Nantoi: „Suntem prostiți de Alianță și de comuniști”

Observatorul politic Oazu Nantoi, cel care s-a autopropus săptămâna trecută în calitate de candidat la funcția de președinte, vorbește în termeni duri despre AIE și despre referendumul pe care aceasta intenționează să îl inițieze.

–      Domnule Nantoi, AIE a anunțat că va organiza un referendum constituțional. Cât de reușită vi se pare această soluție?

Alianța, fiind formată în urma alegerilor din 28 noiembrie 2010, este obligată, fie să aleagă șeful statului în conformitate cu legile care existau la momentul alegerilor, fie să se autodizolve și să anunțe alegeri anticipate. Referendumul ar putea fi organizat în aceeași zi cu alegerile anticipate. Prima impresie care apare este că se încalcă principiul de retroactivitate al legii. E bine cunoscut că în societatea moldovenească mai populară este ideea de alegere a șefului statului prin votul direct al cetățenilor. Și în situația în care aceeaşi AIE a eșuat în referendumul din 5 septembrie 2010, nu văd cu ce argumente ar putea AIE să îi convingă pe alegători să iasă la acest referendum pentru reducerea numărului de voturi necesare pentru alegerea șefului statului.

Atrag atenția că, după alegerile din 5 aprilie 2009, anume cele 61 de voturi ne-au salvat de reinstaurarea dictaturii comuniste. Și atunci această normă a fost „bună”, acum însă este „rea”. Renunțarea la negocieri demonstrează cu prisosință că acele conflicte de interes interne dintre cei 62 de deputați aleși sunt mai presus de bunul-simț, responsabilitatea în fața societății, spiritul și buchia Constituției.

–      Să înțelegem că anunțarea referendumului este o dovadă că cei din AIE nu s-au putut înțelege asupra unui candidat pentru fotoliul de președinte?

Exact. Nu sunt la curent dacă au avut loc negocieri cu grupul Dodon, dar la situația care s-a creat nu există un răspuns simplu și univoc. Situația este complexă, iar noi alergăm cu niște soluții simpliste și pe urmă ne văicărim că mecanismul de alegere a șefului statului nu funcționează.

–      Demonstrează cumva soluția anunțată de AIE faptul că Alianța nu s-a gândit niciodată la posibilitatea înaintării unui candidat neafiliat?

Despre asta trebuie întrebați ei. Opinia mea este că ei nu sunt capabili să desemneze niciun candidat. Nu știu dacă au dorit.

–      Ce impresie vă creează ceea ce s-a întâmplat?

Cred că suntem prostiți nu doar de Alianță, dar și de comuniști.

–      Ce șanse sunt ca acest referendum să eșueze din nou?

E prematur să vorbim despre asta pentru că nu sunt formulate propunerile pentru referendum și nici nu a fost stabilită ziua de desfășurare a referendumului. În martie 2010, exact aceiaşi lideri ne-au spus că criza constituțională va fi depășită prin adoptarea unei noi constituții. Unde e constituția nouă?

–      Se poate întâmpla din nou să se răzgândească?

Nu știu.

–      Ce șanse credeți că ați fi avut în cazul în care AIE v-ar fi susținut?

Nici până acum nu am primit răspuns la întrebarea de ce nu sunt susținut de Alianță.

–      Candidatura dvs., potrivit dlui Diacov, a fost discutată la ședința AIE. Știți cumva de ce nu a mers?

Nu știu. Nu m-am interesat. Dacă aș fi avut cele 59 de voturi din partea AIE, cred că aș fi avut argumente pentru a discuta franc cu cei trei deputați din grupul Dodon.

–      Pentru ce ați opta, pentru un candidat neafiliat sau pentru referendum?

Aș opta pentru un candidat neafiliat care și-ar asuma responsabilitatea să monitorizeze procesul de modificare a Constituției în Parlament ca după următoarele alegeri parlamentare să fie asigurată formarea sigură a structurilor puterii.

–      Ion Sturza a menţionat că președintele nu va fi ales atâta timp cât acest lucru nu va fi dorit de toți cei din Alianță. Referendumul ar putea schimba starea de spirit din AIE?

Opoziția va avea toate argumentele să cheme populația pentru a vota împotrivă. Dacă se va merge la rușinea reducerii pragului, asta va servi drept încă un argument ca opoziția să strige că se merge spre uzurparea puterii și ce ne vom face noi cu legitimitatea unui referendum la care vor participa vreo 15% din alegători dintre care nu se știe câți vor vota pentru una sau alta. Idioții aceştia trebuie să aleagă un șef de stat care ar asigura modificarea Constituției. Să fie responsabili și să nu ne bage în reglările lor de conturi. Dar acesta este scenariul irealizabil în actualele condiții din R. Moldova.

–      Lupu mai are șanse să ajungă președinte?

Nu mă interesează. El stă acolo în funcția de președinte. Spuneți-mi, vă rog, cu ce s-a remarcat în calitate de președinte în exercițiu în afară de rușinea din 16 decembrie?

Mariana Raţa, union.md