Ne-a părăsit Petru Baracci

Uniunea Teatrală din Moldova anunţă cu regret încetarea din viaţă a marelui actor şi regizor Petru BARACCI, Artist al Poporului, cavaler al Ordinului Republicii, Laureat al Premiului Naţional, ex-preşedinte al Uniunii Teatrale din Moldova (a.1997-2005).
Născut la 25 iulie 1929 în oraşul Bolgrad, judeţul Cetatea Albă, îşi face studiile la Institutul Teatral de Stat „A.Ostrovski” din Leningrad (a.1948-1952).

Actorul Petru Baracci a interpretat aproape 100 de roluri dintre cele mai diverse ca gen şi încărcătură artistică în teatru şi cinematografie. Cele mai remarcabile au fost: Ovidiu, Ştefan cel Mare, Despot Vodă, jucate pe scena Teatrului muzical-dramatic „A.Puşkin”. De asemenea, actorul a fost mult apreciat pentru rolul Tata din filmul lui V.Pascaru „Trecea o lebădă pe ape” (1982).
Timp de două decenii Petru Baracci a activat în calitate de profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, fiind mentor pentru sute de studenţi vrednici de a îmbrăţişa meseria de actor.

În unul din ultimele sale interviuri, maestrul remarca cu tristeţe şi nostalgie că-i este dor de scenă şi că l-ar juca pe Mihai Viteazul, Decebal… Dorul de scenă l-a vegheat mereu.

Dornic de a plăsmui cele mai inedite chipuri pe scena teatrului şi în cinematografie, Petru Baracci a fost un actor şi un regizor care a preţuit cu adevărat frumosul.

Astăzi, actorul Petru Baracci nu mai e printre noi.

Cu tristeţe pentru pierderea suferită, în această grea încercare, suntem alături de familia îndoliată.
Dumnezeu să te odihnească în pace, maestre!

The following two tabs change content below.