„Ne-am propus să fim primii”

VIAŢA ÎN DIRECT// Interviu cu Luminiţa Popa, directorul Departamentului Ştiri de la Jurnal TV, prima televiziune de ştiri din R. Moldova

„Luminiţa Popa este un jurnalist care şi-a făcut meseria onest, ce nu a plătit tribut ideologic, lucru care mă bucură, deşi asta m-a costat perioade în care nu am avut un loc de muncă constant doar pentru faptul că nu l-am acceptat într-o instituţie media care era la cheremul partidului comunist. Acesta a fost şi motivul plecării mele în anul 2003 de la Radiodifuziunea Naţională după 12 ani de muncă.

Printre altele, am predat la universitate, am făcut avocatură, unde persuasiunea jurnalistică mi-a fost de mare folos. Am lucrat la DTV, OWH, TVR ca, într-un final, din luna septembrie 2009, să mă angajez la Jurnal TV. Doar asta încă nu puteam face – televiziune de ştiri, 24 de ore din 24; 7 zile din 7”, spune Luminiţa Popa.

– 5 martie este data lansării primei televiziuni de ştiri din R. Moldova, Jurnal TV. Care va fi primul lucru pe care-l vor vedea telespectatorii?

– Din data de 5 martie telespectatorii vor avea posibilitatea să vizioneze jurnale de ştiri, altele cu care am fost obişnuiţi până acum. Pentru că am suportat diverse regimuri de guvernare, cel mai insuportabil fiind cel comunist, avem în sfârşit ocazia să prezentăm alt gen de ştiri, realizate imparţial şi cu mijloace tehnice moderne.

– Este prima televiziune de ştiri, de ce aţi hotărât să vă axaţi anume pe ştiri, dar nu pe divertisment, cum o face majoritatea televiziunilor?

– Este PRIMA TELEVIZIUNE DE STIRI DIN REPUBLICA MOLDOVA şi asta ne-am propus să fim – PRIMII. Nu ne mai tentează foarte tare divertismentul, pentru că s-au tot jucat cu mintea noastră cei de la succesivele puteri, înveselindu-ne în aşa hal de nu ne trece nici până azi.

– Care, de fapt, este conceptul Jurnal TV?

– Jurnal TV va fi omniprezent, va deveni puternic în timp şi, ce e mai important, va conta în luările de decizii ale privitorilor noştri, atunci când se vor confrunta cu diversele probleme, care, din păcate, încă ne împovărează existenţa.

– Prin ce vor fi inedite ştirile Jurnal TV?

– Jurnal TV va fi cel care va furniza informaţii rapid şi de la faţa locului, de oriunde se va produce evenimentul. Jurnal TV va avea în studio analişti merituoşi care vor comenta absolut orice ştire importantă din peisajul politic, economic, social, ceea ce presupune VIAŢA ÎN DIRECT.

– Cine face parte din echipa Jurnal TV?

Din echipa Jurnal TV fac parte nume cunoscute în media, ca Vitalie Calugăreanu, Mariana Raţă, Elena Robu, Petru Terguţă, Zina Cerchez, Gabriel Călin, Felicia Roşca, Rodica Sacagiu, Rita Croitoru, Alex Luca, Sergiu Danilov, Vitalie Guţu şi mulţi tineri care au ambiţia să persevereze în acest domeniu dificil, dar care îţi oferă mereu provocări jurnalistice.

– Dirijaţi o echipă foarte numeroasă, cum reuşiţi să-i organizaţi?

– Reuşim să îi organizăm, pentru că toţi reporterii sunt repartizaţi pe domenii – politic, social, eveniment, educaţie, sănătate, economic, extern, sport, monden. Fiecare ştie exact cum să-şi construiască ştirea, fiind ghidaţi de editorii şi producătorii executivi.

– Suntem martorii unui boom al televiziunilor în R. Moldova, cum veţi reuşi să faceţi faţă concurenţei?

– Faptul că avem concurenţi ne motivează şi mai mult. Vom fi cei mai buni şi vom îndreptăţi sloganul care ne-a consacrat: PRIMA TELEVIZIUNE DE STIRI DIN REPUBLICA MOLDOVA.

– Care este ţinta Jurnal TV?

– Scopul nostru este să avem cât mai mulţi telespectatori fideli care să ne îndrăgească, să ne aprecieze munca şi să creadă în ceea ce le spunem. Sper ca echipa Jurnal TV să se poată consolida în timp. Important este ca tinereţea să le ajute reporterilor să conştientizeze că au marea şansă să facă jurnalism echidistant, respirând aerul democraţiei, lucru de care nu prea s-au bucurat jurnaliştii din alte generaţii. Au posibilitatea să înveţe de la colegii mai măricei cu vreo 10 ani de la JURNAL de Chişinău şi de la onorabilii Val Butnaru, Nicolae Negru şi Petru Bogatu. Jurnal TV înseamnă consacrare totală şi încredere în forţele intelectuale.

Interviu realizat de Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.