„Ne-aţi dat săpun, mai daţi-ne şi o frânghie”

Orheienii sunt jigniţi că Shor vrea să-i cumpere

1653520_778074848980196_7630214569706046221_n

„Locul lui Ilan Shor este la puşcărie, nu la primărie”, această opinie aparţine mai multor orheieni, membri ai asociaţiilor veteranilor de Război de pe Nistru, care au susţinut o conferinţă de presă. Aceştia se arată îngrijoraţi de posibilitatea alegerii în funcţia de primar a unor candidaţi care au interesul de a face jocul Moscovei pe teritoriul Republicii Moldova. „Dacă pierdem or. Bălţi, or. Comrat, or. Orhei, mun. Chişinău, pierdem R. Moldova, alunecăm în imperiul bolşevic rus, în sărăcie, degradare şi mizerie. Şi asta se întâmplă din păcate în timpul guvernării celor care au promis să urmeze cursul european şi să democratizeze instituţiile statului”, spun ei.

R. Moldova se confruntă cu un fenomen periculos pentru securitatea statului. Autonomia Găgăuză a ajuns deja să fie condusă de forţe care consultă mai des Moscova decât Chişinăul. În cursa electorală pentru mun. Bălţi, este antrenat un alt candidat „desantat” de Moscova, Renato Usatîi, eliminat anterior din cursă pentru utilizarea banilor din Federaţia Rusă. Or, între timp, Usatîi nu a devenit contribuabil pe teritoriul R. Moldova. La conducerea oraşelor Comrat şi Vulcăneşti, partidele proeuropene nici măcar nu au depus efort să înainteze vreun candidat. În cursa electorală pentru ocuparea funcţiei de primar al or. Taraclia, principalii candidaţi optează pentru acordarea unui statut special acestui raion, în caz contrar „aderă la Găgăuzia”.

Un alt candidat care nici măcar nu ştie limba română candidează la primăria or. Orhei şi corupe alegătorii cu bani, iar instituţiile care ar trebui să intervină – Comisia Electorală Centrală, Procuratura şi Ministerul Afacerilor Interne – nu întreprind nimic pentru a stopa aceste fraude.

Shor Corupe alegătorii

Valeriu Cerba, prorector la Universitatea de Studii Europene, preşedintele Uniunii Veteranilor Războiului pentru Independenţă, se arată îngrijorat că o persoană bănuită de hoţie, aflată sub acuzaţie, departe de interesele noastre naţionale, aspiră să ajungă primar de Orhei. „El nu poate fi primar investitor, ci un primar infractor. Am primit foarte multe mesaje despre cazuri de corupere a alegătorilor. E ceva îngrozitor. Prin tăcerea şi pasivitatea instituţiilor de drept, lăsăm răul să se extindă. Ne pasă de ce se întâmplă în statul nostru. Dorim ca RM să urmeze parcursul european.Dacă pierdem Bălţul, Orheiul şi Chişinăul, cu certitudine pierdem Republica Moldova. O scăpăm în capcana creată de laboratoarele  Kremlinului.  Alegerile locale deja s-au transformat în nişte alegeri murdare, ceea ce presupune că vom avea un an politic dificil. Îndemn locuitorii or. Orhei să-şi dea votul conştient unor persoane care împărtăşesc valorile noastre naţionale, unor oameni inteligenţi. Locuitorii Orheiului trebuie să dea riposta acestui Shor, care a comis nu doar un jaf, ci şi un atac asupra siguranţei Republicii Moldova”, a declarat Cerba.

Hazul de necaz al unei bătrâne

Un alt orheian, Andrei Calcea, director al Muzeului de Istorie şi Etnografie din Orhei, a relatat că în aceste zile Ilan Shor a împărţit familiilor nevoiaşe din Orhei câte o sacoşă în care se conţinea detergent şi săpun. „O pensionară, văzând săpunul, a ripostat: Ne-aţi dat săpun, mai daţi-ne şi o frânghie”, a relatat Calcea. „Face multe promisiuni. La Orhei, sunt două hoteluri, pe care le-a privatizat Shor în mod fraudulos. Nu a investit niciun ban în ele şi încearcă să scoată bani din darea în arendă a acestora. Sunt unul dintre consilieri locali care a votat acordarea a 25 de milioane de lei pentru reparaţia stadionului din Orhei. După care Shor îl ia în arendă şi nu face nimic în zece ani. I-au fost date mai multe terenuri pe care trebuia să construiască terenuri de sport, complexe sportive şi iar nu a făcut nimic.  Nu întâmplător au apărut aceşti „desanţi” – Dodon, Greceanîi, Voronin, Usatîi, Shor. Aceştia încearcă să ne îngenuncheze”, a mai spus Calcea.

