NATO, „o alegere între viaţă şi moarte”

Ce cred reprezentanţii celor mai importante partide politice despre aderarea Republicii Moldova la Alianţa nord-atlantică

nato-summitSummit-ul NATO şi-a început lucrările ieri, 4 septembrie, la Newport, Ţara Galilor, Marea Britanie. Pentru prima dată de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord a fost invitată oficial şi Republica Moldova. O delegaţie a Chişinăului, în frunte cu ministrul Apărării Valeriu Troenco, participă pe 4–5 septembrie la summitu-ul NATO. Cu o zi înainte de summit preşedintele SUA, Barack Obama, aflându-se într-o vizită oficială la Tallin, Estonia, a cerut alianţei să sprijine ţările partenere, precum Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, să-şi modernizeze sectorul apărării. „Trebuie să facem mai mult pentru a ajuta alți parteneri ai NATO, inclusiv Georgia și R. Moldova, să-și consolideze apărarea”, a declarat Obama. Preşedintele SUA a mai specificat că uşile NATO rămân deschise pentru noi membri.

Traian Băsescu a declarat că România urmăreşte la acest summit obiectivul să introducă Republica Moldova pe lista beneficiarilor iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare. ,,Aceasta nu înseamnă că Republica Moldova intră în NATO, dar, împreună cu state membre NATO, poate face exerciţii comune de apărare, exerciţii de intervenţie în caz de calamităţi sau exerciţii militare pentru creşterea capacităţii sale de apărare”, a declarat Băsescu.JURNAL a contactat membrii fracţiunilor parlamentare pentru a afla care este opinia acestora faţă de participarea în premieră a Republicii Moldova la un summit NATO, precum şi despre oferta lui Barack Obama de a sprijini Armata Naţională.

Stoianoglo: „E normal”

Alexandru Stoianoglo, membru PD, preşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, consideră că este ceva „normal” ca Republica Moldova să participe la asemenea summit-uri. „Noi suntem gata să colaborăm cu NATO în domeniul securităţii şi în alte domenii decât cel militar. Chişinăul nu a semnat niciun acord militar în cadrul CSI şi nici cu ţări membre NATO. Noi promovăm doctrina noastră de apărare şi cred că aceasta este suficientă pentru securitatea ţării noastre”.

Streleţ: „Avem nevoie de asistenţa NATO”

Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii PLDM, consideră că evenimentul arată atenţia sporită a NATO faţă de securitatea din regiune, inclusiv a Republicii Moldova. „În general, participarea R. Moldova la acest forum nu schimbă datele problemei privind cadrul de cooperare pe care îl avem cu NATO. Neutralitatea RM este consfinţită în Constituţie şi ar trebui să se întâmple ceva ieşit din comun ca să se creeze premisele politice şi sociale pentru a renunţa la acest statut”, a declarat Streleţ. În ce priveşte oferta lui Obama de a consolida sistemul nostru de apărare, Streleţ consideră că această asistenţă este binevenită şi trebuie să fie valorificată, indiferent de statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

Reşetnicov: „Poate să ducă la situaţia din Ucraina”

Deputatul comunist Artur Reşetnicov nu critică prezenţa unei delegaţii oficiale la Summit-ul NATO, dar crede că Republica Moldova trebuie să rămână neutră, să nu accepte ofertele de colaborare cu NATO, altfel riscă să fie implicată într-un conflict armat similar celui din Ucraina.

Munteanu: „NATO, o chestiune de viaţă şi moarte”

Deputatul liberal Valeriu Munteanu consideră că aderarea la NATO este o necesitate imperioasă pentru Republica Moldova, „fiind vorba de o alegere între viaţă şi moarte”. „Noi, liberalii, încercăm să creăm posibilitatea constituţională ca aderarea la NATO să fie posibilă. Acum câteva luni, am depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care încercăm să demonstrăm că neutralitatea stipulată la 1994 este de fapt una viciată de forţele de ocupaţie ruseşti care staţionează în Transnistria şi face imposibilă aplicarea plenară a articolului 11 din Constituţie”, a spus Munteanu.

The following two tabs change content below.