Năbădăi la Flocoasa

OPTIMIZARE // „Nu îmi dau copilul să înveţe până nu deschid şcoala din sat”

Zece din cei 44 de elevi ai gimnaziului din satul Flocoasa, raionul Cantemir, nu frecventează şcoala pentru că părinţii nu sunt de acord cu închiderea acesteia. Părinţii acuză autorităţile locale de faptul că nu i-au informat despre decizia luată. Ministerul Educaţiei a menţionat că persoanele responsabile de această situaţie vor trebui să răspundă.

Marina LIŢA

44 de elevi ai Gimnaziului Flocoasa nu au mers pe 1 septembrie la şcoală. Asta pentru că, potrivit părinţilor, a fost luată decizia de a reorganiza şcoala şi ei nu au fost informaţi. Astfel, elevii ciclului gimnazial vor studia, începând cu acest an, la liceul din Ciobalaccia care se află la 2,5 km.

„Pe 1 septembrie, am fost împreună cu profesorii şi colegii de clasă la gimnaziul din Flocoasa, pe 2 şi 5, nu am fost la şcoală şi azi (6 septembrie – n.a.) am venit pentru prima dată la Liceul Ciobalaccia”, ne spune Iulia Pârciu, elevă în clasa a IX-a. Acesteia îi pare rău că nu a terminat gimnaziul din satul natal. „Însă nu avem altă ieşire, vom învăţa aici”, susţine tânăra în timp ce ne îndreptam spre autobuzul care îi aştepta pe copii la poarta şcolii.

„Mă simt străină”

Eleva spune că a aflat că vor învăţa în Ciobalaccia în urmă cu două săptămâni. „De fapt, pentru prima dată s-a vorbit despre aceasta acum un an”, spune tristă fata. Tânăra nu este mulţumită de decizia luată pentru că trebuie să se obişnuiască să se scoale dimineaţa cu o oră mai devreme, nu-i cunoaşte pe toţi profesorii, colegii şi se simte străină în noua instituţie de învăţământ. „Dar hotărârea a fost luată şi noi nu putem schimba nimic. Voi termina clasa a IX-a în liceul din Ciobalaccia, iar la anul voi învăţa la colegiul din Cahul”, afirmă mai veselă fata.

Autobuzul care urmează să-i transporte pe elevii din Flocoasa la liceul din localitatea vecină a fost dat în chirie Direcţiei Generale Învăţământ Tineret şi Sport Cantemir de către gospodăria agricolă din Ciobalaccia. Capacitatea acestuia este de circa 20 de persoane. Astfel, unii copii sunt nevoiţi să stea în picioare. „Nu cred că mai prindem un loc pe scaun”, se adresează Iulia prietenei.

„Nu am ştiut!”

Autorităţile însă afirmă că acest mijloc de transport va circula până când Ministerul Educaţiei va achiziţiona autocarele care îi vor transporta pe copii în condiţii mai bune. „Aceasta a fost o decizie de moment”, a spus Serghei Obreja, primarul din Flocoasa. „Ca şi faptul că vor să ne închidă şcoala”, spune Anişoara din Flocoasa. „Pentru prima dată am auzit că se închide şcoala pe 31 august. Pe 2 septembrie nu ştiam ce să facem cu ei, unde să-i ducem, aşa că au stat acasă, iar luni am trimis-o pe fata mea la autobuz ca să înveţe în Ciobalaccia”, ne spune femeia.

„Nu sunt de acord cu decizia luată şi nu-mi voi da copilul să înveţe în satul vecin. Băiatul meu este mai încet, mai greu prinde ceea ce i se predă. Acolo îi va fi greu, mă tem să nu fie luat în derâdere. În sat îl cunosc şi colegii, şi profesorii”, mărturiseşte femeia.

