Nantoi: „Voronin era sincer în prostia lui, în timp ce Dodon este un actor cinic, care se poziţionează conştient de partea Rusiei”

Analistul politic Oazu Nantoi califică declaraţiile vicepremierului rus Dimitri Rogozin „R. Moldova trebuie să renunţe la Acordul de Asociere la Uniunea Europeană dacă vrea relaţii bune cu Rusia” ca fără valoare, accentuând că „mai grav este că Rogozin este invitatul oficial la învestirea preşedintelui”. Aceasta demonstrează că Igor Dodon tinde „să placă stăpânilor de la Kremlin.”

„Relaţii bune cu Rusia înseamnă să accepţi relaţii de vasalitate în raport cu regimul de la Kremlin şi Rusia te va trata cu indulgenţă, mai mult nimic. Federaţia Rusă, în repetate rânduri, a demonstrat că nu tratează noile state din spaţiul ex-sovietic drept state suverane. Aceasta se referă şi la Republica Moldova dacă ne aducem aminte în calitate de cetăţeni de aşa-zisul conflict transnistrean, care este un conflict între R. Moldova şi Rusia, şi nu între Moldova şi marionetele ruseşti de la Tiraspol. Aceasta se referă la războiul împotriva Georgiei în 2008, la anexarea Crimeii şi la agresiunea împotriva Ucrainei care continuă şi în prezent. În fiecare zi, mor oameni în acest război. Declaraţiile lui Rogozin nu au nici o valoare. Mai grav este că el este invitatul oficial la învestirea preşedintelui. Asta vorbeşte din nou că problema nu este în Rusia, ci în noi. Timp de un sfert de secol nu am reuşit să ne consolidăm în calitate de o comunitate de cetăţeni conştienţi a unui stat suveran. Şi acum trebuie să plătim preţul.”

„Dodon se poziţionează deschis în calitate de agent influent al Rusiei”

Despre faptul că la învestirea noului preşedinte ales, Igor Dodon, oaspete de onoare este Rogozin, Nantoi a spus: „Asta demonstrează că Igor Dodon se poziţionează deschis în calitate de agent influent al Rusiei. Asta înseamnă că Dodon încearcă în mod conştient şi cinic să consolideze moldovenismul de sorginte stalinistă, ceea ce nu are nimic în comun cu noţiunea de cetăţean; în mod conştient şi cinic, se sprijină pe Biserica ortodoxă rusă, tot aşa cum o face Putin la Kremlin şi în acelaşi mod cinic, pentru a ajunge la putere, aplică principiul „scopul scuză mijloacele”.

Consider că votul din 13 noiembrie curent a demonstrat că în societatea moldovenească nu a existat niciodată o majoritate de cetăţeni care gândesc critic şi sunt adepţii sinceri ai valorilor democratice. Şi votul din 13 noiembrie a demonstrat acest lucru. Rămâne de văzut ce va urma, dar nimic pozitiv eu nu întrevăd pentru R. Moldova, în special pentru cetăţenii care ar fi dorit ca acest stat să fie suveran şi să ofere un viitor pentru ei”.

Cinismul noului preşedinte

Referindu-se la declaraţia recentă a lui Dodon că „Republica Moldova trebuie să-şi ceară scuze de la Tiraspol pentru războiul din 1992”, Oazu Nantoi a de clarat: „Spre deosebire de Igor Dodon, eu am fost implicat în procesele politice care au dus la pierderea suveranităţii de către R. Moldova pe o porţiune din teritoriul său. La 2 septembrie 1990, la Tiraspol, a fost proclamată aşa-zisa rssm nistreană în componenţa URSS. Şi atunci când deputaţii moldoveni din Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice s-au adresat la preşedintele Anatoli Lukianov cu reproşuri, acesta a spus că dacă Moldova semnează noul tratat unional aceste republici vor dispărea, dacă nu puteţi, să plecaţi în România fără aceste teritorii. Acest conflict a fost din start unul geopolitic cu elemente de război civil, în situaţia când în stânga Nistrului era concentrată populaţia cu mentalitate sovietică, care percepeau URSS ca pe patria lor, care erau contaminaţi de şovinismul velicorus. Prin urmare, un procent infim din populaţia din stânga Nistrului a fost implicată în acel conflict, în special ţinând cont de faptul că populaţia din stânga Nistrului era mult mai grav afectată de fenomenul românofobiei decât cei de pe malul drept al Nistrului”.

„Şi faptul că Igor Dodon repetă aceste formule îl am în vedere pe Vladimir Voronin în prima fază a preşedinţiei sale, de după 25 februarie 2001, când la 16 mai 2001, s-a dus la Tiraspol ca un idiot şi a semnat acolo cinci documente, unul dintre care era protocolul. Al cincilea punct al acestuia stipula examinarea posibilităţii de plată a recompensei din partea R. Moldova. Aşa a fost Voronin în anul 2001. Eu consider că Dodon e mult mai cinic decât Voronin. Voronin era sincer în prostia lui, pe când Dodon este un actor cinic care se poziţionează conştient de partea Rusiei pentru a atinge nu ştiu care scopuri”.

Cât de deştept este Dodon?

„Când mă uit la Dodon, apare întrebarea pe cât de deştept este acest om. A doua întrebare este că el se străduieşte să placă stăpânilor de la Kremlin, să demonstreze fidelitatea faţă de ei. Altă explicaţie nu văd. Deoarece, fiind tânăr, el avea acces la informaţii ca membru al guvernului, ca ministru al Economiei, ca deputat. Prin urmare, dacă el, în mod insistent, repetă aceste clişee propagandistice ale propagandei ruseşti, vrea să placă stăpânilor de la Kremlin. Ce-i drept, pentru politicieni, prostia nu este ultimul şi cel mai grav viciu. Noi avem şi alte exemple.”