Prin tăcere suntem complici

Colonelul Gheorghe Slutu a ţinut să precizeze că această situaţie are loc nu doar la Orhei, ci în întreaga republică. „Noi suntem vinovaţi căci, în loc să-i penalizăm pe corupţii de la putere, îi tolerăm. Or, aşa cum spune George Orwell, un popor care votează corupţi, impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă, ci complice. Noi suntem vinovaţi că i-am adus la putere pe aceşti oligarhi, care storc tot ce se mai poate stoarce din R. Moldova, care nu merită nicio clipă să conducă acest stat, fie partid de guvernare, fie partid de opoziţie. Cum a fost posibil ca nişte indivizi care trebuiau declaraţi persona non-grata au putut să fure miliarde, banii care le-au fost încredinţaţi pentru a fi administraţi. Pentru că organele de drept care ar trebui să ne protejeze, plătite din banii noştri, nu-şi fac treaba. Au făcut de râs acest popor în ochii occidentalilor, în ochii partenerilor europeni, care au crezut că RM e capabilă să reuşească pe calea reformelor. Îndemn alegătorii să voteze persoana care merită şi care nu va trăda interesele noastre naţionale”, a mai spus veteranul.

Vulnerabilitatea săracilor

Un alt orheian, Victor Andriţchi, se miră că la primăria unui oraş, în care 99 la sută sunt vorbitori de limba română, doreşte să acceadă în fotoliul de primar o persoană care, pe lângă faptul că nu cunoaşte limba română, se înconjoară cu bodyguarzi. Acesta se arată îngrijorat de cadourile pe care le împarte Shor prin oraş. „Chiar acum, în drum spre Chişinău, m-am întâlnit cu caravana sa din trei automobile şi două tiruri. A dat câte 30 de mii de lei sinistraţilor, apartamentele cărora au avut de suferit în urma unei explozii anul trecut, a oferit cadouri Centrului Perinatal Orhei, a promis să le dea câte un salariu pentru vacanţă medicilor, împarte sacoşe cu daruri familiilor vulnerabile. Ne e teamă că aceste familii, care au fost aduse la sapă de lemn tot de ei, îl vor vota. Alegerea lui ar fi o palmă dată Orheiului. Îndemn orheienii: ‚Deştepta-ţi-vă! Nu cădeţi în această capcană ruşinoasă, capcană întinsă de escroci’”, a mai spus el.

„Un tâlhar ordinar”

Generalul Anton Gămurari a afirmat la rândul său că îl cunoaşte pe Ilan Shor de pe timpul când acesta umbla pe sub masă. „Nu e o personalitate, ci un tâlhar ordinar, folosit de clica de la guvernare. Nu în zadar a spus că dacă va începe să vorbească, vor pătimi mulţi. Îi susţin pe camarazii mei de la Orhei şi îndemn oamenii să voteze conştient, să aleagă persoanele cu verticalitate, care merită să reprezite un oraş”, a îndemnat generalul.
Totodată, acesta a susţinut că pericolul venirii în fruntea oraşelor satelor a unor forţe ostile R. Moldova este mare. „Trupele Armatei 14 din stânga Nistrului finisează reparaţia Aeroportului de la Tiraspol, se pregătesc intens de aplicaţii militare. Scenariul pe care Moscova îl pregăteşte Republicii Moldova este sumbru. Îndemn oamenii să nu lase cumpăraţi de sacoşa cu săpun, unde lipseşte doar frânghia, şi să voteze conştient. Nu au ce căuta străinii la cârma oraşului şi municipiului Orhei” , a mai spus acesta.

Natalia Cheptene, responsabilă de relaţii cu presa la Shor Holding, a declarat că nu comentează afirmaţiile veteranilor.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu