Naţionalei Moldovei U 21 nu-i prieşte Tiraspolul

Naţionala de tineret a pierdut pe teren propriu, scor 2-4, meciul cu Polonia din preliminariile Campionatului European din 2013 şi a rămas pe ultimul loc într-o grupă cu Rusia, Portugalia, Polonia şi Albania.

 

Vitalie Hadei

 

Chiar dacă pare un scor categoric, lucrurile nu au fost aşa de sumbre pentru naţionala lui Alexandru Curtianu, deoarece echipa nu se mai apără pe toată durata meciului, ci joacă ofensiv. Cu puţin noroc, tinerii ar fi putut scoate cel puţin un egal cu echipa pe care a bătut-o anul trecut în deplasare.

 

Micii tricolori au fost foarte motivaţi pentru meciul cu Polonia, doar că au uitat să se încarce cu această motivare la vestiare. S-au văzut conduşi pe tabela de marcaj chiar din minutul trei. Portarul visător Denis Rusu a scăpat un gol de la 25 de metri. Polonezii nu au vrut să lase adversarul să se dezmeticească, marcând al doilea gol (minutul 15) dintr-un penalti acordat foarte uşor de centralul din Ungaria.

 

Doar în a doua jumătate a primei reprize ai noştri au reuşit să deranjeze portarul advers, însă fără ca tabela să fie modificată.

Fără câţiva fundaşi în lot, naţionala Moldovei a mai primit o lovitură în minutul 33: oaspeţii au realizat o fază de contraatac, iar apărătorii au fost neputincioşi.

 

25 de minute de aur

 

În primele 15 minute ale reprizei secunde, fotbaliştii lui Curteian au jucat ca o echipă care merită să ocupe primele locuri în grupă. În minutul 54, Radu Gânsari a marcat după o centrare perfectă a lui Antoniuc, tricolorii au prins aripi. Acelaşi Gânsari ar fi putut face o „dublă” în minutul 57, dar a şutat din opt metri în portar. Golul plutea în aer, iar polonezii au început să se precipite. Anatol Cheptine a executat o lovitură liberă din 25 de metri, un fundaş polonez a întins instinctiv mâna şi arbitrul a dictat penalti. Mijlocaşul Artiom Haciaturov a înscris de la punctul cu var şi s-a grăbit să ducă balonul la centrul terenului.

 

Polonezii însă au simţit ascendentul de moral al echipei noastre, susţinută de peste o mie de suporteri, încercând să ţină mai mult de balon. Totul s-a rupt pentru echipa noastră în minutul 68. Fundaşul Maximilian Modârcă a greşit şi a pasat unui adversar. Oaspeţii au marcat pentru 4-2… soarta partidei a fost pecetluită.

 

„Polonezii au ieşit mai devreme de la vestiare”

 

Antrenorul Alexandru Curtianu a menţionat că altul ar fi putut  fi scorul dacă echipa sa ar fi ieşit mai devreme de la vestiare. „A fost un joc interesant, mai ales pentru cei prezenţi în tribune. Pentru noi a fost mai greu, deoarece am început meciul de la scorul de 0-2. Probabil, polonezii au ieşit mai devreme de la vestiare”, a făcut haz de necaz Curtianu.

 

Chiar dacă Curtianu este conştient de faptul că echipa sa nu a mai avut puterea să lupte după greşeala fatală a lui Modârcă, nu a vrut să-l critice pe fundaş. „Nu pot să afirm că Modârcă a făcut o greşeală fatală. Dar primele trei goluri nu au fost după greşeli fatale? Suntem o echipă, toţi au pierdut acest meci. Mai sunt meciurile cu Rusia şi Albania pe care trebuie să le câştigăm”, a conchis selecţionerul.

 

Naţionala U 21 a rămas pe ultima poziţie în grupă cu trei puncte acumulate după şase meciuri. Pe primul loc în grupă este Rusia, (12 puncte în cinci partide), urmată de Portugalia (11 puncte). Pe trei e Polonia (10 puncte), iar pe patru e Albania (4 puncte). Moldova va juca următorul meci pe 6 septembrie, când va întâlni pe teren propriu Albania. Meciul cu Rusia va avea loc pe 10 septembrie.