Nadejda învingătoare

FII PRIMUL! // Businessul pentru ea este ca jocul de şah. Se simte responsabilă pentru cei 270 de angajaţi din companiile sale

Compania de vinificaţie „Kristi SRL” a fost prima afacere a Nadiei Gârneţ-Herţa. A fondat o companie de construcţii şi reţeaua de restaurante „Capitoles”, ce include restaurantele „Capitoles Lux”, „Capitoles Club” şi „Capitoles Nobil”. A participat la Congresul diasporei române din SUA (2001), la programul de stagii în diferite ţări europene al Agenţiei pentru Asistenţa Întreprinderilor (ARIA) a Băncii Mondiale şi la Forumul femeilor de afaceri din lume (Bruxelles, 2008). A fost declarată Femeia de afaceri a anilor 2006 şi 2009.

„Ori frumos, ori deloc. Ori totul, ori nimic!”

A treia dintre cele patru fiice ale cuplului Maria şi Savelie Gârneţ din satul Cania, fostul judeţ Cahul, a ales meseria mamei, cea de pedagog. După absolvirea, în 1983, a Universităţii Pedagogice „Ion Creangă”, Nadia Gârneţ a lucrat ca profesoară de matematică la Liceul „Natalia Dadiani” din Chişinău, dar, cu toate că îi plăcea rolul de dascăl şi a avansat până la postul de director adjunct al liceului, nu se putea descurca cu un salariu de învăţător. „Frica de sărăcie m-a determinat să mă apuc de afaceri”, îmi spune Nadia Gârneţ-Herţa, a cărei deviză de viaţă este: „Ori frumos, ori deloc. Ori totul, ori nimic”.

Împreună cu soţul ei, Boris, au început cu nişte contracte de vânzare a vinului în Moscova, înfiinţând compania de vinificaţie „Kristi SRL”, în 1992. Abia peste opt ani a reuşit să cumpere Fabrica de vinuri din Iargara (raionul Leova), iar în 2005 a sădit butaşi de vie pe o suprafaţă de 100 de hectare. „A fost o muncă nebună. Treizeci şi trei de hectare de merlot, treizeci şi trei de hectare de chardonnet şi treizeci şi patru de hectare de sauvignon. Ştii ce înseamnă să îngrijeşti via? Înseamnă tăiat, pus pe spaliere, legat, stropit, prăşit o dată, apoi încă o dată. Am băgat două milioane de euro în pământul acela. Banii i-am luat din credite şi din rulajul propriu. Am aşteptat trei ani, al patrulea an via a rodit. Era foarte rodită! Am cules câte 12 tone de la fiecare hectar”, îşi aminteşte Nadia. Însă la un an după prima roadă, în septembrie 2010, a bătut grindina, o grindină măşcată cât oul de vrabie. „A făcut praf toată poama, a fărâmat-o complet. Aşa e agricultura în Moldova – nici protejată, nici asigurată”. În paralel cu agricultura, pentru a se menţine, a făcut business şi în alte domenii, inclusiv în construcţii, fiindcă într-o ţară ca RM nu poţi miza doar pe agricultură, o ramură atât de vulnerabilă, dependentă de capriciile vremii şi ale pieţei.

 

Crede în businessul de familie

A preluat restaurantul din incinta Filarmonicii Naţionale (2004) de la Nelly Munteanu şi, în baza lui, a creat o reţea de restaurante. I-a pus numele „Capitoles”, deoarece primei sale fiice, Cătălina, preotul i-a dat un alt nume de botez, Capitolina. Pe mezina familiei Herţa o cheamă Cristina, astfel încât e foarte clar de unde provine denumirea companiei „Kristi SRL”. Nadia crede în businessul de familie: „Toţi copiii surorilor mele, fetele mele, rudele foarte apropiate lucrează în companiile pe care le-am fondat”. E şi asta o formă de patriotism. „Ţii la neam ca la familie?”, o întreb. „Nu, eu ţin la familie ca la neamul meu!”.

Nadia Gârneţ-Herţa a învăţat să obţină venit din companiile sale din sfera alimentaţiei publice. Pentru ea, arta organizării unor petreceri nu se reduce la amenajarea impecabilă a sălilor, la ornarea cu flori a meselor acoperite cu feţe de mese imaculate, la pregătirea unor bucate delicioase, ci presupune şi crearea unei atmosfere de neuitat. Ea însăşi moderează unele petreceri şi chiar nunţi şi obişnuieşte să recite pentru public poezii ale unor poeţi îndrăgiţi precum Dumitru Matcovschi, Adrian Păunescu, Grigore Vieru. „Oamenii ascultă versuri cu plăcere. Uneori mă mir că la ora două sau trei noaptea nuntaşii ascultă poezii cu cea mai mare atenţie”. Această pasiune o are de la tata, Savelie Gârneţ care, la cei 80 de ani ai săi, recită la sărbători cu dragoste poiezii de Coşbuc, Eminescu.

