Nadejda Savcenko continuă greva foamei şi a setei // VIDEO

nadejda_01298100

Fostul pilot militar ucrainean, Nadejda Savcenko, considerată eroină națională în țara sa, a luat ultimul cuvânt în cadrul Judecătoriei orăşeneşti din Doneţk, regiunea Rostov, comunică tvrain.ru miercuri, 9 martie. Sentinţa va fi făcută publică între 21 şi 22 martie curent. Savcenko a anunțat miercuri continuarea grevei foamei și a setei pe care a început-o vinerea trecută.

Acuzarea a solicitat săptămâna trecută pentru Savcenko 23 de ani de închisoare şi amendă în mărime de 100 000 de ruble. În consecinţă, ea a anunţat greva foamei şi a setei. După şedinţa din 9 martie, Savcenko a declarat că va continua greva foamei. „Vreţi să vă arătaţi puterea, arătaţi-o, dar gândiţi-vă, vă jucaţi cu viaţa mea. Dacă instanţa va cere pentru pronunţarea sentinţei mai mult de două săptămâni, o va emite post-mortem”, a spus Savcenko.

“Îmi voi continua greva foamei și a setei”, a declarat Nadia Savcenko în timpul ultimei zile a procesului său, în timpul căruia ea a făcut o ultimă declarație. Nadia Savcenko a reafirmat cu această ocazie că nu se face vinovată de acuzațiile care i se aduc, s-a suit apoi pe banca acuzaților și a făcut un gest obscen la adresa tribunalului. “Poate că voi trăi până atunci”, a spus ea. “Să țineți minte: miza este viața mea. Și eu voi câștiga. Miza este ridicată și eu nu am nimic de pierdut”, a continuat pilotul militar ucrainean.

Ultima zi a procesului, la care au asistat și mama și sora Nadiei Savcenko, s-a încheiat în agitație, mai multe persoane prezente în sală intonând imnul ucrainean. “Este puțin probabil că o vom putea convinge să-și întrerupă greva”, a declarat unul dintre avocații săi, Mark Feighin.

Nadia Savcenko a început în 3 martie o grevă a foamei și setei, după ce procesul împotriva sa a fost amânat, ceea ce a împiedicat-o să-și rostească ultima declarație, înainte ca tribunalul să se retragă pentru deliberări. Pentru a protesta împotriva detenției sale, femeia în vârstă de 34 de ani a mai ținut o grevă a foamei de peste 80 de zile, încheiată la sfârșitul lui martie 2015, însă este pentru prima dată când ea a intrat și într-o grevă a setei.

Savcenko este acuzată de participarea, în vara lui 2014, la omorârea a doi jurnalişti ВГТРК, Igor Korneliuk şi Anton Voloşin, în regiunea Lugansk. Potrivit acuzării, ea a fost însărcinată cu operația ochirii în timpul tragerii, în urma căreia au murit jurnaliştii. Apărarea susţine că la începerea bombardamentului Savcenko era deja în prizonierat.
Cazul Nadejdei Savcenco a căpătat o rezonanţă internaţională largă. Cinci țări membre ale Uniunii Europene au cerut Bruxellesului sancționarea unor responsabili ruși considerați a fi implicați în procesul femeii pilot ucrainene Nadia Savcenko, care riscă o condamnare la 23 de ani închisoare în Rusia, a indicat miercuri șeful diplomației lituaniene, Linas Linkevicius, citat de AFP, trransmite Agerpres.

Această cerere, semnată de ministrul de Externe al Lituaniei și de omologii săi din Marea Britanie, Polonia, România și Suedia, ar urma să fie predată în cursul acestei săptămâni șefei diplomației europene, Federica Mogherini.
“Oficialii direct implicați în acest caz fabricat trebuie să suporte consecințele”, a declarat ministrul de externe lituanian pentru AFP. “Noi vedem că protestele, scrisorile și declarațiile (de protest) nu au avut niciun rezultat. Sancțiunile ar trebui să includă, în special, refuzul vizei europene și înghețarea activelor persoanelor care figurează pe o “listă Savcenko”, a subliniat el.

Occidentul a solicitat în repetate rânduri, dar fără succes, eliberarea femeii pilot ucrainene de la arestarea sa care a avut pe teritoriul rus, potrivit Moscovei. Nadia Savcenko susține că rebelii proruși au capturat-o în iulie 2014 în zona de război din estul Ucrainei și au predat-o apoi autorităților ruse.

Rusia a exclus până acum orice fel de concesie. “Orice intervenție este inacceptabilă în acest caz”, a reacționat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. “Nu putem accepta încercări de a interveni în procese judiciare în curs de desfășurare în țara noastră, care se derulează în conformitate cu legislația rusă, între care și cazul Savcenko”, a explicat el. Ucraina a cerut din nou miercuri eliberarea imediată a femeii pilot militar.

The following two tabs change content below.