Natalia Cangea, meşteriţa păpuşilor de pănuşi

FII PRIMUL! // „Mă bucur foarte mult când mi se spune că aproape în fiecare al doilea birou pot fi găsite suvenire create de mâna mea. Sunt şi localuri care se decorează cu lucrările mele din pănuşi”

Peste 230 de lucrări împletite din fibre vegetale pot fi admirate în cadrul expoziţiei jubiliare a meşterului popular Natalia Cangea, inaugurată la 9 februarie curent  la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău. În cadrul expoziţiei sunt expuse măşti tradiţionale, figuri zoomorfe şi antropomorfe, suvenire, panouri decorative, creaţii ale meşteriţei populare, care vor fi aici până la 25 februarie curent. Natalia Cangea este membru al Uniunii Meşterilor Populari din R. Moldova, membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, deţinătoarea multor premii şi diplome oferite în ţară şi peste hotare. „Nu ştiu dacă există vreun colţişor în lume unde n-au plecat lucrările mele”, ne-a mărturisit meşteriţa.

Vine din localitatea Zolonceni, raionul Criuleni, situată pe malul Nistrului şi al Răutului şi crede că energia acestor două râuri îi dă puterea să creeze. Împletitul din fibre vegetale l-a îndrăgit din copilărie de la părinţi şi bunici. „Ţin minte şi acum când mergeam pe deal şi tata mă învăţa să împletesc cosiţe din ierburile care erau la sezon”, ne spune Natalia Cangea.

„Lumea mea este lumea artei”

De cincisprezece ani este membru al Uniunii Meşterilor Populari din Moldova, timp în care se dedică totalmente acestui meşteşug. Spune că nu ar putea exista fără a meşteri ceva. „Lumea mea este lumea artei. Lucrările mele sunt făcute cu mare dragoste, în ele îmi depun toată energia acumulată, visele, speranţele, trăirile mele. Am măşti-portret, care redau diferite chipuri şi stări ale sufletului uman, lucrate din pănuşă, papură; preşuri şi panouri decorative lucrate din papură cu diferite ornamente; jucăria, la care eu ţin foarte mult, pentru care am scris şi o carte „Jucăria din fibre vegetale”, lansată în februarie 2009, unde sunt descrise douăzeci de poziţii de jucării. De la jucăria mică, cu lungimea de 5-7 cm, până la cele mari, de aproximativ jumătate de metru. Mai meşteşugăresc şi o gamă largă de obiecte mai mici – suvenire, care sunt solicitate”, ne-a comunicat meşterul popular.

„Mă bucur foarte mult când mi se spune că practic în fiecare al doilea birou se găsesc suvenire create de mâna mea. Sunt şi localuri care se decorează cu lucrările mele din pănuşe”, ne-a spus zolonceneanca.

Creaţie din curte până-n casă

Pe lângă faptul că o mare parte din timp meşteşugăreşte diverse obiecte din fibre vegetale, mai lucrează la Centrul de Creaţie şi Agrement pentru copii din Criuleni. Are mai multe promoţii, pe care le-a învăţat meşteşugul pe care-l posedă.  Discipolii ei sunt laureaţi la mai multe concursuri. „Mă bucură că copiii iubesc această artă şi mereu vor să creeze ceva. Am urmaşi şi cred că orice creator are nevoie de ei, pentru a transmite generaţiilor viitoare meşteşugul pe care îl practică. Azi, foarte puţini mai practică împletitul din pănuşi”. Printre urmaşi şi discipoli este şi fiul său, Iacob Cangea, care, la cei 22 de ani ai săi, este membru al Uniunii Meşterilor Populari din Moldova.

Solicitată de JURNAL de Chişinău să spună ce lucrări personale are la ea acasă, meşteriţa populară a spus că „la noi creaţia începe în curte şi e peste tot în casă. Am o cameră amenajată cu lucrările mele, vizitată de cei care-mi păşesc pragul casei, dar mă încântă faptul că sunt oameni care au deja colecţiile mele. Deseori la expoziţii sunt întrebată dacă am şi creaţii noi”, susţine meşteriţa.

Arta este o căutare continuă

„Mereu vin cu ceva nou la orice expoziţie”, ni se confesează doamna Cangea. Spune că mereu este în căutare şi niciodată nu este mulţumită de etapa la care a ajuns, zicând că „arta este o căutare continuă”.

În prezent, Natalia Cangea lucrează la o colecţie de păpuşi mari. Este deţinătoarea mai multor premii şi diplome atât în ţară, cât şi peste hotare. A participat la expoziţii în Ucraina, România, Bulgaria, Germania, Rusia, China. Recent, a lucrat la o colecţie specială de opinci şi clopoţei care s-a bucurat de un succes enorm în China. „Nu ştiu dacă există vreun colţişor în lume, unde să nu fi plecat lucrările mele, pentru că oriunde avem conaţionali de-ai noştri şi suvenirele sunt transmise, mai ales, de sărbători. Şi turiştiilor care vizitează Moldova le plac măştile confecţionate de mine. Uneori vizitatorii expoziţiilor îşi descoperă cu uimire rudele, colegii, prietenii în măştile tradiţionale”, conchide meşteriţa Natalia Cangea.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.