Anume Nadia Gârneţ-Herţa a avut curajul să se apuce de restabilirea unuia dintre localurile emblematice ale Chişinăului, restaurantul „Beciul Vechi” din Valea Trandafirilor, unde a cântat pentru prima dată Maria Drăgan. În noul „Beci Vechi”, reconstruit din temelie, vor exista cinci săli spaţioase, dintre care una se va numi „Maria Drăgan”.

 

Maria Bieşu a cântat „Ave Maria” pentru mama Nadiei Gârneţ-Herţa

 

Fetelor sale (absolvente ale ASEM) Nadia li se adresează cu „puişor”, părinţilor şi socrilor le-a făcut nunţi de aur, pe mama ei a ţinut s-o vadă îmbrăcată în rochie albă de mireasă cu prilejul celor 50 de ani de căsnicie. Vocea Nadiei tremură când îmi povesteşte despre femeia care i-a dat viaţă. Mama suferea de inimă şi i-au făcut intervenţie chirurgicală pe cord deschis la Centrul Cardiologic din Iaşi, condus de basarabeanul Grigore Dinică. La şapte zile după operaţie mama a intrat în comă şi Nadia a stat la căpătâiul ei, cuprinsă de tristeţe, până când a sunat-o nimeni alta decât Maria Bieşu. Solista de operă i-a cântat aproape zece minute la telefonul mobil „Ave Maria”, după care mama a deschis ochii. După această intervenţie chirurgicală, mama a mai trăit trei ani şi jumătate. „Doamna Bieşu e înzestrată cu har, are de la Dumnezeu puterea de a-i ajuta pe oameni prin cântecul ei”, spune Nadia, pe care mulţi oameni de cultură o preţuiesc pentru susţinerea acordată la organizarea unor festivaluri (de exemplu, „Vă invită Maria Bieşu”) şi altor evenimente artistice.

 

Discuţia cu Nadia a avut loc la scurt timp după înmormântarea mamei sale. Mi-a mărturisit că, într-o situaţie critică, doar o activitate şi mai intensă o poate scoate din impas. Ea nu-şi poate permite să se relaxeze, să se retragă de pe „câmpul de luptă”. În copilărie era pasionată de şah, acum businessul pentru ea este un fel de joc de şah. Se simte responsabilă nu doar pentru familia sa numeroasă, ci şi pentru cei 270 de angajaţi din companiile sale, cărora le asigură un salariu lunar de circa 2500 de lei. În afaceri contează corectitudinea maximă şi calitatea relaţiilor interumane. „Unii parteneri de afaceri, de pildă, cei de la o bancă din Moldova, mi-au devenit prieteni adevăraţi. Ştiu să-mi administrez creditele, dar încă nu am scăpat de ele”, afirmă Nadia.

 

Îndrăgostită de viaţă şi de parfumul „Coco Chanel”

 

O întreb cum şi-a păstrat spiritul tânăr şi chipul atrăgător, şi ea îmi spune că o femeie trebuie să se îngrijească, să practice sportul şi, eventual, să-şi facă operaţii plastice. Recunoaşte că şi-a corectat silueta printr-o astfel de operaţie, că merge la sală: „Uneori nu am timp să mă fardez, dar întotdeauna mă salvează parfumurile franceze. Cel mai mult îmi place Coco Chanel”.

 

Mâinile ei nu sunt încărcate cu inele şi brăţări de aur. Primii cercei cu diamante i-a primit în dar la vârsta de 45 de ani de la soţul şi copiii săi. Dar bijuteriile cu diamante i-au fost furate din casă. Mai preţioase decât pietrele scumpe sunt cuvintele Nadiei, energia ei, dorinţa de a le oferi apropiaţilor o viaţă mai decentă şi de a-şi ajuta semenii.

 

E momentul să vă mărturisesc de ce îi spun simplu, Nadia. Pentru că în copilărie (trăind în sate vecine) ne-am întâlnit la olimpiadele şcolăreşti raionale din Cantemir. Vreo treizeci de ani nu auzisem nimic despre ea şi nu o văzusem. Ne-am reîntâlnit abia acum, la o cafea. Ultima mea întrebare a fost dacă nu ar dori să-şi deschidă o afacere peste hotare, dacă nu vrea să se stabilească în Europa, la care Nadia Gârneţ-Herţa mi-a răspuns: „Nu, eu nu mă duc din Moldova”.

 

Irina Nechit