„National Geographic”: „Dacii erau plini de aur!”

Povestea tezaurului din vechea Dacie a strămoşilor noştri, cu capitala la Sarmizegetusa Regia, este relatată pe larg pe site-ul revistei „National Geographic”. „Contemporani misterioşi ai romanilor”, dacii, sunt consideraţi nişte oameni foarte bogaţi, care nu făceau economie de aur, dovadă fiind brăţările găsite în cetăţile lor, în greutate de câte un kilogram.

Locuită în antichitate de geto-daci, Dacia era, acum aproape două milenii, o ţară bogată în resurse, întinsă între râul Tisa (la vest), râul Nistru şi Marea Neagră (la est), Dunăre (la sud) şi Carpaţii Păduroşi (la nord). Conform unui articol recent al publicaţiei „National Geographic”, dacii au locuit în Transilvania cu multe secole înainte ca Bram Stoker (n.r. – scriitorul romanului „Dracula”) să viseze la Dracula şi nu au lăsat nicio scriere, dar erau plini de comori, după cum au şi bănuit istoricii. Aveau aur din abundenţă şi nu făceau deloc economie atunci când îl foloseau, dovadă fiind brăţările masive de câte un kilogram găsite în Transilvania”.

Se aprovizionau din râurile vecine

Revista aduce în discuţie bogăţia în resurse minerale a strămoşilor noştri, citând un studiu realizat de cercetătorul român Bogdan Constantinescu în care acesta afirmă că aurul din care au fost confecţionate cele 24 de brăţări descoperite în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, între 2000 şi 2007, provine din două râuri vecine cetăţii, şi nu din Grecia, cum s-a crezut la un moment dat.

Doar jumătate din brăţări au fost recuperate

12 din cele 24 de brăţări descoperite la Sarmizegetusa, în intervalul 2000 şi 2007, sunt expuse astăzi la Muzeul de Istorie din Bucureşti, fiind recuperate din mâna hoţilor care le dezgropaseră ilegal. Celelalte 12, cel mai probabil vândute pe piaţa neagră a antichităţilor, sunt căutate încă de autorităţi.

The following two tabs change content below.