecata a stabilit că chichiţele de procedură sunt mai importante decât încălcările comise.

În asemenea condiţii, afirmă edilul capitalei, primăria nu are cum să se „curăţe”. Totuşi, promite el, după alegerile locale, autoritatea publică va fi supusă unui proces serios de reformare internă.

Demis din cauza unui abuz, restabilit din cauza lipsei de aviz

În cei aproape patru ani de când se află în fruntea primăriei, Dorin Chirtoacă a concediat doar şapte funcţionari cu funcţii de răspundere. Primul demis a fost vicepretorul sectorului Centru, Petru Budurin, care a evacuat gunoiul din faţa casei sale cu o autospecială de la Primărie. Prins asupra faptei, funcţionarul a declarat că maşina a fost folosită pentru a înlătura bucăţi de asfalt din drum. Anterior, se descoperise că şi casa lui Budurin a fost construită fără autorizaţie de la primărie, motiv pentru care vicepretorul s-a judecat cu autoritatea publică locală şi a câştigat procesul.

Şi în al doilea caz, instanţa i-a dat câştig de cauză, repunându-l în funcţie. Concediat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, Budurin a fost restabilit pentru că „primăria nu a cerut avizul sindicatelor atunci când l-a demis”.

Decizii de judecată trase la indigo

După vicepretorul din Centru, au urmat şeful şi adjunctul Direcţiei construcţii capitale, Vasile Panfil și Alexandru Caftanat. Ei au fost concediați pentru prejudicierea bugetului municipal cu 127 de mii de lei. Acești bani au fost plătiți pentru penalități de întârziere a prezentării unor acte de plată la bancă.

Funcționarii nu s-au pierdut cu firea și au atacat decizia primarului în judecată. Peste jumătate de an, instanța i-a repus în funcție pe motiv de nerespectare a procedurii de demitere.

Exact același a fost motivul pentru care a fost restabilit în funcție șeful Direcției servicii locative, Valeriu Tudose, despre care presa scria acum un an că ar fi eliberat motorină pentru vehicule care nu sunt înregistrate la întreprindere, ar fi procurat anvelope care nu corespund maşinilor de la unitate și le-ar fi instalat la propria mașină și pentru că ar fi cumpărat pentru tractoarele întreprinderii cea mai scumpă motorină.

Acum, primăria intenționează să mai înainteze o cerere de chemare în judecată a lui Tudose pe motiv că, în paralel ce lucra în cadrul întreprinderii municipale, mai avea și un alt serviciu, ceea ce este interzis prin lege.

Funcționare cu tupeu

Şefa Direcţiei Economie din cadrul Primăriei Chișinău, Mariana Ambros, este printre ultimii funcționari demiși de primar. Motivul a fost mediatizat pe larg în decembrie 2010 – femeia voia să-și însușească un apartament cu patru camere din sectorul Centru, folosind acte false. Mai mult, Ambros ar fi încercat să dea în chirie unei companii 2 mii de metri pătraţi de pe teritoriul uzinei „Alfa”, fără organizarea unei licitaţii. Cu „onoarea și demnitatea lezate”, Ambros s-a adresat în judecată. Primăria este în așteptarea sentinței.

Cele mai multe bătăi de cap le-a avut însă primarul cu șefa Direcției asistență socială, Eugenia Ceban, concediată de vreo trei ori în ultimii ani pentru mai multe încălcări grave și restabilită de fiecare dată în funcție prin decizie judecătorească. Recent, primarul a mai făcut o încercare. De data aceasta, Ceban a fost demisă pentru că a atins vârsta de pensionare. Juriștii primăriei sunt curioși să vadă ce pretext vor găsi de data aceasta judecătorii pentru a o repune în funcție.

Și cu bani, și cu „dreptate”

Deciziile instanței sunt revoltătoare nu doar pentru că readuc în posturi funcționari neonești, ci și pentru că obligă primăria să le plătească acestora salariile pentru perioada în care au lipsit forțat de la lucru.

„Dacă un proces de judecată durează aproximativ jumătate de an, reiese că primăria trebuie să îi plătească fiecăruia dintre acești funcționari câte șase salarii sau în medie câte 30 de mii de lei”, ne explică Diana Gurschi, șefa Direcției juridice din cadrul primăriei. În opinia ei, în cazul în care o persoană a încălcat legislația, este clar că ea trebuie eliberată din funcție pentru a nu da exemplu și altora de prost comportament, iar nerespectarea procedurii se datorează faptului că legislația are multe lacune la capitolul procedură de concediere.

Primarul Dorin Chirtoacă susține că „nerespectarea procedurii” este doar un pretext al judecătorilor.

„Au fost demişi vreo zece oameni. Este imposibil ca de fiecare dată să nu fi fost respectată procedura. Aceşti funcţionari au fost restabiliţi în funcţie pentru că aşa s-a dorit. Este vorba despre fenomenul „o mână spală pe alta”. Totuşi eu voi continua să aplic sancţiuni funcţionarilor pentru abateri, iar în cazuri mai grave îi voi demite”, afirmă edilul.

Întrebat câţi funcţionari ar trebui demişi pentru ca primăria să funcţioneze bine, Chirtoacă a răspuns: „Puţini ar trebui să fie cei care trebuie să rămână. Mi-aş dori să rămână doar funcţionarii cinstiţi, oneşti, care servesc interesul cetăţenilor, nu pe al lor personal”.

Primarul promite că, după alegerile locale, primăria va fi supusă unui proces de reformare internă.

 

Mariana RAȚĂ

 

The following two tabs change content below.