Nebunie la urna de vot

TEATRU // În spectacolul „Eu pentru cine votez?” vedem imaginea unei societăţi ameninţate de un seism politic

Spectacolul „Eu pentru cine votez?”, după piesa lui Val Butnaru „Scrisorile pierdute I.L. Caragiale”, deschide astăzi, 1 octombrie, noua stagiune a Teatrului „Satiricus”, o stagiune care demarează aproape concomitent cu campania electorală. Anume despre starea psihotică în care ne aflăm înainte de alegeri, despre decalajul dintre promisiunile roz bombon şi realităţile mult prea cenuşii, despre încăierările brutale dintre concurenţii electorali şi despre mâna tremurândă a alegătorului care nu ştie ce să facă cu buletinul de vot este acest spectacol de la „Satiricus”. Montat de regizorul Sandu Grecu, spectacolul antrenează întreaga trupă într-o aventură artistică febrilă, pe măsura toamnei „fierbinţi” (în sens politic) pe care o traversăm.

Luptele pentru mandate şi fotolii, în versiune scenică

Peste 26 de personaje din piesele şi nuvelele lui Ion Luca Caragiale se întâlnesc, discută aprins, se bârfesc, se ponegresc, se duc de nas unii pe alţii, se agresează verbal ori sar la bătaie în această producţie teatrală de amploare ce îmbină jocul actoricesc, extrem de energic, paroxistic, cu violenţa discursurilor politice, reproduse din mass-media autohtonă, şi cu forţa de expresie a secvenţelor video (selectate de Tudor Cibotaru).

Maliţiozitatea caragialeană, vorbele de duh, piruetele stilistice, fazele umoristice trec pe planul doi, iar în prim-plan e scoasă meschinăria relaţiilor dintre indivizii însetaţi de putere, imbecilitatea ridicată la rang de „emblemă naţională” şi cruzimea luptelor pentru mandate, fotolii, portofolii şi aşa mai departe.

Caruselul de chipuri şi măşti caragialene se roteşte cu viteză ameţitoare, forfota preelectorală e redată atât de veridic, cu destule note stridente sau absurde, încât îi transmite spectatorului o senzaţie de panică, de nelinişte apocaliptică, acesta lăsându-se convins că asistă la o încleştare pe viaţă şi pe moarte dintre adversarii de diferite culori politice, care au aspectul unor „monştri la costum şi la cravată” (costume de Rodica Bargan).

Violenţă şi terapie prin râs

Realizatorii spectacolului „Eu pentru cine votez?” şi-au atins ţinta, prezentându-ne imaginea unei societăţi ameninţate de un seism socio-politic, această montare de ultimă oră având un impact puternic asupra publicului. Ne aşteaptă o cursă electorală dementă, iar pentru a-i rezista, îi putem vedea, la „Satiricus”, o versiune caricaturizată, hiperbolizată, adusă la zi, înfricoşătoare, dar presărată şi cu scene comice, precum e cea cu vraful de farfurii adevărate, făcute ţăndări sub ochii spectatorilor (da, e vorba de terapia prin râs!).

Cu prilejul inaugurării actualei stagiuni, va fi lansată şi cartea „Născut în zodia Caragiale” de Dina Ghimpu, o carte consacrată împlinirii a 20 de ani de la prima reprezentaţie a Teatrului „Satiricus I.L. Caragiale” care, indiscutabil, este cel mai receptiv teatru la evenimentele curente din spaţiul în care trăim.

Irina Nechit