Naţionala de fotbal a Coreii de Nord, umilită în public

Prin cele trei înfrângeri, din tot atâtea meciuri jucate la Campionatul Mondial din Africa de Sud, fotbaliştii naţionalei Coreii de Nord au trădat idealurile poporului, motiv pentru care au fost admonestaţi în public.

Prin cele trei înfrângeri, din tot atâtea meciuri jucate la Campionatul Mondial din Africa de Sud, fotbaliştii naţionalei Coreii de Nord au trădat idealurile poporului, motiv pentru care au fost admonestaţi în public. Antrenorul a suportat atât criticile venite din partea politicienilor, cât şi pe cele ale jucătorilor, acesta urmând să fie reeducat şi trimis să muncească în construcţii.

Şedinţa de umilire în public ar fi avut loc la începutul lunii iulie, relatează Radio Free Asia şi mai multe publicaţii sud-coreene.
Primul meci al Coreii de Nord, cel cu Brazilia, nu a fost televizat în ţara comunistă, de teama ca telespectatorii să nu asiste la o înfrângere usturătoare. Jocul bun prestat de asiatici, în ciuda înfrângerii cu 1-2, i-a determinat însă pe factorii de decizie din Coreea de Nord să transmită în direct următoarele două meciuri din grupe. Au urmat o înfrângere cu 7 – 0 în faţa Portugaliei şi încă una cu 3 – 0 în faţa Coastei de Fildeş.

Şase ore de critici

Lotul naţionalei de fotbal a fost pus pe o scenă a Casei de Cultură a Poporului, în faţa a 400 de membri ai guvernului, studenţi şi jurnalişti. Timp de şase ore, fotbaliştii au fost tirul criticilor venite din partea crainicului TV care a trebuit să comenteze în direct meciurile naţionalei şi a ministrului Sporturilor, Pak Myong-chol. Fotbaliştii au fost acuzaţi că au „trădat idealurile poporului” şi încrederea lui Kim Jong-un, fiul preşedintelui şi cel care s-a ocupat îndeaproape de echipa naţională. Fotbaliştii au fost puşi apoi să critice la rândul lor prestaţia antrenorului Kim Jong-un, care şi-a pierdut, cu această ocazie, slujba şi va fi reeducat să muncească în construcţii. Jurnaliştii sud-coreeni afirmă că antrenorul risca pedepse mai grave, însă a scăpat ieftin. O sursă din serviciile secrete sud-coreene a declarat pentru publicaţia „Chosun Ilbo” că, în trecut, sportivii şi antrenorii care nu s-au ridicat la aşteptările regimului nord-coreean au fost trimişi la închisoare. Nemulţumirea legată de naţionala de fotbal este însă foarte mare pentru Kim Jong-un, fiul preşedintelui Kim Jong-il. Sursa citată a declarat că un eventual succes al naţionalei de fotbal aflate în grija acestuia ar fi creat contextul perfect pentru ca Kim Jong-un să preia puterea de la tatăl său, bătrânul Kim Jong-il. (MEDIAFAX)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)