NAUFRAGIU // O navă maritimă sub pavilion moldovenesc s-a rupt în două din cauza unei furtuni

Aras Giurgiuleşti a naufragiat la Soci
Un vas maritim înregistrat sub pavilionul de stat al R. Moldova cu 37 de tone de motorină pe bord a fost aruncat pe mal în apropierea oraşului Soci. Nava s-a rupt în două din cauza unei furtuni puternice căreia nu i-a putut rezista din cauza că era prea veche. Pe vas se aflau 13 persoane, patru cetăţeni ruşi şi nouă ucraineni. Toţi membrii echipajului au fost salvaţi, iar motorina a fost pompată fără a se admite scurgeri în mare.
Deşi înregistrată în R. Moldova, nava ”Aras-1” (de producţie rusească – n.r.) aparţine unei companii de pe Insulele Virgine Britanice. Nava are 38 de ani, iar ultima revizie tehnică a trecut-o în 2008.
Ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru, susţine că R. Moldova nu are nave maritime. ”Sunt 400 de vase maritime care circulă sub pavilion moldovenesc. Pentru aceasta proprietarii navelor plătesc o anumită taxă, care este mai mică decât în alte ţări”.
Oficialul mai susţine că “Aras 1” a fost lovită de un val pe partea din faţă a vasului, fiind smulsă ancora, după care a fost aruncată la mal în portul Soci. Şeful adjunct al Ministerului Situaţii Excepţionale din Soci, Mihail Kolesnikov, afirmă la rândul său că nava s-a rupt în două din cauza că ea aparţine unei clase de nave fluviu-mare, care nu pot rezista la furtuni puternice.
Informat despre cele întâmplate, premierul Vlad Filat a cerut investigarea cazului. Conducerea portului Giurgiulești a pornit o anchetă. Specialiştii moldoveni s-au deplasat la locul avariei. După efectuarea investigațiilor în comun cu autoritățile competente din Rusia se va stabili cauza și cine se face vinovat pentru accident.
Nava naufragiată are asigurare, care va acoperi cheltuielile pentru lucrările de salvare şi alte cheltuieli legate de accident.