NABUCCO, alternativă pentru RM

ENERGIE // Securitatea energetică a Republicii Moldova va fi asigurată prin intermediul României

România consideră că Republica Moldova trebuie să-şi asigure securitatea energetică prin aderarea la politicile energetice ale UE: NABUCCO, AGRI şi PEOP. Republica Moldova doreşte o sursă alternativă de gaz, însă nu este  aptă să participe direct la un proiect, ci doar prin intermediul României. În cazul conexiunii la o sursă alternativă de gaz, R. Moldova şi-ar crea un sistem de imunitate faţă de şantajurile energetice ale Rusiei.

Vadim VASILIU

Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, într-o adresare către diplomaţii români, a reiterat ideea aderării Republicii Moldova la politicile energetice ale UE, diplomaţii români urmând să pună această chestiune pe agenda oficialilor UE. Acest deziderat presupune conexiunea Republicii Moldova la gazoductul NABUCCO, construcţia căruia urma să înceapa în 2011 şi să se încheie în 2014. Deocamdată, proiectul se află doar pe hârtie. Una din prevederile programului AIE este asigurarea interconexiunii sistemului de gaze naţional cu sistemul european prin intermediul României.

„Ne vom conecta prin sistemul românesc”

Ministrul Economiei şi Comerţului din RM, Valeriu Lazăr, a declarat pentru JURNAL că Republica Moldova nu va participa direct la acest proiect. „Dacă România va participa la unul din asemenea proiecte, ne vom conecta prin sistemul românesc la această conductă. Noi nu examinăm participarea noastră directă, ca finanţatori”, a afirmat ministrul. Oficialul a mai spus că nu vom ajunge în curând la o diminuare a dependenţei Republicii Moldova faţă de gazul rusesc. Totodată, încă nu s-au făcut calcule privind costul gazelor de la conducta NABUCCO pentru consumatorii moldoveni. „Scopul RM este în a diversifica sursa de energie, fapt care va aduce la o stabilitate. E o problemă că ne alimentăm dintr-o singură sursă. Deocamdată, nu am ajuns la calcule, nu ştim cât va costa gazul pentru consumatori”, a spus ministrul.

Totuşi Valeriu Lazăr abordează cu scepticism conexiunea RM la o sursă alternativă de gaz în următorii ani. „Noi avansăm zi cu zi în construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi, care ar asigura interconexiunea cu sistemul european prin România. Ce ţine de când şi cum se va întâmpla trecerea de la faza teoretică la faza practică, nu vă pot spune. Sunt destul de sceptic, fiindcă acestea sunt proiecte geopolitice şi sunt foarte costisitoare. În situaţia actuală, mă arăt destul de sceptic că în curând se va trece din zona ipotetică în zona practicului”, a opinat ministrul.

„România va juca rolul de tutore”

Contactat de JURNAL, Viorel Badea, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, a spus că România va juca rolul de tutore al Republicii Moldova în implementarea acestui proiect. România ar putea să asigure şi finanţarea unei eventuale conexiuni a RM la NABUCCO. „Cred că atunci când această conductă va fi adusă în România nu va fi complicat pentru RM să se conecteze, costurile nu ar fi aşa de mari. România şi-ar asuma un rol de tutore în ceea ce priveşte realizarea acestui proiect. Sunt convins că România şi-ar asuma o parte din cheltuieli pentru conectarea RM la această conductă”, a opinat senatorul.

„Independenţi de piaţa rusească”

Liderul PL Mihai Ghimpu a afirmat pentru JURNAL că această sursă alternativă de aprovizionare ar fi un leac împotriva şantajurilor Rusiei. „Eu am spus lucrul acesta mai devreme. Nici nu se discută. Dacă vom rămâne dependenţi de piaţa rusească, care ne şantajează, nu mai avem niciun fel de viitor. Noi trebuie să avem diferite surse”, a opinat parlamentarul.

„Rusia are un alt proiect”

Analistul politic Anatol Ţăranu consideră că scopul acestui proiect este diversificarea surselor de energie. Totuşi Rusia va încerca cu orice preţ să înăbuşe acest proiect. Unul din exemple este alternativa gazoductului NABUCCO, „South Stream”, care presupune construcţia unei conducte de gaze pe sub Marea Neagră pentru a lega Rusia de Italia. „Desigur, este foarte previzibilă o anumită agresiune care ar veni din partea  Rusiei. Dacă nu direct, atunci indirect cu siguranţă. Acest risc trebuie luat în consideraţie atunci când se va lua o decizie privind conectarea la sistemul energetic al României. Securitatea energetică a RM poate fi asigurată doar prin diversificarea contactelor noastre energetice pe diverse planuri”, a menţionat Anatol Ţăranu.

Proiectul NABUCCO are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, dependentă de Rusia în acest sens. Principalii furnizori de gaze pentru proiect sunt Azerbaidjan şi Turkmenistan. Din consorţiul NABUCCO fac parte în prezent, cu un procent egal de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria),Transgaz (România), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Proiectul prevede tranzitarea României pe o porţiune de 460 de kilometri.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)