„Ne-au înscris în categoria invalizilor?”

6.710 pedagogi din municipiul Chișinău vor primi câte 70 de lei pentru abonamente. Aceștia urmează să aleagă cum vor să le fie compensate cheltuielile

Consiliul Municipal Chișinău a votat la 22 noiembrie proiectul elaborat de Partidul Socialiștilor despre acordarea ajutorului material pentru călătoria în transportul public angajaților medicali și cadrelor didactice. Aceștia vor primi câte 70 de lei pentru achiziționarea abonamentelor. Doar că un abonament lunar de călătorie cu troleibuzul pentru persoanele fizice constituie 180 de lei. Unii pedagogi salută această inițiativă, alții susțin că aceste subsidii nu sunt altceva decât pomeni electorale.

La Chișinău, o călătorie cu troleibuzul costă doi lei. Un profesor lucrează în medie 20 de zile pe lună; dacă circulă doar cu troleibuzul, are nevoie lunar de cel puțin 80 de lei. O călătorie cu microbuzul sau cu autobuzul costă trei lei. Prin urmare, cei care circulă cu aceste mijloace de transport trebuie să scoată din buzunar pe lună cel puțin 120 de lei.

În cazul în care profesorii sau medicii locuiesc în suburbiile Chișinăului sau în alte sectoare ale capitalei și trebuie să circule cu câteva mijloace de transport, costul lunar pentru călătorii se ridică la peste 300 de lei.

Conform proiectului menționat mai sus, 6.710 pedagogi vor primi câte 70 de lei pentru abonamente. Aceștia urmează să aleagă cum vor să le fie compensate cheltuielile.

În conformitate cu decizia Consiliului Municipal Chișinău din 15 septembrie 2009, abonamentul lunar de călătorie cu troleibuzul pentru elevi şi studenţi constituie 70 de lei. Pentru studenţii din familiile social vulnerabile, costul lunar al abonamentului este 50 de lei. Abonamentul lunar pentru persoanele fizice costă 180 de lei. Profesorii vor fi nevoiți să mai scoată din buzunar încă 110 lei pentru procurarea unui abonament.

Unii se bucură, alții consideră acest ajutor momeli electorale

Unii profesori se bucură de acest ajutor, chiar dacă nu acoperă costul întreg pentru călătoriile cu transportul public. Alții susțin că este vorba despre ajutoare electorale.

Nina Leon-Stoica, învățătoare din Chișinău, ne-a spus că salută gestul din partea autorităților. „Ar fi bine să luăm exemplu de la alte țări. Am un nepot care lucrează profesor în Germania. A cumpărat recent casă cu 450.000 de euro. Statul i-a acordat ajutor 50.000. Au profesorii multe facilități acolo”, a menționat învățătoarea.

Alt cadru didactic, Larisa Savva, a observat: „Ne-au înscris în categoria invalizilor sau nu înțeleg eu ceva?”. „Nu avem nevoie de pomană electorală! Avem nevoie de salarii care să ne asigure un trai decent și să ne motiveze să rămânem în învățământ”, a reacționat femeia.

Irina Moldovan se întreabă: „Ce faci cu 70 de lei? Vin alegerile. Din păcate, toate acțiunile astea sunt cu interes”, a opinat profesoara.

Pentru aceste ajutoare, din bugetul municipal au fost alocate 3 milioane de lei.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)