Muzica adevărată e de la Dumnezeu

Starcea MarianConcursul Internaţional de Canto Academic „Alexei Stârcea” va fi reluat în preajma Învierii

Pe 7 aprilie, de Bunavestire, Marian Stârcea a împlinit 55 de ani. Este fiul ilustrului compozitor și interpret Alexei Stârcea și nepotul lui Gheorghe Stârcea, membru al Sfatului Țării. Lider al mișcării muzicale contemporane din Republica Moldova, Marian Stârcea e unul dintre cei mai îndrăgiți artiști, înzestrat cu darul prieteniei, al comunicării sincere, luminoase, e un suflet ales, prin care ni se transmite convingerea că muzica adevărată e de la Dumnezeu.

Marian Stârcea, la 55 de ani

În 2014, Marian Stârcea își propune să realizeze mai multe proiecte ce țin de componistică, de creația sa artistică, dar este și inițiatorul a numeroase evenimente găzduite de Filarmonica Națonală „S. Lunchevici” unde activează ca director artistic. Chiar de la începutul acestui an la Filarmonică a fost prezentat un concert extraordinar consacrat lui Alexei Stârcea, tatăl lui Marian.

„În februarie, tata ar fi împlinit 95 de ani. Dedicăm acestei aniversări mai multe acțiuni, astfel încercăm să readucem în actualitate muzica lui Alexei Stârcea”, a declarat pentru JURNAL de Chișinău Marian Stârcea, amintindu-și cu o undă de tristețe de părintele său: „Tata a decedat cu 40 de ani în urmă, eu l-am pierdut la 15 ani. Eram mic, nu-mi amintesc dacă își sărbătorea zilele de naștere. Îmi pare că la 50 de ani a fost un banchet în cinstea lui, dar nu participam la acele petreceri. L-am pierdut prea devreme, încă mai aveam nevoie de sfaturile lui, de grija și căldura lui”.

În februarie s-ar fi împlinit 95 de ani de la nașterea lui Alexei Stârcea

La întrebarea dacă tata i-a povestit despre deportarea sa în Siberia, Marian ne-a spus cu amărăciune în glas: „Ce putea să-mi povestească tata despre deportări în plină epocă sovietică? Ce putea să-mi vorbească despre Gulag mie, unui băiat de 10-12 ani? Știți că temele acestea erau strict interzise, oamenii se temeau să vorbească despre Siberia, se temeau să pronunțe numele lui Stalin. Ca să fiu sincer, la noi în familie se vorbea în limba rusă, până am mers la școală. Anume tata a insistat să merg într-o grupă moldovenească, la Școala de Muzică „E. Coca”, să fac studii în limba moldovenească. Aveam auz muzical absolut, însă nu era suficient pentru a evolua, am conștientizat că trebuie să stau ore în șir la pian, să sacrific multe bucurii ale copilăriei dacă vreau să reușesc în muzică”.

„De când mă țin minte știu că tata a fost respectat în mediul cultural din Moldova. Acum sunt tot mai puțini din cei care l-au cunoscut în timpul vieții, dar rămâne arta lui, generațiile de azi doar prin creația muzicală îl pot cunoaște. Mă bucur că s-a păstrat interesul pentru muzica lui și că lucrările sale fac parte din patrimoniul național”, subliniază Marian Stârcea, căruia îi aparține ideea de a relua Concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea” (amintim că Alexei Stârcea a studiat canto academic, în anii 1942-1945, la Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică de la București – n.n.)

„Prima ediție a Concursului de Canto „Alexei Stârcea” din Chișinău a avut loc în anul 1989. Prima câștigătoare a Marelui Premiu a fost Larisa Brumă, o solistă care acum e celebră în Europa. În 1989, Alexei Stârcea ar fi împlinit 70 de ani. Prima ediție au organizat-o Filarmonica Națională, Teatrul de Operă și Balet, Uniunea Compozitorilor, Ministerul Culturii de atunci. Toate edițiile au avut loc cu susținerea Mariei Bieșu. Pe vremuri, Concursul de Canto Academic „Alexei Stârcea” era foarte solicitat, în cadrul acestuia s-au lansat nume faimoase precum Andrei Donos, Viorel Zgardan, Tatiana Costiuc și mulți alții. Concursul era o rampă de lansare pentru interpreții de canto academic și dorim să-l reanimăm, să-i redăm popularitatea de altădată”, afirmă Marian Stârcea.

Concursul Internațional „Alexei Stârcea”, reluat după un deceniu

Visul de a relua Concursul s-a realizat primăvara curentă, între 1 și 6 aprilie s-a desfășurat cea de-a 8-a ediție. „A fost o pauză de zece ani între ediția a 7-a și a 8-a. Bine că am reluat concursul, bine că a avut loc, cu multe talente, cu voci frumoase. Sperăm să-l putem organiza în fiecare an. Cred că la ediția viitoare vor fi interpreți din mai multe țări și se va extinde geografia concursului”, susține Marian Stârcea. De notat că acest concurs s-a întrerupt în 2004, în perioada guvernării comuniste, atunci au fost oprite finanțările. Reluarea Concursului în preajma Învierii e un semn bun pentru viața noastră muzicală.

De-a lungul carierei sale, Marian Stârcea a scris peste 400 de piese de muzică uşoară, dar şi muzică simfonică şi de operă. A semnat coloana sonoră la 30 de spectacole. A colaborat cu interpreți precum Ion Suruceanu, Olga Ciolacu, Natalia Barbu, Gabriel Dorobanțu, Mirabela Dauer, Nelly Ciobanu, Victoria Lungu, Elena Demirgean, Natalia Proca, Dana Marchitan, îi place nespus să compună piese pentru copii și adolescenți.

Îi urăm lui Marian Stârcea, cu ocazia aniversării, noi realizări, multe bucurii muzicale și multe primăveri înainte!

The following two tabs change content below.