Muzica Eternei Primăveri

Muzica eternei primaveriProgramul muzical-poetic desfăşurat recent la Sala cu Orgă în cadrul proiectului caritabil „Eterna Primăvară” (ediţia a III-a) a fost un spectacol-meditaţie susţinut de protagonista acestui proiect iniţiat în 2010 – violonista şi poeta Augustina Florea.

Concepţia artistică a programului, axată pe simbolul Eternei Primăveri, s-a conturat prin perindarea diverselor trăiri sufleteşti, afirmând ideea unei spiritualităţi creştine: a dăruirii de sine, a compasiunii, milosteniei, ajutorării. Beneficiarii proiectului caritabil sunt copiii, ei fiind viitorul nostru, fiind cu adevărat o Primăvară Eternă…

La cele trei ediţii ale proiectului „Eterna Primăvară”, desfăşurate în parteneriat cu Primăria municipiului Chişinău, resursele financiare colectate din vânzările de bilete au fost utilizate pentru ajutorarea a peste o sută de copii aflaţi în dificultate – orfani, copii fără ocrotire părintească, cu dizabilităţi, cu maladii incurabile. Prezenţi la spectacole, copiii au primit donaţii băneşti, cadouri, dulciuri.

Ediţia a III-a a proiectului a avut ca obiectiv ajutorarea copiilor bolnavi de diabet – una dintre cele mai necruţătoare maladii ale contemporaneităţii.
Organizatorii activităţii au fost Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport, Direcţia Sănătăţii, Direcţia Municipală de Protecţie a Drepturilor Copilului, iar printre parteneri au fost Ambasada Italiei, Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură, S.A. „Bucuria”, firma „Glavirux”, Universitatea Tehnică, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice etc.

Treizeci de copii cu diabet insulinodependent din familii vulnerabile au beneficiat de donaţii băneşti, aparate pentru testarea glucozei în sânge, rechizite de cancelarie, produse de cofetărie diabetice. Iar copiii de la centrele municipale de creaţie le-au dăruit suvenire confecţionate de ei înşişi (gest de mare importanţă educativă, menit să cultive spiritul de ajutorare).
Concertul, având genericul „Meridiane muzicale”, a inclus lucrări ale compozitorilor din diferite ţări – SUA, Italia, Japonia, Rusia, Moldova, interpretate la Chişinău în premieră.

Astfel, proiectul „Eterna Primăvară”, pe lângă mesajul său caritabil, social, educativ, are şi un bine definit mesaj estetic: a familiariza copiii, adolescenţii, publicul larg cu muzica academică de valoare internaţională.

Maria Mocreac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)