„Muzica îmi dă aripi”

 George Caramalac, câștigătorul Premiului I la Concursul Național al Tinerilor Compozitori

George Caramalac, câștigătorul Premiului I la Concursul Național al Tinerilor Compozitori

Interviu cu George Caramalac, 18 ani, Premiul I la Concursul Național al Tinerilor Compozitori

– Dragă George Caramalac, felicitări pentru Premiul I obținut la ediția curentă a Concursului Național al Tinerilor Compozitori, organizat de Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău! Inițiatoarea şi animatoarea concursului este doamna Larisa Neaga, fiica compozitorului Ștefan Neaga.De când participi la acest concurs? Ai mai câștigat premii, mențiuni?

Particip la acest concurs din 2013. Anul trecut, am luat Premiul III. Lucrările cu care am participat pot fi audiate și pe internet, ele sunt pe YouTube. Se numesc „I’m waiting”, „Adio”, anul acesta am participat cu lucrările „Rugăciune” și „Et quattor sensibus”.

– Ce știai despre profesia de compozitor în copilărie?

Nu știam nimic. Abia în 2007, am început sa înregistrez la mobil, la microfon, primele fragmente muzicale care îmi veneau în minte!

– Copilăria a fost perioada cea mai grea din viața ta? Știu că ai avut probleme de sănătate destul de serioase. Cum ai reușit să lupți cu ele? De unde ai luat putere și speranțe?

Copilăria a fost cea mai ușoară perioadă din viața mea! Părinții și fratele m-au ajutat întotdeauna, mi-au creat condiții în care să nu simt greutățile. Cred că e o discriminare morală să-i spui unui copil că e cu dizabilitați. Am reușit să lupt, fiindcă nivelul la care sunt ca om și ca specialist în domeniul muzicii îmi oferă puteri. De asemenea, familia mă susține mereu, îmi dă speranțe.

– Când și unde ai început să înveți să cânți la un instrument muzical? Ce marcă e pianul tău? Sună excelent ori sunetul depinde de vremea de afară sau de dispoziția ta?

Am început să învăț să cânt la pian în 2008, la Școala de Arte „Alexei Stârcea”. În paralel, învățam la Liceul Teoretic „Pro Succes”, mă străduiam să fiu printre primii, luam note de 9 și 10, doar la matematică aveam 8. Profesoara mea de pian la Școala de Arte „Alexei Stârcea” era doamna Elina Palas.

Părinții mi-au procurat un pian „Riga”, este destul de vechi, dar sună foarte bine. M-am bucurat mult când mi l-au cumpărat și de-ndată ce am început să cânt la el, am și compus primul fragment pentru pian, „Piano-Pianissimo”. Părinții mei, Ion și Ludmila, sunt foarte încântați de creațiile mele, le ascultă tot timpul.

– Cine e profesorul tău de compoziție, la Colegiul „Ștefan Neaga”? Este exigent?

Profesorul meu de compoziție este domnul Vlad Burlea. Dumnealui e fost elev al compozitorului Gheorghe Mustea. Domnul Vlad Burlea îmi dă niște sfaturi foarte utile și mă încurajează mult. Nu pot spune că este extrem de exigent. Este un om foarte bun la inimă și îmi dă să scriu atâta cât pot eu. Studiez în anul trei la Colegiul „Ștefan Neaga”, Catedra Dirijat coral și Canto academic, în clasa profesoarei Vera Draganiuc.

– Ce lucrări ai compus până în momentul de față?

În total, am vreo 12 lucrări, printre care o lucrare pentru orchestră de corzi și două clarinete. De obicei, singur vreau să scriu cât mai mult, deoarece îmi place să fac asta!

– Cum te-ai apropiat de muzica clasică? Care sunt compozitorii tăi preferați din muzica universală și basarabeană?

De muzica academică m-am apropiat când am început să cânt la pian. Compozitorii mei preferați sunt Johannes Brahms și Frédéric Chopin, Gavriil Musicescu și Eugen Doga. Dar, în general, îmi plac toți compozitorii pe care îi învăț la istoria muzicii.

– Te interesează muzica folclorică? Te vei inspira din ea în lucrările tale?

Nu cred că mă voi inspira din muzica cuiva în general, indiferent dacă este folclorică sau nu, deoarece îmi place să scriu lucrări originale, în stilul meu. Mă ocup mai mult de muzica clasică, dar aș putea să scriu muzică cu elemente folclorice, tot în stilul meu!

– Cum compui muzică? Se întâmplă să visezi noaptea un motiv, un fragment de melodie? Sau le iei din natură? Din realitatea de zi cu zi?

Nu visez noaptea motive muzicale, nu am așa aptitudini. Pot compune dacă îmi vine muza. Mai întâi, îmi vin niște motive în minte, apoi le scriu pe note. Mă inspir din realitatea de zi cu zi. Muzica mea depinde și de starea lăuntrică, de întâmplările din viața mea. Dar pot compune și la rugămintea cuiva. De exemplu, am un elev cu care lucrez la practica pedagogică, Victor Ghervas, el a scris niște versuri despre satul lui natal, Chetriș, rugându-mă să scriu muzică pe aceste versuri. Cred că această lucrare va avea elemente folclorice. De asemenea, compun piese dacă îmi cere domnul Vlad Burlea, pentru că mă pregătesc să intru la Conservator și acolo trebuie să am lucrări de diferite genuri.

– Cum s-a născut lucrarea „Rugăciune” pentru care ți-a fost acordat Premiul I la Concursul Tinerilor Compozitori? Cui aparțin versurile?

Prin lucrarea „Rugăciune” am vrut să spun că mi-aș dori să fac orice ca toți oamenii să fie buni și generoși și nimeni să nu facă lucruri rele. Versurile îmi aparțin.

– „Rugăciune” e o melodie foarte frumoasă, plutitoare, cristalină. Ce înseamnă pentru tine versul „Doamne, dă-mi aripi de zbor”? Muzica îți dă aripi? Crezi că muzica i-ar salva pe oameni?

Cred că sunt mai multe lucruri care i-ar salva pe oameni, nu doar muzica, ci arta în general și credința în Dumnezeu.

Important este ca oamenii să nu strige, să nu se certe, să nu se invidieze, să nu se bată, să nu se urască, să nu fie indiferenți. Adică să fie foarte buni la inimă! Nu e foarte greu acest lucru. Nu le cer să facă fapte eroice, doar să fie buni la inimă. Eu doar atât le cer!

– La ce piese lucrezi în prezent?

În prezent, lucrez la partea a treia a unei compoziții pentru orchestră de corzi și două clarinete și la lucrarea pe care m-a rugat elevul meu Victor Ghervas s-o scriu, despre satul Chetriș, e pentru pian și voce, mai fac și o lucrare corală.

– Ce le dorești tinerilor compozitori din Republica Moldova?

Le-aș dori mult succes și i-aș sfătui ca muzica pe care o scriu să fie nu doar pe placul profesorilor de compoziție și muzicienilor, dar și pe placul ascultătorilor mai simpli, care nu au studii muzicale. Astfel vor fi apreciați de un public mai larg.

– Mulțumesc și multă inspirație, George!