Ne mănâncă taxele, domnilor!

Datele studiului arată că instituţiile de învăţământ colectează bani nu numai pentru buna funcţionare a lor, dar şi bani a căror utilizare contravine moralei şi eticii profesionale. Astfel la fiecare leu alocat de către stat pentru învăţământul primar şi secundar general, părinţii mai contribuie cu încă un leu, arată datele sondajului.

scoalaDin spusele părinţilor audiaţi la CNA reiese că problema iscată la Liceul „Mircea Eliade” vine din confuzia dintre noţiunile taxă şi donaţie

Deşi legea spune clar că învăţământul în Republica Moldova este garantat de stat şi gratuit, realitatea este alta. În orice instituţie de învăţământ din RM se colectează plăţi formale şi informale, care creează disensiuni între părinţi-copii-profesori. Mesajul Corneliei Cozonac din Chişinău, al cărei copil învaţă în clasa I la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din capitală, postat pe un site de socializare împotriva taxelor impuse de fundaţia liceului, a trezit un val de reacţii pozitive şi negative la Chişinău. După audierile de la CNA, nimeni nu ştie cum au ajuns la părinţi „scrisorile”. Ministerul ia atitudine. Potrivit directorul liceului Grigore Vasilache, banii statului nu ajung pentru a îmbunătăţi activitatea instituţiei de învăţământ şi fundaţia va activa în continuare.

Femeia s-a revoltat de faptul că, la 13 ianuarie curent, a primit un bon de plată – 3120 lei – taxa pentru fundaţia şcolii pentru un an de zile (260 de lei lunar) şi 3000 de lei – taxa de înmatriculare în liceu.

„Pentru că aşa a decis fundaţia, la 16 decembrie 2013. Când s-a înfiinţat această fundaţie?Cine sunt membrii ei? Pe cine reprezintă ei? Nu ştiu. Când mi-am înscris copilul la acest liceu, nu era fundaţie, şi nu era taxă de înmatriculare. Acum mă întreb şi-i întreb şi pe cei de la Ministerul Educaţiei: astea sunt rezultatele Reformei? Să se dea liber la tot felul de fundaţii care să strângă taxe de înmatriculare? Eu pentru ce plătesc impozite la stat? Cum de liceele de la sate se descurcă cu dotaţiile de la stat, dar cele de la oraş, nu? Igor Grosu, Maia Sandu, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Angela Cibotaru Starinschi, Cristina Ţărnă”, scrie pe facebook Cornelia Cozonac din Chişinău.

11 părinţi au decis pentru 900

Solicitată de JURNAL, Cornelia Cozonac a spus că i s-au adus multe reproşuri şi din partea părinţilor, şi din partea unor profesori ai liceului, pentru că gestul ei este în detrimentul imaginii liceului. „M-am bucurat că mulţi părinţi m-au susţinut la adunarea organizată acum trei zile. Nu puteam să vorbesc pentru că nişte mame îmi săreau în cap. M-am revoltat pentru că nu ştiam nimic despre înfiinţarea fundaţiei. Chiar dacă dau bani, trebuie să se facă într-un mod transparent. Şi eu, şi alţi părinţi se indignau de faptul că 11 oameni, membri ai consiliului fundaţiei, au decis pentru 900 de părinţi”, ne-a spus ea, care este şi director la Centrul de Investigaţii Jurnalistice.

„Am ales L.T. ”Mircea Eliade” pentru performanţa profesorilor”

Cornelia Cozonac consideră absolut ilegale taxele de înscriere la liceu. „Faptul că se impun deranjează. Activitatea fundaţiilor trebuie pusă bine la punct şi să activeze într-adevăr benevol. Se putea vorbi despre anumite contribuţii despre care să nu ştie copiii noştri, pentru că nu vreau ca copilul meu sau alţi copii din clasă să fie discriminaţi. În clasele mari profesorii anunţă că elevii trebuie să achite anumite taxe”, se indignează ea.

De la Cornelia Cozonac aflăm că a ales acest liceu pentru fiica sa pentru performanţa profesorilor din instituţia de învăţământ. „Discuţiile avute cu colegi şi cunoştinţe m-au determinat să aleg şcoala asta într-o perioadă când taxe de intrare şi altfel de taxe nu erau”.

Directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice spune că n-a făcut intenţionat gestul şi crede că nu este în detrimentul liceului, ba din contra, îi va ridica autoritatea. „Lucrurile o să se schimbe. Este foarte bine că s-a spus că nu sunt taxe, dar sunt contribuţii benevole. Să fie la curent părinţii. Şi Ministerul Educaţiei trebuie să aştearnă lucrurile într-o ordine mai bună”.

„Am dat bani fără discuţii”

Deocamdată femeia nu va plăti pentru fundaţie, deoarece nu a fost convinsă că aceasta activează transparent. „Aş contribui, altfel, prin proiecte şi alte modalităţi, care să nu afecteze nici copilul meu şi nici alţi copii. La începutul anului, din iniţiativa părinţilor, fără implicarea învăţătorului, s-au strâns bani benevol şi s-a cumpărat un ecran pentru proiector în clasă. Am dat bani fără discuţii, pentru că iniţiativa a fost una de comun acord şi din partea părinţilor. Nimeni n-a fost obligat”, a conchis Cornelia Cozonac.

