Neclintiţi sau victime?

Mai mulți funcționari concediați în ultimii ani de primarul Dorin Chirtoacă și restabiliți în funcție prin decizie judecătorească susțin că acțiunile edilului nu au fost altceva decât o încercare de a se răfui cu ei.

Unul dintre cei demiși, fostul șef al Direcției construcții capitale, Alexandru Panfilii, s-a adresat și la CEDO din cauza că, deși are câștigate toate instanțele naționale, primarul refuză să îl repună în funcție.

Primarul se răfuiește

Articolul ”Neclintiții” publicat în numărul din 4 martie 2011 al JURNALULUI a provocat nemulțumirea mai multor șefi de direcție concediați în ultimii ani de primarul Dorin Chirtoacă pe motiv de abuz de serviciu sau incompetență și restabiliți în funcție prin decizie judecătorească. Aceștia s-au adresat ziarului nostru cu solicitarea de a le oferi dreptul la replică.

Astfel, șefa Direcției asistență socială, Eugenia Ceban, concediată de trei ori de primar și restabilită de fiecare dată în funcție de instanța de judecată, afirmă că primarul capitalei i-a pus demult gând rău și caută tot felul de pretexte pentru a o da afară.

”A trimis zeci de controale la direcția mea. A fost și procuratura, și CCCEC, dar nu au găsit nimic și totuși m-a concediat”, ne-a declarat Ceban. Funcționara susține că nici ultima decizie de concediere, pe motiv că ar fi atins vârsta de pensionare, nu este legală. ”Sunt în concediu medical și nu are dreptul să mă concedieze până nu revin la serviciu. În plus, trebuie să știți că în primărie sunt zeci de pensionari care conduc tot felul de direcții și primarul nu se gândește să îi dea afară”, mai spune Ceban.

S-a adresat la CEDO

Și fostul șef al Direcției construcții capitale, Alexandru Panfilii, afirmă că edilul capitalei îi caută nod în papură pentru că a părăsit în 2009 Partidul Liberal și și-a exprimat nemulțumirea față de metodele de conducere din interiorul PL în cadrul unei conferințe de presă.

”Din acel moment am fost supus unei terori morale, psihice și politice nemaipomenite din partea conducerii PL”, afirmă Panfilii, precizând că toate acuzațiile în baza cărora a fost destituit din funcție s-au dovedit a fi false.

”La solicitarea lui Chirtoacă mi-a fost deschis și un dosar penal. Recent, am aflat că am fost scos de sub urmărire penală în lipsa elementelor de infracțiune în acțiunile mele”, mai spune fostul șef de direcție.

Recent, acesta a atacat R. Moldova la CEDO pe motiv că, deși instanțele naționale au dispus încă în septembrie trecut restabilirea sa în funcție, primarul Dorin Chirtoacă refuză să se conformeze.

„Primăria nu a prezentat probe în instanță”

Fostul adjunct al lui Panfilii, Alexandru Caftanat, se gândește de asemenea să se adreseze Curții de la Strasbourg, pe același motiv. Caftanat afirmă că a fost concediat pentru fapte pe care nu le-a comis și pentru care nici nu purta răspundere, lucru confirmat prin patru hotărâri și o decizie judecătorească. „Aceste hotărâri nu sunt executate. La toate judecățile, reprezentantul primăriei nu a prezentat nicio probă referitoare la prejudiciile pe care le-aș fi adus bugetului municipal. Iar dispozițiile primarului prin care am fost eliberat din funcție au fost elaborate și semnate cu încălcări flagrante ale mai multor articole din Codul Muncii și Constituție”, mai spune Caftanat.

M.R.

The following two tabs change content below.