Ne aşteaptă o iarnă temperată

Fermierii au nevoie de o iarnă blândă, cu zăpadă, care să permită culturilor să recupereze dezvoltarea în primăvară”

Seceta de anul acesta a afectat 80% din teritoriul Republicii Moldova. „În perioada 1 ianuarie–30 noiembrie 2011, s-a semnalat deficit semnificativ de precipitaţii, cantitatea acestora constituind doar 55–75% din norma perioadei respective”, a declarat pentru JURNAL Ilie Boian, directorul Centrului Hidrometeorologic de Stat.

Marina LIŢA

Fermierii spun că din cauza secetei prelungite din această toamnă, culturile de grâu semănate s-au dezvoltat insuficient. „Am fost la mai mulţi colegi de-ai mei şi pot să vă spun că se confruntă cu aceeaşi situaţie. Culturile au crescut doar la cei care au riscat şi au semănat mai devreme”, susţine Petru Vornoviţchi, antreprenor din raionul Briceni, care spune că s-ar putea să însămânţeze încă o dată terenurile, dar deja la primăvară, ca să salveze roada viitoare.

Însămânţare dublă

„Dacă vorbim de culturile cerealiere care au fost însămânţate, acestea au intrat în iarnă pe 10 noiembrie. Astăzi, 60% din acestea abia răsar, 20% încolţesc şi doar 20% sunt la nivelul de răsărire a frunzei a treia, ceea ce constituie o întârziere de dezvoltare a grâului cu o lună şi jumătate. Acest fapt îi îngrijorează pe fermieri ce au nevoie de o iarnă blândă, cu zăpadă, care să le permită culturilor să recupereze dezvoltarea în primăvară”, este de părere Ilie Boian.

Meteorologul a menţionat că nivelul apei în râuri este foarte mic, alcătuind 30–50% din normă. „Cât priveşte rezervele de umezeală, avem o situaţie critică, acestea alcătuind doar 30–70% din norma acestei perioade”, susţine directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Securitatea alimentară este asigurată

Pe de altă parte, Ion Sula, şeful Direcţiei generale dezvoltarea politicilor sectoriale a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), a menţionat pentru postul naţional de televiziune că pentru 2011 au fost planificate să fie însămânţare 310 de mii de hectare de grâu. „Din acestea, pe moment, avem semănate 274 de mii de hectare”, susţine expertul.

Acesta a comunicat că specialiştii MAIA au intensificat monitorizarea fluxului de import-export de cereale, fluctuaţia pieţelor, atât cele interne, cât şi externe. „De menţionat că în legea bugetului pentru 2012 au fost planificate 21 de mil. de lei şi 9 mil. de lei din rezerva de stat pentru a cumpăra de la producătorii autohtoni 10 mii de tone de grâu pentru a îmbunătăţi calitatea şi a completa rezerva de stat. Securitatea alimentară pentru 2012 este asigurată integral. Stocul intangibil este asigurat”, asigură oficialul.

Din 8 decembrie, vor cădea precipitaţii slabe

Meteorologii anunţă că în zilele următoare, pe teritoriul R. Moldova vor cădea precipitaţii. Ploile au început deja. Desigur, după secetă, ploile pornesc întotdeauna mai greu, dar deja au început unele precipitaţii slabe în nordul republicii. De pe 8 până pe 12 decembrie, vor fi precipitaţii slabe, mai mult izolate. Începând cu 15 decembrie, vor cădea precipitaţii semnificative, însoţite de lapoviţă şi zăpadă pe tot teritoriul ţării. De anul nou, vom avea şi temperaturi negative. Vom avea zăpadă şi vreme destul de frumoasă”, prognozează Ilie Boian.

Peste 800 de mii de tone de grâu

În această toamnă, au fost semănate 345 de mii de hectare, din care 272 de mii cu grâu şi peste 50 de mii de hectare cu orz. În acest an, recolta de grâu a fost de peste 800 de mii de tone, jumătate din care este grâu alimentar.

Culturile de iarnă, afectate de îngheţuri

Din cauza secetei care afectează Moldova în ultima perioadă, culturile cerealiere ar putea fi compromise anul viitor. „Din momentul semănatului, la începutul lunii noiembrie, nu au fost precipitaţii. Culturile de iarnă ar putea fi afectate şi de îngheţuri”, a declarat expertul Ivan Guci pentru Infotag.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)