Ne îneacă facturile la apă!

Chiar dacă îţi instalezi contoare performante, vei plăti datoriile vecinilor rău-platnici     

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat în cadrul şedinţei Consiliului Municipal Chişinău că locuitorii capitalei vor avea de ales între a instala un contor performant şi a achita în fiecare lună datoriile blocului. Ion Constantinov, şeful Serviciului de abonaţi din cadrul Apă-Canal, susţine, pe de altă parte, că fie că ai contor de apă performant, fie că ai unul mai simplu, în factură oricum vor fi incluse datoriile imobilului în care locuieşti.

Marina LIŢA

Vera Prisăcaru, locuitoare a unui bloc din capitală, susţine că din anul 2006, de când au semnat un contract cu „Apă-Canal”, în facturi au început să fie adăugaţi, în fiecare lună, între patru şi opt metri cubi de apă. „Iniţial, am refuzat oferta, pentru ca peste ceva timp să primim o scrisoare prin care ne anunţau că, în cazul în care refuzăm „oferta”, nu vom achita pentru apă conform datelor de la contor, ci după datele generale. Atunci am semnat contractul. Luna următoare, pe lângă datele de contor, erau adăugaţi opt metri cubi de apă”, povesteşte femeia.

Oferta

Aceasta spune că a achitat conştiincios factura, chiar dacă era umflată cu câţiva metri cubi, până în decembrie 2008. „Am citit un articol în care Viorica Cărare, directorul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei, menţiona că nu sunt legale aceste adăugări la factură. De atunci, am încetat să mai achit. Plătesc doar ceea ce consumăm”, susţine Pascari.

Cu fiecare an, afirmă Vera Prisăcari, metrii cubi adăugaţi erau tot mai puţini. „De exemplu, dacă pentru anul 2008 am achitat 62 de metri cubi în plus, în 2009, cifra a scăzut la 25. În anul următor, am avut 26, iar pentru anul curent –13 mcubi de apă în plus adăugaţi în factură”, spune chişinăueanca.

Datorii de 500 de lei

„Toţi aceşti bani sunt incluşi în fiecare factură şi acum am datorii de 500 de lei. Nu ştiu ce va fi mai departe. Mi-au spus că dacă nu voi plăti, mă vor acţiona în judecată”, conchide Vera Prisăcari.

Solicitat de JURNAL, Ion Constantinov, şeful Serviciului de abonaţi din cadrul Apă-Canal, ne-a comunicat că într-adevăr a fost semnat un contract între blocul de locuit şi furnizorul de apă. „Dacă nu a fost reziliat contractul, atunci chişinăuenii trebuie să achite în continuare datoriile celorlalţi locatari”, susţine Constantinov.

Cu situaţii similare s-au confruntat şi alţi locuitori ai oraşului Chişinău. „În factura pentru luna noiembrie au fost adăugaţi 20 de lei pentru energia termică şi apa caldă, chiar dacă nu utilizăm deloc apă caldă din reţeaua centralizată, pentru că avem centrală proprie”, spune Liubov Pascal.

Contoare performante

Dorin Chirtoacă, edilul capitalei, susţine că, lunar, în mod constant, în factură vor fi adăugaţi doi metri cubi – unul de apă rece şi altul de apă caldă, pentru fiecare membru al familiei. Potrivit acestuia, decizia a fost luată pentru că există o diferență mare între volumul de apă consumat și cel declarat de locuitori. Întreprinderile „Apă-Canal” și „Termocom” înregistrează anual pierderi de 60 de milioane de lei și, respectiv, de 90 de milioane.

„O soluţie ar fi ca oamenii să-şi cumpere contoare performante, de clasa C şi D, iar după instalarea acestora să achite doar consumul indicat pe contorul individual”, a declarat Dorin Chirtoacă, în cadrul şedinţei CMC. De menţionat că un contor de clasa C și D costă circa 250 – 300 lei. Într-un apartament este necesar să fie instalate cel puțin două contoare de acest tip.

Ai contor, n-ai contor, plăteşti

Acesta a menţionat că, deşi este o decizie nepopulară, trebuia luată din 2008. „De menţionat că această hotărâre se referă doar la întreprinderile municipale, în factura cărora nu erau incluse datoriile. Sunt circa 45 de mii de locuinţe. Din acestea, 10 mii vor avea inclus în factură mai puţin de un mc de apă rece şi caldă, ceilalţi locatari, peste un metru cub. În funcţie de valoarea datoriei”, afirmă Ion Constantinov.

„Chiar dacă îţi vei instala un contor performant, nu vei fi absolvit de plata datoriilor blocului. „Ideea de bază nu era ca omul să-şi schimbe contorul. Dacă cineva se va duce mâine şi-şi va instala unul mai performant, oricum va achita în fiecare lună din datoriile blocului”, susţine şeful serviciului abonaţi.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)