Ne-a părăsit Maria Bieşu

 


conf. univ. Ioan Paulencu, solist al Operei Naţionale:

„Asemenea talente se nasc o dată la o sută de ani”

„Moartea Mariei Bieşu este o mare durere pentru toată Republica Moldova. A fost o cântăreaţă foarte bună, un exemplu pentru ceilalţi interpreţi de la noi, a dus faima ţărişoarei noastre dincolo de hotarele ei. A fost unică, a avut o voce de aur, asemenea talente ca Maria Bieşu se nasc o dată la o sută de ani. Din 1972, am lucrat umăr la umăr, am cântat în toate spectacolele ei. Dumnezeu s-o odihnească în pace”.

Gheorghe Mustea, compozitor şi dirijor:

„Maria Bieşu nu poate fi înlocuită nicicând cu nimeni”

„Pe Maria Bieşu am cunoscut-o foarte bine, m-a impresionat de mic copil.  Toate concertele susţinute împreună cu ea mi-au rămas ca nişte modele. Era o femeie extraordinară, foarte simplă, puteam să discutăm la nesfârşit. Îi plăcea să se întâlnească cu prietenii, cărora le povestea despre copilăria sa şi satul natal. O durea că muzica academică nu e apreciată destul”.

Ghenadie Ciobanu, compozitor, ex-ministru al Culturii:

„S-a jertfit pentru cultura noastră”

„Este o mare pierdere pe care o suportă cultura noastră naţională. O celebră cântăreaţă care ne-a ridicat cultura la nivel internaţional. Dincolo de condiţiile neprielnice de la noi, şi-a sacrificat viaţa personală, dedicându-se total scenei lirice. Trebuie să menţinem memoria vie a celebrei cântăreţe, trebuie să edităm în continuare discuri, înregistrări, cât mai multe cărţi, după care să se studieze modelul Mariei Bieşu. Numele său trebuie să fie mereu viu, de aceea voi avea propunerea, şi sper să fiu susţinut, ca numele Teatrului de Operă şi Balet să-i poarte numele şi, de asemenea, şi o stradă din Chişinău să fie numită „Maria Bieşu”. Sunt încă multe lucruri pe care le putem face în memoria acestei renumite cântăreţe, sper să reuşim”.

Carolina CHIRILESCU

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)