Muzica tinerilor la Muzeul Național de Artă

Un spectacol de muzică și pictură ne va fi oferit pe 2 august de către inițiatorii proiectului „Interferența artelor” găzduit de Muzeul Național de Artă al Moldovei. Concertul „Interferența artelor” va avea loc vineri, la ora 17.00, în cadrul expoziţiei „Omul în fel și chip”, cu participarea tinerilor muzicieni Marcel Lazăr, Marius Malanețchi, Maria Bunea și Vadim Grumeza. Toți patru sunt absolvenți ai Liceului „Ciprian Porumbescu” din Chișinău și au obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale (România, Italia, Germania, Franța, Marea Britanie).

În prezent violoncelistul Marius Malanețchi și chitarista Maria Bunea studiază la Conservatorul din Strasbourg, Franța, pianistul Marcel Lazăr își face studiile la Academia de Muzică din Cluj, iar violonistul Vadim Grumeza – la Conservatorul din Turku, Finlanda.

Programul concertului „Interferența artelor” include lucrări de S. Rachmaninoff, J. S. Bach, Manuel Ponce, C. Saint-Saens, M. Ravel, A. Piazzola, F. Liszt etc.

Admirator al marilor violoniști, Vadim Grumeza ne-a povestit că inițial a studiat la Școala de Arte „Alexei Stârcea”, apoi s-a înscris la Liceul „Ciprian Porumbescu”, în clasa profesorului Nicolae Buinovschi.

Marius Malanețchi a studiat violoncelul la Liceul „Ciprian Porumbescu”, în clasa profesoarei Bella Savici. A făcut și compoziție, în clasa compozitorului Ghenadie Ciobanu.

Solicitat de JURNAL, Marius Malanețchi ne relatează: „Sala de expoziții unde vom cânta vineri are o acustică foarte bună. Lucrările de pictură se îmbină perfect cu muzica pe care o interpretăm. Am încercat să alegem piese frumoase și cunoscute, le putem numi chiar șlagăre ale muzicii clasice. Publicul nostru este cam needucat în acest sens, dar nu o spunem cu răutate. Acesta este de fapt și planul nostru primordial, să plantăm o sămânță de muzică clasică în pământul nostru roditor”.

I.N.