Părinţii acuză autorităţile şi de faptul că nu au fost informaţi că vor închide şcoala. „Copiii nu au cărţi. Autobuzul se opreşte numai în centrul satului, iar dacă elevii nu reuşesc să ajungă la oră şi îl opresc pe drum, merge mai departe şi ei sunt nevoiţi să facă doi kilometri pe jos”, se plânge Iuliana Beşleagă.

Se consumă, nu se investeşte

Autorităţile locale, pe de altă parte, strâng din umeri. Primarul spune că directorul şcolii trebuia să anunţe părinţii despre închiderea gimnaziului, iar administraţia gimnaziului afirmă că a făcut o adunare cu părinţii, dar nu i-a înştiinţat. „Trebuia să se discute cu oamenii din sat, astfel i-au pus în faţa faptului împlinit. Dacă se vorbea cu părinţii de mai multe ori, nu era această situaţie”, ne spune o profesoară care a solicitat să nu-i spunem numele. „Eu nu am vrut şi nici nu vreau să se închidă gimnaziul din Flocoasa, însă trebuie să recunosc că altă soluţie nu există. Şcoala se descurcă din ce în ce mai greu. Au debranşat clădirea de la energia electrică din cauza unei datorii în mărime de 800 de lei. Cum să mai vorbim de achiziţionarea de materiale didactice sau de renovarea laboratoarelor”, spune lăcrimând cadrul didactic, îndreptându-se spre autobuz.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei dau dreptate părinţilor, menţionând că persoanele care se fac vinovate de situaţia creată vor trebui să răspundă. „Gimnaziul din Flocoasa are o capacitate de 320 de elevi, iar anul acesta urmau să-şi facă studiile 78 – 44 de copii în ciclul gimnazial şi 34 în cel primar.

În ultima perioadă, nu s-a investit deloc în laboratoare sau materiale didactice. Şcolile consumă mulţi bani pentru întreţinerea clădirilor mari. Banii nu se investesc în instruirea copiilor, ci în încălzirea pereţilor”, susţine Tatiana Potângă, viceministra Educaţiei. „Vreau să-i asigur pe părinţi că nu va fi închisă clădirea. Aici îşi vor face studiile copiii din ciclul primar. Va fi creat un centru comunitar, sala de sport va fi utilizată pentru activităţi extracurriculare”, afirmă viceministra.

Viorica Marţi, şefa Direcţiei Generale Învăţământ Tineret şi Sport Cantemir, susţine că niciun profesor nu va rămâne pe drum după reorganizarea şcolii. „Din cele 11 cadre didactice care au lucrat aici, şase vor continua să predea la Liceul Ciobalaccia. Trei învăţători ai claselor primare vor continua să înveţe copiii aici, în Flocoasa. O profesoară tânără a părăsit şcoala pentru un program internaţional, iar profesoara de muzică va activa prin cumul”, menţionează Marţi.

„Niciun copil nu va rămâne lângă mine”

Viorica Popanga, directoarea instituţiei, susţine că au fost unele probleme, dar, în mare, s-au rezolvat. „Au fost aduse 42 de scaune de la gimnaziul din Flocoasa. Mai avem nevoie de cinci mese pe care le vom aduce în zilele ce urmează”, spune directoarea.

Cu toate că au încercat să-i convingă pe părinţi să-şi dea copiii să înveţe la liceul din satul vecin, ultimii au rămas dezamăgiţi. Din cei 44 de elevi ai ciclului gimnazial, 34 au început să frecventeze şcoala. În cazul celorlalţi zece copii, autorităţile speră că îşi vor schimba opinia. „Decât ar cumpăra autobuze cu un milion de lei, mai bine ar da şcolii noastre 150 mii de lei ca să poată funcţiona”, spune indignat Gheorghe Ţurcanu, părinte din Flocoasa.

„Mă doare sufletul că niciunul dintre cei cinci copii nu va rămâne în sat. Nu lucrează nici clubul, nici baia, dacă se mai închide şi şcoala, vor rămâne toţi bătrânii. Tineretul nu va avea de lucru şi va pleca”, crede Ana Răileanu, mamă a cinci copii.

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)