Audieri la CNA

Ca reacţie la colectările ilegale de plăţi la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a demarat audieri în zilele de 21, 22 ianuarie curent. Primii care au fost citaţi să dea explicaţii pe marginea acestui caz au fost doi profesori, care, de altfel, se numără printre cei care au pus bazele Fundaţiei „Mircea Eliade”. Ajunşi în faţa oamenilor legii, ei au susţinut că s-a produs o eroare atunci când a fost introdus cuvântul „taxă” în scrisorile expediate părinţilor, pentru că, de fapt, este vorba despre o “donaţie”, pe care părinţii o achită benevol şi care are drept scop îmbunătăţirea bazei materiale a instituţiei. La CNA au fost citaţi la audieri şi directorul liceului, Grigore Vasilache, preşedintele fundaţiei, şi un alt fondator al acestei structuri. CNA informează că două plângeri privind colectarea de plăţi neformale la liceul menţionat au fost depuse şi la Procuratura sectorului Buiucani. Vasilache susţine că decizia de a crea o Fundaţie în cadrul şcolii şi de a colecta bani pentru ca liceul să fie dotat cu echipamentul necesar aparţine părinţilor şi nu vede în asta o problemă. Ofiţerii CNA spun că deocamdată nu se ştie cine a împărţit părinţilor scrisorile prin care au fost înştiinţaţi că trebuie să plătească taxa de studii de 3120 de lei.

„S-au cheltuit zero bani din fundaţie. Despre ce transparenţă e vorba?!”

Solicitat de JURNAL de Chişinău, directorul liceului a spus că sumele de bani pentru fundaţia liceului şi pentru taxa de intrare în liceu au fost convenite prin decizia părinţilor din asociaţie. Potrivit lui Grigore Vasilache, de la stat liceul primeşte pentru cei circa 900 de copii care învaţă în instituţie aproximativ 5 mil. de lei, din care se achită salariile profesorilor, întreţinerea instituţiei, reparaţie şi alte lucrări. „Pentru reparaţie vara au revenit mai puţin de 10% din suma respectivă”, a explicat managerul liceului. Potrivit lui, în următoarele două săptămâni la senatul şcolii se va decide cum va funcţiona fundaţia mai departe. „Fundaţia va activa. Va fi constituită din câte un reprezentant din fiecare clasă, ca să fie transparent şi corect, dar nu s-a ajuns la transparenţă, pentru că s-au cheltuit zero bani din fundaţie. Despre ce fel de transparenţă putem vorbi?!”, a conchis Grigore Vasilache.

Taxă şi donaţie

Audierile la CNA vor continua. 11 membri ai consiliului de administrare al fundaţiei vor fi interogaţi. Aceştia sunt părinţi care reprezintă 11 clase din cele 30 de clase ale instituţiei de învăţământ. Din spusele celor interogaţi, reiese că s-a produs o confuzie, numindu-se taxă, şi nu donaţie contribuţia părinţilor. În paralel, şi Ministerul Educaţiei investighează această situaţie. Conducerea Ministerului Educației reiterează inadmisibilitatea forțării părinților sau oricăror altor persoane pentru a efectua plăți în favoarea instituțiilor de învățământ. Este interzisă implicarea sub orice formă a managerilor școlari și profesorilor în procesul de colectare și administrare a donațiilor provenite din alte surse decât cele bugetare.

Taxele oficiale şi neoficiale în şcoli au crescut

Studiul făcut public la 6 decembrie curent de ME, arată că cheltuielile formale şi informale ale părinţilor pentru educaţia copiilor lor au fost de circa 1,71 miliarde de lei, fiind în creştere cu 31 milioane de lei. Taxele de studii şi de înmatriculare în şcolile de stat sunt ILEGALE. Iată prevederile din legislaţie: „Perceperea unei taxe anuale contravine grav prevederilor alin.(4) art. 35 din Constituţia Republicii Moldova şi art. 10 al Legii nr. 338-XIII din 15.12.94 privind drepturile copilului ce garantează dreptul la învăţământ de stat gratuit. Iar perceperea taxei de înmatriculare în liceu contravine prevederilor alin.(7) al aceluiaşi articol, care arată că învăţământul liceal, profesional şi cel superior de stat este egal accesibil tuturor, pe bază de merit. Mai mult ca atât, impunerea unei taxe de înmatriculare şi unei taxe de studii contravine grav prevederilor art. 28 al Convenţiei cu privire la drepturile copilului, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 29 noiembrie 1989, ratificată de Republica Moldova, care prevede că statele membre au obligaţia de a asigura învăţământul primar obligatoriu şi gratuit pentru toţi copiii”.

Însăşi semnificaţia cuvântului TAXĂ înseamnă IMPUNERE şi nu caracter benevol, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române.