Ne vei lipsi, Titus!

Jucov.f.nadea roscovanuNe-a părăsit un mare şi neobosit Maestru al Artei Teatrale

Colectivul Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici” este profund îndurerat

de moartea subită a directorului

Titus Jucov

(28.09.1950 – 17.11.2013)

un mare şi neobosit Maestru al Artei Teatrale,

care ne-a fascinat mereu cu multiple şi diverse spectacole pentru copii.

Titus s-a născut în familia preotului Dionisie Jucov, la 28 septembrie 1950, în comuna Cobani (Glodeni). După absolvirea şcolii medii el şi-a continuat studiile la Institutul de Cultură din Moscova (1967-1971). Debutează cu spectacolul de licenţă „Tribunalul”, montat pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi.

După absolvirea facultăţii, este angajat în calitate de actor şi regizor la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”. Primele spectacole pe care le pune în scenă: „Mica vrăjitoare” după Otfried Preussler, „Scufiţa roşie” după Evgheni Şvarţ şi „Harap Alb” după Ion Creangă, în dramatizarea lui Ion Puiu îi aduc şi primele aprecieri din partea publicului şi a criticii de specialitate. Ani la rând el va fi prim-regizor, director artistic şi, din 1991, director al teatrului.

Sub conducerea Domniei Sale, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” a devenit locul îndrăgit al tuturor copiilor din republică. Şi nu numai. Turneele efectuate în România (Târgu-Mureş, Craiova, Arad), Rusia (Sankt Petersburg, Moscova), Ucraina (Simferopol, Hmelniţk, Kiev), Turcia, Polonia, Serbia, Muntenegru şi Bulgaria l-au făcut cunoscut departe de hotarele ţării. Pentru talentul de regizor şi de organizator, lui Titus Jucov i-a fost decernat titlul onorific de Maestru Emerit al Artelor din R. Moldova (1992), Medalia „Meritul civic” (1995), Ordinul „Gloria Muncii” (2000), Medalia „Mihai Eminescu” (2005), Ordinul de Onoare (2012).

Printre ultimele montări ale Maestrului, care au intrat în repertoriul activ al teatrului, sunt:

„Jocuri magice” de Titus Jucov, „Zdrenţe prin mahala” de Gr. Oster, „Salut, copilărie” de Ludmila Sobietsky, „Aventurile lui Căstănel” de Gheorghe Urschi, „Cu oalele sparte” după A.S. Puşkin de V. Ciudin, „Făt-Frumos din lacrimă” după Mihai Eminescu de Titus Jucov, „Zborul lebedelor” după H.-Ch.Andersen, „Norişor” de Vladimir Sinachevici, „Planeta de rouă” după versurile lui Grigore Vieru, „Fata babei şi Fata moşneagului” după Ion Creangă de C. Brehnescu, „Raţuşca cea urâtă” după H.-Ch.Andersen, „Luceafărul” de Mihai Eminescu, „Sus, la munte!” de Titus Jucov, „Jocuri magice” de Titus Jucov, „Auzi-vă!” de Ion Puiu.

S-a stins din viaţă directorul teatrului nostru, care a mai fost şi membru al Colegiului Ministerului Culturii, vicepreşedinte al Uniunii Teatrale din Moldova, preşedintele Centrului UNIMA din Moldova, şeful Catedrei Actorie a Academiei de Teatru, Muzică şi Arte Plastice, profesor universitar.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

 

Rămas bun într-un sfârşit de toamnă…

Am avut frumoasa ocazie de a-l cunoaşte, e adevărat că puţin, dar suficient, pentru a înţelege cine este omul Titus Jucov, pentru că, de fapt, mai rar asemenea oameni.

A fost un om căruia i-au plăcut oamenii şi tot ce e omenesc. Nu ştiu dacă putea supăra pe cineva vreodată: zâmbetul şi voia bună erau pentru el călăuză de viaţă. Chiar dacă avea obiecţii faţă de cineva, era delicat şi respectuos. Nu îndrăznea să supere.

E puţin spus că teatrul de păpuşi a fost pentru el o a doua casă. Cred că a fost Sufletul său: locul unde a creat cele mai încântătoare spectacole pentru copii: a evoluat cu numeroase roluri pe scena teatrului, a montat peste 50 de spectacole. Aici a râs, a plâns, a visat, şi-a trăit decepţiile. Alături de actori, păpuşi şi spectator, a fost, se pare, cel mai fericit.

Cu suflet veşnic de copil, maestrul a fost un bun prieten cu toată lumea care venea la teatru, încercând să „îmbolnăvească” publicul de arta frumosului.

Îi plăcea mult să călătorească şi uite că s-a stins subit, în timp ce revenea acasă dintr-o călătorie în Turcia. Incredibil.

Cel mai trist spectacol în regia maestrului Titus Jucov într-un sfârşit de toamnă.

Domnul să te odihnească în pace, Maestre!

Consemnare: E.Bulhac

O veste cutremurătoare – a decedat TITUS JUCOV

Rectoratul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Decanatul Facultăţii Teatru, Film şi Dans, Catedra Arta actorului sunt profund îndureraţi de moartea subită a profesorului universitar, şef al catedrei Arta actorului, Artist al poporului, director artistic al Teatrului Republican de păpuşi Licurici TITUS JUCOV.

TITUS JUCOV a plecat dintre noi; au rămas orfani actorii Teatrului Licurici, au rămas orfani studenţii săi din ultimul an de studii, fiindcă Titus Jucov a fost pentru toţi un părinte ocrotitor şi povăţuitor.

Condoleanţe familiei îndurerate, condoleanţe întregii bresle de actori pentru această pierdere irecuperabilă.

Odihneşte-i, Doamne, sufletul în pace.

Mesaj de condoleanțe

Cu inimile îndurerate, ne rugăm pentru odihna veșnică a celui care a fost un om de un deosebit talent și de o aleasă omenie, Titus Jucov. Exprimăm sincere condoleanțe familiei. Suntem cu gândul și cu sufletul alături de dumneavoastră.

Colectivul Editurii Prut Internațional

Program de organizare a funeraliilor

 Marţi, 19 noiembrie

• 17:00 – Corpul neînsufleţit al lui Titus Jucov va fi depus la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla.

 Miercuri, 20 noiembrie

• 09:00 – Slujba de pomenire (Biserica Sfânta Teodora de la Sihla).

• 10:00 – Corpul neînsufleţit al lui Titus Jucov va fi depus în incinta Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici”.

• 11:00 – Miting de doliu.

• 12:00 – Cortegiul funerar se va îndrepta spre Cimitirul Central de pe Strada Armenească.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)