Nagacevschi: Partenerii europeni spun că ancheta în dosarul 7 aprilie decurge prea repede

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din aprilie, Vitalie Nagacevschi, nu înţelege de ce toată lumea spune că nu se face nimic pentru elucidarea evenimentelor din aprilie. „Mă simt jignit când se spun astfel de lucruri. Partenerii noştri europeni spun că ancheta merge prea repede, iar lumea din Moldova zice că nu facem nimic”.

Nagacevschi a menţionat, vineri, în cadrul emisiunii „Bună seara”, de la postul public de televiziune, că este un dosar foarte complex şi că lumea munceşte foarte mult pentru a face lumină în acest caz. „Noi nu avem niciun ban alocat pentru lucrările acestei comisii, iar când mai auzi că nu facem nimic, chiar te simţi jignit. O să venim şi cu rezultate, dar asta nu înseamnă că exact la un an după acele evenimente”, a spus Vitalie Nagacevschi.

Deputatul a fost susţinut de procurorul general Valeriu Zubco. „Au fost trimise în instanţa de judecată dosarele la mai mulţi poliţişti. Au fost audiaţi peste 1500 de persoane. Este un lucru enorm, făcut într-o perioadă foarte restrânsă. Chiar săptămâna viitoare vor fi remise în instanţa de judecată şi dosarele fostului ministru de interne, Gheorghe Papuc şi ex-comisarul, Vladimir Botnari. Am cerut instanţei de judecată să fie suspendaţi din funcţii mai mulţi poliţişti care au fost implicaţi în acele evenimente, dar cererile noastre au fost respinse”, a spus procurorul general.

În acelaşi context, Nagacevschi l-a acuzat pe primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, că-şi face publicitate prin declaraţiile pe care le-a făcut zilele acestea. „Primarul declară în presă că ştie cine l-ar fi omorât pe Valeriu Boboc. De ce nu se prezintă la procuratură sau la Comisia parlamentară să facă aceste declaraţii? El prejudiciază ancheta, iar poliţiştii despre care a vorbit o să-şi pregătească apărarea”, a menţionat Vitalie Nagacevschi.

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, susţine că surse din cadrul MAI i-au povestit cum a fost omorât Valeriu Boboc în seara zilei de 7 aprilie. Potrivit primarului, în seara zilei de 7 aprilie, aproximativ 60 de poliţişti, îmbrăcaţi în civil, au primit ordin de la actualul comisar de poliţie, Serghei Cociorvă (pe atunci şef adjunct al Departamentului servicii operative – n.r.), să-i reţină pe cei aflaţi în perimetrul str. Puşkin şi Parlament. Poliţiştii au tăbărât cu pumnii asupra unui grup de tineri care se aflau în apropierea Arcului de Triumf, lângă un foc. Printre tinerii din acel grup se afla și Boboc, care a fost bătut de vreo trei sau patru poliţişti cu patul armei. „Potrivit informaţiilor ce mi-au fost comunicate, printre poliţiştii care l-au bătut pe Boboc erau Ruslan Saachian şi Ghenadie Florea. După ce l-au ucis pe Boboc, Saachian ar fi sunat la salvare, dar pe urmă s-a luat decizia ca tânărul să fie pus într-un automobil Niva al Batalionului cu Destinaţie Specială „Fulger”, despre care a anunţat anterior şi Spitalul de urgenţă”, susține Chirtoacă.

Procurorul Valeriu Zubco l-a citat la procuratură, în emisie directă, pe Chirtoacă. „Dacă dumnealui deţine astfel de informaţie trebuie să vină şi să dea unele nume. Aşa ne ajută şi pe noi. E mai productiv să vii să dai informaţii organelor abilitate, decât să dai informaţii în presă”, a spus Zubco.

Vitalie Hadei