Ne-au „frezat” de o clădire-monument

După ce o firmă a sărăcit capitala de încă o clădire-monument, autorităţile locale şi cele centrale au început să arate cu degetul una la alta şi să se acuze reciproc. Demolatorii de la firma „Frizarius-Com” refuză să comunice cu presa, iar Procuratura mun. Chişinău cercetează cazul. Chişinăul însă sărăceşte…

După o tradiţie existentă în R. Moldova, spre seară, în zi de odihnă, a fost ras de pe faţa pământului încă un monument arhitectural – o clădire construită în secolul XIX. Pavilionul de la intersecţia străzilor Bănulescu-Bodoni şi Columna a dispărut în câteva ore în seara şi noaptea de Crăciun pe stil nou. Deocamdată, nu se cunoaşte ce au de gând să construiască pe acel loc demolatorii.

Primăria nu a autorizat demolarea

Potrivit edilului capitalei Dorin Chirtoacă, demolarea a fost făcută ilegal, Primăria nu a autorizat acţiunea, ba chiar a interzis-o. Autorităţile locale au făcut publice documente potrivit cărora „Frizarius-Com” a cerut autorizaţie „de desfiinţare” a clădirii din str. Bănulescu-Bodoni 51 pe 4 octombrie 2010, iar peste exact zece zile a primit refuzul Primăriei în acest sens, pe motiv că pavilionul este înscris în Registrul monumentelor de importanţă naţională şi locală. Dorin Chirtoacă a declarat că autorităţile locale nu au pârghii legale de a lupta cu fenomenul demolărilor neautorizate şi de a pedepsi făptaşii, iar instituţiile guvernamentale nu reacţionează adecvat în asemenea cazuri.

Firma a prezentat alte documente la minister

Ofiţerul de presă de la Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale (MCDR), Ecaterina Grigorean, a respins acuzaţiile primarului privind inactivitatea instituţiilor de stat, inclusiv în acest caz. Potrivit acesteia, din documentele „Frizarius-Com” prezentate la MCDR, firma a solicitat pe 28 septembrie 2010 eliberarea autorizaţiei de demolare şi că, în decurs de zece zile, aşa cum prevede legislaţia, nu a primit răspuns de la Primărie, ceea ce înseamnă acceptul autorităţilor în mod automat. Ulterior, firma a informat autorităţile locale că intenţionează să scape de clădire pe 23 octombrie curent.

Demolatorii se ascund, procurorii cercetează

De ce a făcut-o însă abia pe 25 decembrie? JURNAL a încercat să dea de reprezentanţii SRL-ului (fondat în 2001) al cărui administrator este Olga Revenco. În documentele depuse la instituţiile de stat sunt indicate trei numere de telefon ca aparţinând firmei. La unul din numere ne răspunde revoltată o doamnă, Ludmila, care ne-o taie scurt: „Cât se poate de sunat la telefonul acesta?!”. Ne mai spune că acest număr nu aparţine firmei pe care o căutăm şi că „poate a fost dat pe procură, dacă e înregistrat în actele celea”. La alt număr, o altă doamnă „împrăştiată” ne spune cu jumătate de voce că „nu aţi nimerit corect” şi închide rapid, iar la cel de-al treilea număr nu răspunde nimeni.

Între timp, procurorii s-au autosesizat şi au început să investigheze cazul. „Pe moment, se fac primele acţiuni de cercetare, după ce Procuratura mun. Chişinău s-a autosesizat în baza materialelor din presă. Pe 2-3 ianuarie maximum va fi luată o decizie de a porni sau nu un dosar penal în acest caz”, a declarat pentru JURNAL Andrei Matco, şeful adjunct al Secţiei investigaţii generale şi contribuirea la înfăptuirea justiţiei din cadrul Procuraturii mun. Chişinău.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)