Ne-a părăsit Petru Baracci

Uniunea Teatrală din Moldova anunţă cu regret încetarea din viaţă a marelui actor şi regizor Petru BARACCI, Artist al Poporului, cavaler al Ordinului Republicii, Laureat al Premiului Naţional, ex-preşedinte al Uniunii Teatrale din Moldova (a.1997-2005).
Născut la 25 iulie 1929 în oraşul Bolgrad, judeţul Cetatea Albă, îşi face studiile la Institutul Teatral de Stat „A.Ostrovski” din Leningrad (a.1948-1952).

Actorul Petru Baracci a interpretat aproape 100 de roluri dintre cele mai diverse ca gen şi încărcătură artistică în teatru şi cinematografie. Cele mai remarcabile au fost: Ovidiu, Ştefan cel Mare, Despot Vodă, jucate pe scena Teatrului muzical-dramatic „A.Puşkin”. De asemenea, actorul a fost mult apreciat pentru rolul Tata din filmul lui V.Pascaru „Trecea o lebădă pe ape” (1982).
Timp de două decenii Petru Baracci a activat în calitate de profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, fiind mentor pentru sute de studenţi vrednici de a îmbrăţişa meseria de actor.

În unul din ultimele sale interviuri, maestrul remarca cu tristeţe şi nostalgie că-i este dor de scenă şi că l-ar juca pe Mihai Viteazul, Decebal… Dorul de scenă l-a vegheat mereu.

Dornic de a plăsmui cele mai inedite chipuri pe scena teatrului şi în cinematografie, Petru Baracci a fost un actor şi un regizor care a preţuit cu adevărat frumosul.

Astăzi, actorul Petru Baracci nu mai e printre noi.

Cu tristeţe pentru pierderea suferită, în această grea încercare, suntem alături de familia îndoliată.
Dumnezeu să te odihnească în pace, maestre!

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)