Ne arde gazul!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SA „Moldovagaz” a solicitat Agenţiei pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea preţului la gazele naturale cu 21,2% din octombrie 2011. Compania îşi motivează demersul  prin scumpirea gazelor livrate Republicii Moldova de către „Gazprom”, dar şi prin fluctuaţia cursului de schimb al valutei naţionale faţă de dolarul american.

Furnizorul de gaz cere stabilirea unui nou tarif mediu de livrare a gazelor naturale consumatorilor finali la nivelul de 5572 de lei pentru o mie de metri cubi faţă de tariful în vigoare de 4599 pentru o mie de metri cubi. 

Victor Parlicov, directorul ANRE, a anunţat că Agenţia va aproba majorarea pe parcursul a două săptămâni. „Cu cât mai mult se întinde luarea deciziei, cu atât mai mare va trebui să fie majorarea, având în vedere că se micşorează volumul de gaz la care trebuie amortizată această creştere”, spune Parlicov. Acesta a motivat creşterea prin faptul că au crescut cotaţiile la petrol brusc. „Realitatea a fost mai dură. Devierea de la prognoză este până la cinci la sută. Din această cauză trebuie să purcedem la modificarea tarifelor”, a spus Parlicov.

Acesta a mai anunţat că cererea „Moldovagaz” va fi analizată miercuri, 7 septembrie, în cadrul unei ședințe deschise a ANRE.

Amintim că preţul la gazele naturale s-a mărit pe 26 ianuarie curent. Furnizorul de gaze naturale a solicitat atunci o creştere cu 17,6% pentru consumatorii finali, iar ANRE – cu un tarif mediu de 12,2%. După mai multe şedinţe, Agenţia a decis, prin majoritate de voturi, aprobarea noilor tarife conform proiectului propus de ANRE.

Astfel, gazul furnizat consumatorilor finali s-a scumpit cu 14,3%, CET-urilor – cu 15%, pentru alţi consumatori – cu 6%.

Alexandru Gusev, directorul „Moldovagaz”, s-a arătat indignat de această decizie, specificând că această majorare arată atitudinea sfidătoare a ANRE.

 

Marina LIŢA


 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)