Naționalul din Chișinău a luat Marele Premiu la Brașov

Scenă din spectacolul ”În ochii tăi fermecători” după Gib Mihăescu, în regia lui Alexandru Vasilache, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău.

Cea de-a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană din Brașov (FIDC), desfășurată între 10 și 19 noiembrie, a avut drept invitați companii teatrale din Franța, Ungaria, Marea Britanie, prestigioase teatre din București, programul incluzând și spectacolul ”În ochii tăi fermecători” al Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău. Anume acest spectacol a fost desemnat cel mai bun din competiție, Naționalul chișinăuean câștigând Marele Premiu al FIDC, în valoare de 10 000 de lei.

Spectacolul ”În ochii tăi fermecători”, ovaționat la Brașov

Organizat de Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Brașov și Primăria municipiului Brașov,  Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană a avut un juriu alcătuit din personalități remarcabile ale teatrului românesc: regizorul Alexa Visarion, criticul Ion Cocora și actorul Mircea Rusu. Timp de zece zile, pe scena Teatrului ”Sică Alexandrescu” s-au jucat zece spectacole aduse din Franța, Ungaria, Marea Britanie. Au mai evoluat Teatrul Mic din Bucureşti, cu spectacolul „Karamazovii”, Teatrul ”Grivița 53” din București, cu reprezentația „Crăciun la palat”, Teatrul Evreiesc de Stat din București, cu piesa „Băiatul din Brooklyn”, Teatrul ”Odeon” din București, cu „Trei generații”.

Teatrul Național din Chișinău a jucat pe 11 noiembrie spectacolul ”În ochii tăi fermecători”, după Gib Mihăescu, în regia lui Alexandru Vasilache, trupa a fost ovaționată minute în șir. Pasionat de opera lui Gib Mihăescu, regizorul Alexandru Vasilache a scris dramatizarea, folosind fragmente sugestive din nuvelele scriitorului, în special din celebrul său roman ”Rusoaica”. De notat că în interbelic, Gib Mihăescu a fost avocat la Chişinău, ba chiar şi consilier al Teatrului Naţional din Chișinău.

Alexandru Vasilache a inclus în spectacol cunoscutul tangou al lui Cristian Vasile ”În ochii tăi fermecători” (anii ’20), de aici titlul montării. Regizorul mărturisește: ”Cu această melodie aduc pe scenă atmosfera acelor ani”. În reprezentație mai răsună peste 20 de tangouri și alte melodii de epocă, semnate de virtuozii Jean Moscopol, Cristian Vasile, Titi Botez. Rolurile principale sunt interpretate de Silvia Luca, Petru Hadârcă, Sandu Leancă, Victor Nofit. Actrița Angela Ciobanu întruchipează o cântăreaţă din cabaret, fermecând publicul cu vocea sa inconfundabilă.

 

Petru Hadârcă: ”Cred în puterea teatrului de a construi acolo unde politicienii distrug”

„La această ediţie, am avut invitați din toată Europa, spectacole deosebite, nume mari în teatru și cinematografie. Ţinta Festivalului este unitatea în diversitate”, a menționat Dan Cogălniceanu, managerul teatrului “Sică Alexandrescu” din Brașov, gazda festivalului.

La ceremonia de decernare a premiilor, au luat cuvântul Petru Hadârcă, directorul Naționalului din Chișinău, și Alexandru Vasilache, autorul dramatizării și regizorul spectacolului învingător.

”Personal, cred în puterea teatrului de a construi acolo unde politicienii distrug. Vă mulțumim pentru invitația de a participa la festival, mulțumim juriului pentru apreciere, mulțumim Teatrului ”Sică Alexandrescu”. Aș vrea să vă amintesc că la Brașov s-au refugiat unii dintre actorii Naționalului de la Chișinău în anul 1944, după ocupația sovietică. Vă mulțumim și vă așteptăm la Chișinău”, a subiliniat Petru Hadârcă la festivitatea de premiere.

Și Alexandru Vasilache a adus mulțumiri juriului, publicului brașovean, ”trupei extraordinare a Naționalului de la Chișinău”, protagonistei Silvia Luca ce l-a inspirat să creeze spectacolul ”În ochii tăi fermecători”.

Festivalul s-a încheiat cu piesa „Domnul Ibrahim şi Florile din Coran”, jucată de Teatrul Metropolis din Bucureşti, câştigătorul de anul trecut al festivalului.