„Naşa Moldova” // Cutia cu piuneze

Pe malul Răutului, între Căpreşti şi Ciutuleşti, ascultam, volens-nolens, discuţia dintre patru pescari de pe malul opus. Vorbeau ruseşte, amestecând cuvinte şi fraze ucraineşti şi româneşti. „Am prins nişte chitici „dlea tvoego motana”, răspundea unul dintre ei, la telefon. Cel mai tânăr, Vitali, era sosit din Vladivostok.

Plecat demult, din 1992, nu-şi uită satul natal, Prodăneşti, îşi amintea despre copilăria sa de pe Răut, care nu a fost uşoară, a trebuit să muncească şi la „stricat chiatra” în carieră, mamă-sa lucra la grădiniţă pentru 50 de ruble pe lună, iar tată-său nu avea un loc de muncă permanent, „noi nu trebuie să uităm asta, să ne dăm drept nu ştiu cine”, spunea el. Se interesa de conflictul transnistrean, de tehnologia vinului, căci la Vladivostok era întrebat deseori, ca moldovean, cum se face vinul. Unul dintre pescari, Nikolai, a recunoscut că a luptat pe Nistru, de partea Moldovei, fiindcă s-a născut aici şi consideră Moldova drept patria sa. Toţi au căzut de acord că e adevărat, „eto naş Reut, naşa Moldova”. Într-un moment, după un alt pahar de vin, Vitali, cel mai sentimental, schimbă tema şi le povesti consătenilor săi că a aflat din Internet despre „un căpitan de submarin, un comandant român, Marinesco, de care se temeau nemţii”. Nikolai auzise şi el de Marinesco. Un altul, Vitea, nu credea că Marinesco era român, ci un pseudonim, de la „mariner-marinar”, insista el. Ba era român, ştiu cu siguranţă, de la sud, de pe Dunăre, explica Vitali. Nu era român, nu ceda Vitea, voi ştiţi că peste Prut, la Focşani, Bârlad, Bacău, Galaţi, îi tot Moldova? Naşa Moldova, preciză el. Nu-i răspunse nimeni. Consătenii săi fie nu ştiau despre Moldova de peste Prut, fie li se păru că Vitea o luase razna.

La Bălăbăneşti, pe malul Nistrului, moş Dumitru vorbea despre pensia sa, pe care i-a mărit-o Snegur, apoi Voronin, „da’ iaca Filat nu mi-o dat nimic”. Şi Filat a mărit pensia cu aproape 10%, ultima dată, am încercat eu să-l informez. „Iaca acolo, arată Moş Dumitru spre nişte construcţii noi de pe malul Nistrului, îşi construiesc vile Filat, Diacov şi Ghimpu!”. După câte ţin minte, construcţia lor a început până a veni Alianţa la putere, i-am replicat. E greu de crezut că Filat, Diacov şi Ghimpu ar accepta să fie vecini unii cu alţii, am vrut să adaug, dar am renunţat. Moş Dumitru nu părea dispus să le recunoască liderilor AIE intenţiile bune. (N.N.)

The following two tabs change content below.